Antikonception

Kombinerad hormonell antikonception
Monofasiska
 
levonorgestrel + etinylestradiol Prionelle *  
norgestimat + etinylestradiol Amorest 28 Mer östrogenprofilerat
Gestagena metoder
Lågdos
levonorgestrel Mirena  Livmoderinl 8 år
Levosertone Livmoderinl 6 år
Kyleena Livmoderinl 5 år
Jaydess Livmoderinl 3 år
Mellandos  
desogestrel Desogestrel * Mellanpiller
etonogestrel Nexplanon  Implantat
Monofasiska  
     
drospirenon + etinylestradiol Rosal 28 * 21+7
dienogest + etinylestradiol Dienorette  
     
etonorgestrel + etinylestradiol Ornibel * EF
Nuvaring * EF
     
nomegestrol + estradiol Zoely  EF, bryts ner snabbare
Gestagener  
Lågdos  
noretisteron Mini-Pe EF
Mellandos    
drospirenon Slinda EF (vid gestagena biverkningar av desogestrel)
Högdos  
medroxiprogesteron Depo-Provera Inj

Miljöråd

Betydande mängder hormonellt aktiva substanser finns kvar i plåster och vaginalinlägg efter avslutad behandling. För att undvika skadlig inverkan på miljön ska dessa inte spolas ner i toaletten, utan lämnas till apotek för förbränning.

Antikonception

Långverkande metoder som spiral och p-stav är de mest effektiva skyddet mot graviditet. Alla preventivmedel kan med fördel startas när som helst under menstruationscykeln, s.k. kvickstart. När starten inte är under de allra första menstruationsdagarna, krävs komplettering med kondom de första sju dagarna (se FASS).

Efter förlossning kan gestagena metoder användas direkt. Kombinerade hormonella metoder kan påbörjas 6 veckor efter förlossning, hos både ammande och icke ammande kvinnor. Preventivmedelsrådgivning och förskrivning bör skötas av barnmorska/läkare med erfarenhet från området.

Kombinerad hormonell antikonception

Vid nyförskrivning är monofasiskt lågdoserat kombinerade p-piller med levonorgestrel eller norgestimat förstahandsval, p.g.a något lägre risk för venös trombos. Att hitta det som passar individen är viktigt för god följsamhet.

Preparat med annat gestagen, som är mer östrogendominerande, bör övervägas vid upplevda bieffekter och kan även väljas som förstahandsval vid förekomst av ex. akne. Vaginalring är att föredra t.ex. vid svårigheter att komma ihåg tabletter eller då man vill undvika första passagemetabolism. Kombinerade p-piller har också god effekt vid dysmenorré (=mensvärk) och kan med fördel användas utan uppehåll för att minska menstruationsrelaterade besvär.

Positiva hälsoeffekter:

  • Minskad risk för äggstocks-, livmoder- och kolorektalcancer.
  • Minskad smärta vid menstruation
  • Minskad blödningsmängd, vilket minskar förekomst av järnbristanemi
  • Blödningsfrihet alternativt regelbundna blödningar
  • Minskad förekomst av funktionella äggstockscystor

Negativa hälsoeffekter:

  • Behandlingen medför en liten ökad risk för venös tromboembolisk
    komplikation (=VTE).
  • Ökad risk för stroke hos kvinnor som har migrän med aura, så en östrogenfri metod bör förskrivas till dessa.
  • Gestageninnehållet varierar med olika preparat och står för huvuddelen av de upplevda biverkningarna, såsom bröstsvullnad, humörpåverkan och nedstämdhet.

Långcykelanvändning

När kombinerade monofasiska p-piller används utan uppehåll (s.k långcykelanvändning) tas flera kartor aktiva p-piller i följd utan uppehåll.

Börja alltid med en obligatorisk fas på minst 21 dagar med aktiva tabletter. Efter den obligatoriska fasen så kan det vid långcykelanvändning uppstå en vaginal blödning.

Det går då bra att fortsätta med aktiva hormontabletter, för att se om den s.k. genombrottsblödningen går över. Gör den inte det efter 3 dagar, så kan ett uppehåll av monofasiska p-piller på 2-4 dagar göras med bibehållen preventiv effekt.

Gestagena metoder

Den preventiva säkerheten varierar mellan olika gestagena metoder beroende på dos och administrationssätt. Långverkande metoder såsom hormonspiral och p-stav har den högsta preventiva effekten. Någon ökad trombosrisk föreligger inte.

Lågdoserade gestagenmetoder

Hormonspiral är den hormonella metod som innebär minst systempåverkan och kan användas oavsett ålder. Den ger minskad blödningsmängd, minskad förekomst av anemi och minskad risk för livmodercancer.

Användning av hormonspiral kan ge upphov till småblödningar initialt och därefter sparsamma blödningar eller blödningsfrihet.

Mellandoserade gestagenmetoder

Den preventiva effekten av mellanpiller är jämförbar med kombinerade hormonella metoder. P-staven är en långverkande metod och byts var tredje år.

Oregelbundna blödningar, humörsvängningar, bröstsvullnad, viktökning och akne är de vanligaste biverkningarna.

Högdoserade gestagenmetoder

P-spruta som administreras var tredje månad ger ett högeffektivt skydd mot graviditet. Den endogena östrogenproduktionen blir dock så låg att det vid långvarig användning finns en risk för minskad bentäthet.

Depo-Provera (p-spruta) bör därför användas med försiktighet till kvinnor < 19 år och > 45 år då det kan minska bentätheten och bör endast användas för långtidsantikonception (> 2 år) då andra metoder är olämpliga. Amenorré och oregelbundna blödningar är vanligt.

Mer information

Antikonception, behandlingsrekommendation (lakemedelsverket.se, pdf)

Riktlinje Antikonception i Västernorrland finns på Region Västernorrlands intranät.


Tillbaka till toppen