Narkotikahantering
- Allmänt
- Hantering av narkotika
- Förvaring av narkotika
- Förbrukningsjournal för narkotika
- Lån av narkotika
- Kassation av narkotiska läkemedel (grupp II–V)
- Inventering och kontroll av narkotika
- Stängning av vårdenhet
-
Allmänt
UppNarkotikaklassade läkemedel avser samtliga de läkemedel som enligt Läkemedelsverket klassas II-V. Förteckning över vilka läkemedel som är narkotikaklassade finns i Läkemedelsverkets föreskrifter om förteckningar över narkotika (LVFS 2011:10). I FASS är dessa läkemedel markerade med symbol vid varje enskilt preparat.
Vårdgivaren ska regelbundet kontrollera tillförsel, förbrukning och kassation av narkotiska läkemedel som ett led i egenkontrollen enligt Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9).
Även till läkemedel som inte är narkotikaklassade men som kan vara begärliga kan förbrukningsjournal användas, exempelvis teknisk sprit.
-
Hantering av narkotika
UppDen lokala rutinen för hantering av narkotika bör beskriva:
- hur förbrukningsjournal ska föras över läkemedel som klassas som narkotiska preparat II-V
- hur kassation hanteras
- hur ofta och av vem inventering och kontroll ska göras, samt vad den innefattar
- hur och till vem avvikelser rapporteras.
Om förbrukningsjournal används för läkemedel som inte är klassade som narkotiska preparat bör det framgå i den lokala instruktionen med rutiner för läkemedelshantering.
Individuellt förskriven narkotika
Samma förfarande som ovan rekommenderas vid hantering av narkotiska preparat i det egna hemmet där vårdpersonal erhållit delegering för läkemedelshantering.
Signaturlista
På varje vårdenhet ska det finnas en lista med signatur och namnförtydligande för de befattningshavare som i något avseende ordinerar, iordningställer och/eller administrerar läkemedel.
I och med att signering sker skriftligen i förbrukningsjournalen ska dokument med signatur och namnförtydligande finnas på respektive vårdenhet i anslutning till lokala rutiner för läkemedelshantering. Sparas på vårdenheten enligt lokala rutiner.
-
Förvaring av narkotika
UppLäkemedelsförråd
- Narkotika placeras så att det är svårt att upptäcka för obehöriga
- Narkotikalagret anpassas efter enhetens behov. Regelbunden översyn av lagrets omfattning rekommenderas
- Behov av narkotika i akutväska bör analyseras
- Narkotika kan vid behov förvaras i skåp med kort- eller kodlås.
Läkemedelsvagn
Narkotiska läkemedel bör inte förvaras i läkemedelsvagn. Rekommendationen är att all hantering av kontrolläkemedel sker från läkemedelsförrådet och administreras direkt till patient.
Hem/särskilt boende
Distriktssköterska/sjuksköterskan ansvarar för implementering av en lokal rutin där hanteringen av narkotiska preparat ska framgå.
-
Förbrukningsjournal för narkotika
UppFör narkotikaklassat läkemedel enligt förteckning II -V ska varje tillförsel och uttag föras in och signeras i förbrukningsjournal.
En förbrukningsjournal ska finnas för varje preparat, styrka och beredningsform och gäller även smärtkassetter och smärtpumpar.
- Vid dokumentation följ instruktionerna på framsidan av journalen, exempelvis vid uttag ska hela patientens namn och personnummer noteras
- Alla noteringar i förbrukningsjournalen ska signeras så att de i efterhand kan kontrolleras och verifieras
- Vid varje läkemedelsuttag av narkotika bör en kontroll av lagret göras
- Alla avvikelser i form av underskott eller överskott ska kommenteras i förbrukningsjournalen. Avvikelser rapporteras till enhetschef (eller motsvarande)
- Fulltecknad förbrukningsjournal sparas på enheten minst ett år efter senaste anteckningen
- Förbrukningsjournal sparas i låst utrymme, vanligtvis i läkemedelsrum/skåp.
Förbrukningsjournaler kan beställas från OneMed. På sjukhusen finns förbrukningsjournal (A4) att hämta i depåförråden.
-
Lån av narkotika
UppHämtning från och utlämnande av narkotiska läkemedel till andra enheter ska i möjligaste mån undvikas. Behörig hälso- och sjukvårdspersonal som hämtar läkemedel på annan enhet ska kunna identifiera sig med giltig identitetshandling. Om det i undantagsfall inte är legitimerad personal som hämtar, skall hämtningen bekräftas i förväg genom telefonkontakt.
Ta med en förbrukningsjournal:
- antingen den ordinarie förbrukningsjournalen om läkemedlet normalt finns i bassortimentet
- eller den förenklade förbrukningsjournalen för tillfälliga preparat
Dokumentera uttag i utlämnade enhets förbrukningsjournal. Uttaget bekräftas genom signering av båda parter, med namnteckning och namnförtydligande.
Patientens personnummer ska inte anges, endast namnet på hämtande enhet.
Undantag: Vid hämtning från enheter som har läkemedelsautomat behövs personnummer för att kunna ta ut läkemedlet ur automaten.Den förenklade förbrukningsjournalen för tillfälliga preparat används på samma sätt som ordinarie narkotikajournaler, förvaras tillsammans med enhetens övriga narkotikajournaler och sparas ett år efter senaste anteckningen.
Förbrukningsjournal - Tillfälliga narkotiska läkemedel (pdf) - RVN intranät
-
Kassation av narkotiska läkemedel (grupp II–V)
UppNarkotikaavfall i tryckförpackningar, blisterkarta, plåster (sönderklippta), flytande narkotika och ampuller placeras i samma avfallslåda som övrigt läkemedelsavfall. Lösa tabletter och kapslar etc. kan läggas direkt i lådan för läkemedelsavfall alternativt samlas i uppmärkt burk/flaska där övriga läkemedel kasseras. Försök om möjligt att blanda narkotikaavfallet med övrigt läkemedelsavfall för att minska risken för stöld.
All kassation och destruktion av narkotika ska dokumenteras i förbrukningsjournalen och dubbelsigneras. I kommunal vård kan dubbelsignering ibland inte vara möjligt, men rekommendationen är att dubbelsignering ska ske. Även kasserad mängd av en ampull, halva tabletter med mera ska dokumenteras och om möjligt dubbelsigneras.
Avliden patients egna läkemedel är formellt dödsboets egendom, förutom narkotikaklassade läkemedel. Vad gäller narkotikaklassade läkemedel (förteckning II-V) efter avlidna behöver inte medgivande av närstående inhämtas före kassation. Narkotika omfattas av narkotikalagstiftningen, vilket innebär att det är olagligt att inneha narkotikaklassade läkemedel om inte läkarordination finns.
Snabbguide för läkemedelsavfall (pdf)
Vid kommunal vård
Vid behandling med narkotiska medel ska vid behandlingens slut resterande narkotiska preparat omhändertas och lämnas till apotek. Ansvarig sjuksköterska ser till att större mängder narkotiska läkemedel inte förvaras i hemmet.
-
Inventering och kontroll av narkotika
UppInom Region Västernorrlands verksamheter ska kontroll av narkotiska preparat göras enligt nedan:
- rekommendationen är minst en gång per månad men kan ske i annat tidsintervall. Kontrollfrekvensen beror på förbrukningen och ska ge möjlighet till full spårbarhet. Intervallet ska framgå i lokal rutin. För läkemedelsautomater sker narkotikakontrollerna via automatiska rapporter till behörig person
- kontroll ska bokföras med datum, behållning, brist/överskott samt signatur. Räkning av lager sker för varje enskilt preparat. Kontroll av förbrukningsjournal sker mot lager och vid behov även mot följesedel från upphandlad leverantör. Rimligheten i förbrukningen ska bedömas för varje enskilt preparat och kontroll ska göras att alla signaturer är kända. Signaturlista ska finnas på varje enhet som bokför narkotika manuellt.
Enhetschef (eller motsvarande) tar ställning till hur ofta inventering av narkotikalagret ska ske.
På varje enhet ska det finnas en utsedd sjuksköterska som är ansvarig för att kontrollera tillförsel, förbrukning och kassation av narkotiska läkemedel. Den som kontrollerar narkotika bör inte samtidigt ansvara för läkemedelsförråd och/eller beställa läkemedel. Det bör även finnas en reserv utsedd för denne person.
Om antalet anställda vid en enhet eller hos vårdgivaren är så få att kontrollen inte kan utföras av egen personal, ska hälso- och sjukvårdspersonal från en annan enhet eller vårdgivare anlitas. Detta kan innebära att kontrollen sker av personal från annan enhet alternativt att kontrollen dubbelsigneras.
Mall ansvarsbeskrivning narkotikaansvarig sjuksköterska - Läkemedelshantering (pdf)
-
Stängning av vårdenhet
UppOm en vårdenhet stängs för en kortare tid, bör narkotika lämnas till annan vårdenhets läkemedelsförråd för förvaring. Vid stängning på obestämd tid ska samtliga läkemedel omfördelas till annan vårdenhet.