Säkra Meddelanden (SMT)

Säkra Meddelanden (SMT) är en tjänst som används av Region Västernorrland för att skicka och ta emot meddelanden och filer som innehåller känsliga personuppgifter, sekretessbelagd eller annan känslig information.

Meddelanden och filer som skickas till dig via SMT skickas till din e-postadress från en RVN e-postadress, exempelvis förnamn.efternamn@rvn.se eller mottagning@rvn.se.
Instruktioner för hur du tar emot information finns i guiden för säkra meddelanden här på sidan.

För att skicka information till Region Västernorrland via SMT som extern användare behöver du få tillgång till en Filedrop-länk som du ska öppna i en webbläsare. Länken får du av den verksamhet eller person du vill skicka informationen till. Om du inte har tillgång till Filedrop-länken behöver du kontakta dem via en alternativ kontaktväg som exempelvis e-post och be om länken.

Instruktioner för hur du skickar information till en personlig filedrop eller en gemensam e-postbrevlådas filedrop via SMT finns i guiden för säkra meddelanden här på sidan.

Vid frågor och problem ska du ta kontakt med den person eller den verksamhet du vill utbyta information med.

Mer om Säkra Meddelanden

Tjänsten Säkra Meddelanden avser att användas för att skicka och ta emot känslig information (till exempel vårdinformation, känsliga personuppgifter och upphandlingsunderlag) till och från myndigheter eller motsvarande i Sverige och inom EU/EES samt internt inom regionen. Vid kontakt med patienter, för säker informationsöverföring, används 1177 Vårdguidens e-tjänster. Via 1177 vårdguidens e-tjänster identifierar sig patienten med e-legitimation.

I de fall det finns behov av att skicka information som faller under offentlighets- och sekretesslagen (OSL), dataskyddsförordningen (GDPR) och patientdatalagen (PDL) och som har en högre skyddsnivå än 1 (dock högst 3) kan tjänsten Säkra meddelanden (SMT) användas.

Exempel på typ av information detta kan vara:

  • Upphandlingar
  • Personuppgifter
  • Känsliga personuppgifter
  • Vårdinformation
  • Ordinationer

Tillbaka till toppen