Förvaring och skötsel av läkemedelsförråd
Läkemedel lagerhålls i läkemedelsförråd. Som läkemedelsförråd räknas läkemedelsrum, läkemedelsskåp, läkemedelsvagn, vätskevagn samt kylskåp för förvaring av läkemedel.
- Läkemedelsförråd
- Förvaringsanvisningar i läkemedelsförråd
- Hållbarhetskontroll och städning av läkemedelsförråd
- Förvaringsanvisning utanför låst läkemedelsförråd
- Indragningar
-
Läkemedelsförråd
UppLäkemedel ska alltid förvaras så att de inte är tillgängliga för obehöriga.
Förvara aldrig läkemedel tillsammans med kemikalier såsom rengöring och dylikt, för att undvika förväxling.För att tillmötesgå kraven på en god hygien och arbetsmiljö ska ett speciellt läkemedelsförråd anordnas. Läkemedelsförrådet ska endast användas för förvaring och iordningställande av läkemedel inklusive tillbehör som exempelvis sprutor, kanyler och infusionsset. Läkemedelsleverantörs lådor och annat ovidkommande får inte placeras på arbetsbänk där tillredning av sterila läkemedel utförs. Rekommendationen är att läkemedelslådorna placeras på separat bänk eller på rullvagnar.
Tillgång till läkemedelsförrådet ges endast till de som hanterar läkemedel. Utlämnande av passerkort/nycklar ska ske med stor restriktivitet.
Läkemedelsförråd - Vårdhandboken
Läkemedelsrum
Rummets storlek ska vara anpassat till verksamhetens behov. Rummet ska vara välventilerat, låsbart och fönster ska vid behov förses med fast galler och solljusskydd. Det ska även finns möjlighet till handtvätt. Förutom fast inredning ska det även finnas en dator för att kunna signera läkemedelsordinationer, beställa läkemedel mm. Det finns en riktlinje med rekommendationer gällande nybyggnation och renovering av läkemedelsrum.
Läkemedelsrum - Bygga, utforma och inreda (pdf) - RVN intranät
Vätskevagnar
Speciella vagnar på sjukhus, som innehåller infusions- och spolvätskor. Ansvariga går igenom och kompletterar vagnen efter en innehållsförteckning som gjorts upp med avdelningen/enheten. Byte av vagn sker enligt fastställt schema eller efter avrop, varvid full vagn levereras och den tömda vagnen går i retur. Systemet innebär att vårdenheten inte själv behöver beställa samt slipper tomma emballage och tunga lyft. Vätskevagn ska förvaras betryggande, till exempel i läkemedelsrum.
Vätskevagnshantering - RVN intranät
Läkemedelsförvaring för enskild patient
Inom sluten- och öppenvård
Patientens egna läkemedel kan i slutenvård användas under förutsättning att patienten givit sitt medgivande. Ögondroppar, astma/kol-läkemedel och licensläkemedel är exempel där det kan vara svårt att tillhandahålla korrekt produkt med kort varsel. I dessa fall kan patientens egna läkemedel användas.
Om enskild patients läkemedel förvaras på vårdenhet ska det förvaras inlåst. När läkemedel för enskild patient finns i ett samlat läkemedelsförråd ska de vara märkta med namn och personnummer och förvaras på uppmärkta hyllor, tydligt åtskilda från övriga läkemedel i förrådet. Läkemedel utskrivna till patienter får inte användas i verksamhetens ordinarie läkemedelshantering.
Vid patientens säng kan undantagsvis förvaras sådana läkemedel som patienten är väl förtrogen med och själv får inta. Detta sker efter samråd mellan patient och ansvarig läkare och sjuksköterska. Läkemedel ska förvaras på ett betryggande sätt.
Patientbundna läkemedel i kommunal vård
Läkemedel utskrivna på recept/dosexpedition är personliga. I första hand ansvarar den enskilde själv för förvaring av sina läkemedel. Om den enskilde är i behov av hjälp med sin medicinering kan sjuksköterskan ge skriftlig delegering till personal att sköta läkemedelshanteringen och inneha nyckel till den enskildes läkemedelsförråd.
I särskild boendeform ska läkemedel för enskild patient förvaras i låsbart skåp i respektive vårdtagares rum/lägenhet (inte i toalett/badrum). Läkemedlen bör administreras i respektive vårdtagares rum för att undvika förväxling. När läkemedel för enskild patient finns i ett samlat förråd ska de förvaras tydligt åtskilt från övriga läkemedel och vara märkta med namn och personnummer.
Läkemedel/dosett i hemmet eller i ordinärt boende bör förvaras på ett betryggande sätt från utomstående och barn. Exempelvis kan läkemedlen förvaras i ett låsbart skåp i bostaden.
-
Förvaringsanvisningar i läkemedelsförråd
UppI första hand ska läkemedel sorteras enligt ATC-systemet. För att minimera risken för feldoseringar rekommenderas ett fåtal styrkor av samma läkemedel i läkemedelssortimentet. Läkemedel ska förvaras i originalförpackning, så att tillverkarens märkning och hållbarhetsuppgifter finns med. Överflyttning till annan förpackning är inte tillåten.
Förvaring i olika temperaturer
- Rumsförvaring (+15°C till +25°C): Rumstemperaturen ska kontrolleras en gång per vecka inklusive min/max. Avläsningen ska dokumenteras.
- Kylförvaring (+2°C till +8°C): Läkemedel ska förvaras i kylskåp utrustade med min/max termometer, för att kunna avläsa lägsta/högsta dygnstemperatur. Temperaturen i kylskåpet kontrolleras varje arbetsdag och dokumenteras. Avfrostning samt tömning av kondensbehållare ska göras vid behov. Temperaturen varierar mellan olika platser i kylskåpet. I kylskåpsdörren är den i allmänhet för hög för känsliga läkemedel, till exempel vacciner.
- Frysförvaring: Frystemperaturen kontrolleras i bipacksedel eller i Fass. Det finns inga fastställda temperaturintervall för frysförvaring, men oftast minst -20 ⁰C. Temperaturen bör kontrolleras och dokumenteras dagligen.
- Värmeskåp för infusions- och spolvätskor bör hålla +38 - +40 ⁰C enligt vätsketillverkarnas rekommendationer.
Åtgärder ska vidtas när temperaturavvikelser upptäcks, och eventuella vidtagna åtgärder/ställningstaganden ska dokumenteras på temperaturlistan. För att avgöra om läkemedel kan anses hålla tillräckligt god kvalitet för fortsatt användning trots förvaring i avvikande temperatur, måste en bedömning göras från fall till fall. Regionens läkemedelsenhet kan kontaktas för hjälp i bedömningen.
Protokoll för skötsel av läkemedelsförråd inkl. temperatur, städ och hållbarhet (Word)
Förvaringstid för vätskor i värmeskåp, max 40°C (pdf)
Vägledning vid hög temperatur i läkemedelsförråd
Läkemedel som normalt förvaras i rumstemperatur ska inte läggas i kylskåp för säkerhets skull. Vissa läkemedel kan vara fuktkänsliga och av den anledningen olämpliga att ha i kyl.
För att förebygga risk för höga temperaturer i läkemedelsförråd kan förebyggande åtgärder vidtas, till exempel:
- se över rummets placering så att det inte ligger i direkt solljus
- solfilm/markis
- kylanläggning
Vid risk för höga temperaturer (värmebölja) i läkemedelsförråd rekommenderas:
- att avläsning av rumstemperaturen görs dagligen så att åtgärder kan vidtas i tid
- om temperaturen riskerar att överstiga 25°C behöver enheten ta ställning till vilka eventuella åtgärder som ska vidtas, exempelvis införskaffande av portabel kylanläggning
- ta i förekommande fall kontakt med aktuell fastighetsförvaltare
- läkemedel utan särskild förvaringsanvisning klarar kortare perioder med högsommarvärme och några grader högre temperatur (upp till +30°C).
Användningstider för läkemedel i bruten förpackning (pdf)
Allmänt om olika läkemedelsformer och temperaturkänslighet
Hållbarhetsinformation för respektive läkemedel finns alltid angivet i FASS-text eller i produktresumén.
Vilka läkemedel som tål respektive inte tål förhöjda temperaturer är väldigt varierande, men följande gäller generellt för olika läkemedelsformer:- Konventionella tabletter är generellt hållbara och klarar av både värme och kyla
- Brustabletter, munsönderfallande och buckala tabletter är känsliga för fukt och värme och det är extra viktigt att dessa förvaras i originalförpackning i rumstemperatur
- Kapslar är generellt mer fuktkänsliga än tabletter
- Lösningar, såsom orala lösningar och injektionslösningar är mest känsliga för värme. Man bör vara extra noga med att syna dessa före administrering om de förvarats i höga temperaturer och kassera vid missfärgning, utfällning eller kristallbildning. All form av nedbrytning syns dock inte
- Suppositorier är känsliga för värme, men ska inte förvaras i kylskåp om de har rumstemperatur som förvaringsanvisning. Smälta suppositorier är inte lämpliga att använda. Den aktiva substansen kan kristallisera och även reta slemhinnan i rektum
- Vissa läkemedel som förvaras i kylskåp är extra känsliga för temperaturavvikelser, exempelvis biologiska läkemedel, vacciner, blodprodukter, antiserum, antikroppar, enzymer och interferoner. Säkerställ att de administreras så snart som möjligt efter uttagande från kylskåp
- Det finns extra känsliga läkemedel, exempelvis Fragmin förfyllda sprutor och Venofer. Dessa läkemedel bör därför förvaras i högst 25 °C. Var observant på hantering av dessa sprutor även i hemmet
- Salvor är mer hållbara än andra beredningsformer som krämer, lotioner, droppar och lösningar. Dessa är mer känsliga för bakteriell och annan mikrobiologisk tillväxt, vilken kan öka vid högre temperaturer. Salvor och krämer kan få mer lättflytande konsistens vid värme. Detta återgår när temperaturen normaliseras.
-
Hållbarhetskontroll och städning av läkemedelsförråd
UppHållbarhetskontroll
Regelbunden hållbarhetskontroll av läkemedlen i läkemedelsförråd ska utföras kontinuerligt av ansvarig sjuksköterska för att läkemedels hållbarhetstid inte ska överskridas, och ska dokumenteras enligt lokal arbetsrutin.
De enheter som har tjänsten Skötsel av läkemedelsförråd ansvarar själva för att kontrollera hållbarheten på det läkemedelssortiment som inte ingår i bassortimentet.
Städning av läkemedelsförråd
Städning av läkemedelsförråd ska utföras regelbundet och dokumenteras. Följande bör ingå:
- Hyllor torkas en gång i månaden
- Arbetsytor torkas dagligen och desinfekteras
- Beredningsytor/arbetsbänk desinficeras inför varje iordningställande av läkemedel
- Dator, datorskärm samt tangentbord torkas av enligt regionens hygienrekommendationer
- Kylskåp rengörs en gång i månaden eller oftare vid behov
- Farligt avfall och annat källsorterat avfall hanteras med god hygien
- Läkemedelslådor från leverantör får inte placeras på arbetsbänk där tillredning av sterila läkemedel utförs
- I läkemedelsskåp i boendes lägenheter ska god ordning hållas, hyllor torkas av en gång i månaden
- Städningen dokumenteras med datum och signum på särskild lista och förvaras i läkemedelsförråd
Protokoll för skötsel av läkemedelsförråd inkl. temperatur, städ och hållbarhet (Word)
-
Förvaringsanvisning utanför låst läkemedelsförråd
UppOm det är förenligt med en säker hantering, får läkemedel som måste vara lätt tillgängliga förvaras utanför läkemedelsförrådet. I enheternas lokala rutiner för hantering av läkemedel ska det framgå vilka läkemedel som bedöms kunna förvaras utanför läkemedelsförrådet.
Lista över läkemedel som förvaras utanför låst läkemedelsförråd (Word)
Akutläkemedel
Akutläkemedel bör finnas tillgänglig på vårdenheter där akuta situationer kan uppstå. Ett riktlinje med rekommenderade akutläkemedel på sjukhusens vårdenheter finns att tillgå.
Akutläkemedel på sjukhusens avdelningar och mottagningar - RVN intranät
Behandlingsåtgärder vid brådskande fall, exempelvis allergiska reaktioner, utarbetas och upprättas av vårdenheten och ska vara underskrivet av verksamhetschef eller medicinskt ledningsansvarig.
-
Indragningar
UppMed indragning av ett läkemedel menas att ett läkemedel dras tillbaka från marknaden. Detta sker om ett läkemedel bedöms kunna skada eller orsaka obehag för brukare/patient. En indragning kan gälla en eller flera tillverkningsserier (batcher) eller omfatta hela produkten.
Läkemedelsleverantören skickar ett meddelande till vårdenheterna om indragningen på en särskild indragningsblankett, som innehåller en klassificering av allvarlighetsgrad utifrån Europeiska kommissionens Rapid Alert System (RAS-klassificeringen). Klassificeringen innebär att klass I är den allvarligaste graden och klass III är den minst allvarliga:
Klass I: Användning kan vara livshotande eller ge allvarlig skada.
Klass II: Användning kan orsaka sjukdom eller felbehandling, utan att vara livshotande.
Klass III: Användning medför ingen påtaglig hälsorisk. Produkten dras in av annan orsak
Kontrollera indragningsskrivelse från upphandlad läkemedelsleverantör där eventuella åtgärder finns under rubriken "Åtgärd Vården". Indragningsblanketten signeras av ansvarig sjuksköterska efter kontroll om läkemedlet finns på enheten.
Tänk på att kontrollera om det indragna läkemedlet med angivet batchnummer finns i/på:
- Läkemedelshyllan
- Läkemedelskylen
- Extralager på enheten där tex. läkemedelspåsar förvaras
- Läkemedelsvagnar
- Akutvagn/bricka eller väska
- Läkemedelsmoduler i ambulanser
- Läkemedel som förvaras utanför låst läkemedelsrum, exempelvis i behandlingsrum
- Eventuella övriga platser där läkemedel förvaras.
Signerad blankett sparas minst ett år på enheten, oavsett om läkemedlet fanns på enheten eller inte.
Vid indragning returneras eventuellt aktuella läkemedel. Följ instruktioner gällande indragningar/returer på leverantörens hemsida.
Vårdenheter inom regionen kan vid behov kontakta SALF personal för hjälp med att returnera eventuella läkemedel till ApoEx.