Ordination av läkemedel
Behörighet att ordinera läkemedel styrs av föreskrifter från Läkemedelsverket och Socialstyrelsen. Enligt Läkemedelsverkets föreskrifter om förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit HSLF-FS 2021:75 har läkare, tandläkare, tandhygienister och barnmorskor eller den som har särskilt förordnande att utöva yrket, behörighet att förordna läkemedel för behandling.
Kompetenskrav för sjuksköterskor vid förskrivning av läkemedel finns beskrivna i Socialstyrelsens föreskrifter HSLF-FS 2018:43 samt 2021:62. Föreskrifterna innehåller bestämmelser om behörighet att förskriva läkemedel samt behörighet att ordinera läkemedel för vaccination. De läkemedel som får förskrivas av respektive yrkesgrupp framgår av bilagorna till föreskriften HSLF-FS 2021:75 från Läkemedelsverket.
- Ordinationstyper
- Krav vid ordination
- Läkemedelsgenomgång
- Dosexpedition
- Dosjustering av sjuksköterska
- Generika/utbytespreparat
- Ordination och rekvirering av särskilda läkemedelsgrupper
-
Ordinationstyper
UppOrdinationstyper är uppdelade utefter behov.
Patienter med kontinuerligt behov av läkemedel ordineras enligt:
- Kontinuerlig ordination
- Vid behovs-ordination
Patienter med tillfälliga behov av läkemedel ordineras enligt:
- Tillfällig ordination
- Ordination enligt generella direktiv
Vid behovs-ordination
Läkemedel kan vara ordinerade att ges vid behov. Vad som är behovet hos den enskilde patienten ska vara bedömt av den läkare eller sjuksköterska som ordinerar läkemedlet. Läkare/sjuksköterska ansvarar för att lämplig mängd av det läkemedel som är ordinerat vid behovsläkemedel, finns tillgängligt på ett patientsäkert sätt. Den som överlämnar ett läkemedel som ges vid behov ansvarar för att dokumentera:
- datum och tidpunkt för överlämnandet
- effekten av läkemedlet
På läkemedelslistan/dosreceptet ska tydligt finnas angivet:
- vid vilket tillstånd läkemedlet får ges
- läkemedlets styrka, dosintervall och maxdos per dygn
Ordination enligt generella direktiv
Läkemedel som ordinerats enligt generella direktiv, får ges till en patient av sjuksköterska efter att denne har gjort en behovsbedömning samt tagit ställning till om ordinationen är lämplig i förhållande till övrig läkemedelsbehandling. Förutom administrerat läkemedel ska dokumentation även inkludera behovsbedömning och effekt av givet läkemedel.
De generella direktiven ska finnas lätt tillgängliga och revideras årligen. Endast läkare får utfärda generella direktiv om läkemedelsbehandling.
Ett generellt direktiv ska vara skriftligt och innehålla uppgifter om
- Läkemedelsnamn eller aktiv substans
- Läkemedelsform
- Läkemedlets styrka
- Dosering
- Maxdos
- Administreringssätt
- Indikation och kontraindikation
- Antalet tillfällen som läkemedlet får ges utan att en läkare kontaktas
Inom den kommunala hälso- och sjukvården har Läkemedelskommittén utarbetat en kommungemensam akutläkemedelslista. Till denna finns ordinationer enligt generella direktiv framtagen. MAS delges direktiven innan de börjas tillämpas.
Ansvarig läkare ska informeras om samtliga tillfälliga ordinationer, läkemedel givna vid behov eller genom generella direktiv. I efterhand signerar ansvarig läkare givna tillfälliga ordinationer eller en annan konsulterad läkares ordination. I de fall läkaren kan förutse patientens läkemedelsbehov, som inte är kontinuerligt, ska istället ordination vid behov göras. För patienter som ofta får läkemedel genom generell ordination eller vid behov, ska kontinuerlig ordination övervägas.I slutenvården inom Regionen finns en gemensam baslista för läkemedel att använda enligt generella direktiv framtagen av Läkemedelskommittén. Kompletteringar kan göras med lokala generella direktiv av läkemedelsansvarig läkare och ska läggas in i Platina. Direktivet ska därefter skickas till funktionsbrevlådan lakemedelsmallar@rvn.se för registrering i Regionens journalsystem/läkemedelslista.
Läkemedel - Generella direktiv, Mall (pdf) - RVN intranät
Muntlig ordination
Ett läkemedel får endast ordineras muntligen när en patient behöver omedelbar behandling. En muntlig ordination ska så snart som möjligt dokumenteras på ordinarie sätt i läkemedelsmodulen i aktuellt journalsystem. Om den som muntligen har ordinerat ett läkemedel är förhindrad att dokumentera ordinationen ska det göras av en sjuksköterska. Sjuksköterskan ska då dokumentera namnet på den som har ordinerat läkemedlet och tidpunkt för ordinationen.
-
Krav vid ordination
UppLämplighetsbedömning
Den som ordinerar ett läkemedel ska säkerställa att ordinationen är lämplig utifrån patientens behov (HSLF-FS 2017:37). Det ska även tas hänsyn till kontraindikationer och andra viktiga faktorer för läkemedelsbehandlingen.
Ordination till barn
Vårdgivaren ska säkerställa att den som ordinerat läkemedel till ett barn ges
förutsättningar att göra detta med utgångspunkt i barnets behov.I Region Västernorrland finns ordinationsverktyget ePed som stöd vid förskrivning av läkemedel till barn.
Ordination i öppenvård
Den sjuksköterska eller läkare som ansvarar för vården av en patient svarar för att aktuella läkemedelsordinationer finns samlade i en ordinationshandling.
Ordinationshandlingen ska signeras och det ska framgå vem som ordinerat respektive läkemedel (HSLF-FS 2017:37). Enheter inom Regionen, samt övriga förskrivare med möjlighet till anslutning, ska använda läkemedelsmodulen i Regionens journalsystem. Ordination till patient ansluten till maskinell dosdispensering ska göras i det elektroniska ordinationsverktyget Pascal.
Recept för asylsökande
E-recept till personer utan fullständigt personnummer (LMA-kortsnummer används istället) måste skickas till ett angivet apotek och kan bara hämtas där. Läkare och patient kommer överens om vilket apotek.
-
Läkemedelsgenomgång
UppLäkemedelsgenomgångar är en metod för kartläggning av en patients samtliga ordinerade och använda läkemedel i syfte att säkerställa en korrekt och aktuell läkemedelslista för att öka kvaliteten och säkerheten i läkemedelsbehandlingen.
Enkel läkemedelsgenomgång
Enkel läkemedelsgenomgång innebär kartläggning av en patients samtliga ordinerade och använda läkemedel inklusive receptfria och naturläkemedel med syfte att skapa en korrekt, aktuell, ändamålsenlig och säker förteckning.
Enkel läkemedelsgenomgång ska erbjudas alla patienter som är ordinerade minst fem läkemedel vid:
- Besök hos läkare i öppenvård
- Inskrivning i slutenvård
- Påbörjad hemsjukvård
- Inflyttning till särskilt boende
- Vid initiering av dosdispensering
- Receptförnyelse
- Alltid där läkemedelsrelaterade problem (LRP) finns eller misstänks oavsett ålder eller antal läkemedel. Läkemedelsrelaterade problem kan vara olämpliga läkemedelsval, felaktig dosering, biverkningar, interaktioner, hanteringsproblem eller andra problem som är relaterade till en patients läkemedel.
Fördjupad läkemedelsgenomgång
Fördjupad läkemedelsgenomgång är en metod för djupare analys av patientens fullständiga läkemedelsbehandling. Den innebär ett teamarbete mellan ansvarig läkare, sjuksköterska, annan hälso- och sjukvårdspersonal samt om möjligt patienten själv.
Fördjupad läkemedelsgenomgång ska utföras efter enkel läkemedelsgenomgång när kvarstående läkemedelsrelaterade problem misstänks. Den ska även erbjudas med regelbundenhet, minst en gång per år, till personer i särskilt boende samt till personer 65 år och äldre med hemsjukvård, i syfte att upprätthålla god kvalitet på läkemedelsbehandlingen.
-
Dosexpedition
UppDosdispenserade läkemedel är ett alternativ till den traditionella läkemedelshanteringen för personer med regelbunden och stabil medicinering som inte kan klara sin läkemedelshantering själv.
Information gällande dosdispenserade läkemedel, nyhetsbrev från apotek samt länkar till Pascal, handbok och blanketter finns på DOS -dosdispenserade läkemedel - RVN Vårdgivarwebb.
Pascal
Pascal är ett nationellt webbaserat ordinationsverktyg för ordination av dosförpackade läkemedel för patienter i hemmet eller särskilt boende. Förskrivare som loggar in i tjänsten kan se patientens hela läkemedelslista och göra en ordination, ordinationsändring, utsättning eller beställning av helförpackningar.
-
Dosjustering av sjuksköterska
UppDosjustering är en del av ordinationen. En sjuksköterska utan behörighet att ordinera ett visst läkemedel får i vissa fall justera doseringen i en läkemedelsordination utifrån mål- eller mätvärden. Den som ordinerar en sådan läkemedelsbehandling bestämmer en initial dosering samt de mål- eller mätvärden som ska ligga till grund för dosjusteringen. Detta gäller endast särskilt utsedda sjuksköterskor med säkerställd specifik kompetens. En justerad dos ska dokumenteras i patientjournalen, nytt recept förskrivas och det gamla tas bort.
Det bör framgå i lokal rutin vilken kompetens en sjuksköterska ska ha för att få uppdraget att justera doseringen i en läkemedelsordination, vilka läkemedel som får dosjusteras, samt rutin för hur dokumentation sker och nytt recept skrivs.
Uppdrag för sjuksköterska att dosjustera läkemedel (pdf) - RVN intranät innehåller även en Wordmall som kan användas som uppdragsbeskrivning.
-
Generika/utbytespreparat
UppI lagen om läkemedelsförmåner (2002:160) framgår att ett förskrivet läkemedel normalt ska bytas ut till billigare likvärdigt läkemedel. Ett utbyte av läkemedel enligt denna lag innebär inte att ordinationen ändrats, eftersom ett sådant byte sker enligt lag och i enlighet med av Läkemedelsverket fastställd lista över likvärdiga läkemedel, som finns hos Läkemedelsverket. Det är därför möjligt även för en sjuksköterska att ändra, och även signera ändringen i ordinationshandlingen.
Lista över likvärdiga läkemedel finns under Utbytbara läkemedel - Läkemedelsverket.
-
Ordination och rekvirering av särskilda läkemedelsgrupper
UppLäkemedelskommitténs rekommendationslista Mitt Läkemedel ska utgöra förstahandsval vid ordination av läkemedel inom öppenvården. Inom slutenvården gäller upphandlade läkemedel som förstahandsval. Verksamhetens/vårdenhetens basläkemedel ska utgöra förstahandsval vid ordination av läkemedel inom slutenvården. Vid utskrivning bör nyförskrivningen av recept, där det är tillämpligt, följa rekommendationslistan.
Receptfria läkemedel
Receptfria läkemedel kan förskrivas på recept. Ett fåtal receptfria läkemedel ingår i högkostnadsskyddet för läkemedel och räknas då in i patientens högkostnadsskydd om läkaren markerar detta vid förskrivningstillfället.
Norrlandsregionernas läkemedelskommittéer rekommenderar att recept inte utfärdas vid sjukdomstillstånd av egenvårdskaraktär som beräknas gå över inom 2–3 månader med receptfri behandling. Egenvård med receptfria läkemedel kan även bli aktuellt vid tillstånd som beräknas sträcka sig över en längre period än 2–3 månader/år exempelvis vid torr hud eller torra ögon som inte har sjukdom som orsak.
Receptfri handel utanför apotek - Läkemedelsverket
Licensläkemedel
Läkemedel som inte är godkända i Sverige får inte utlämnas från apotek förrän Läkemedelsverket givit tillstånd till detta. Ett sådant tillstånd kallas licens. För att en licens ska behandlas krävs att behörig förskrivare skapar en licensmotivering i Läkemedelsverkets elektroniska licenssystem KLAS och att ett apotek gör en ansökan. En licens gäller för en specifik produkt avseende preparatnamn, beredningsform, styrka och innehavare av godkännandet (MAH=tillståndsinnehavare) eller motsvarande.
Licensen kan vara enskild eller generell. Den enskilda licensen gäller en enskild patient knuten till en klinik. Den generella licensen är reserverad för sjukvårdens behov av läkemedelsförsörjning via rekvisition eller motsvarande.
Medicinskt ledningsansvarig alternativt sektionsansvarig överläkare kan skriva generell licens för hela den klinik där hen är verksam. Läkare som är läkemedelskommitténs ordförande kan söka licens för ett helt sjukhus eller hela regionen. Läkemedelsverket gör en bedömning vid varje ansökan. Konkret innebär det att det med väl underbyggd motivering går det att söka generell licens för:
- en hel regionverksamhet, det vill säga för alla enheter inom regionverksamheten även om de fysiskt ligger på olika sjukhus
- en organisatorisk enhet som finns på flera enheter till exempel alla barnavårdscentraler i Regionen.
Eftersom licensen endast gäller en specifik produkt är det viktigt att vid
beställningstillfället kontrollera att den produkt som licensansökan omfattar faktiskt är densamma som rekvireras.Hantering av licensläkemedel, KLAS - eHälsomyndigheten
Licensläkemedel - Mitt Läkemedel
Naturläkemedel/Växtbaserade läkemedel
Växtbaserade läkemedel – kan av legitimerad personal hanteras som ”vanliga” läkemedel och ordineras/rekommenderas.
Traditionella växtbaserade läkemedel bör legitimerad personal inta en mer restriktiv hållning till, då det vetenskapliga underlaget för effekten av dessa läkemedel är mycket begränsat.
Naturläkemedel har godkänts av Läkemedelsverket i enlighet med gällande lagstiftning. Av detta följer att legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal kan förskriva/rekommendera naturläkemedel inom ramen för sin yrkeskompetens. Om hälso- och sjukvårdspersonal ska iordningställa, administrera eller överlämna naturläkemedel behövs en ordination från personal med behörighet att ordinera.
Notera att potentiellt skadliga interaktioner med läkemedel kan förekomma vid användning av vissa naturläkemedel/växtbaserade läkemedel.
Rekommendation av naturläkemedel/växtbaserade läkemedel ska journalföras på samma sätt som receptfria läkemedel.