Penicillinallergi
Penicillinallergi och överkänslighet mot antibiotika
Det är vanligt med självrapporterad allergi mot antibiotika, särskilt mot penicillin. Penicillin- och andra betalaktamantibiotika är förstahandsval vid behandling av en rad vanliga och även många livshotande infektioner. Andrahandsantibiotika är ofta sämre ur effekt-, biverknings-, resistens- och kostnadssynpunkt. Därför är det viktigt att klargöra om patienten verkligen har en sann penicillinallergi, så att bästa möjliga behandling kan erbjudas.
Innan en slutgiltig diagnos på penicillinallergi eller annan antibiotikaöverkänslighet ställs, ska patienten genomgå en adekvat utredning i infektionsfritt skede. Av patientsäkerhetsskäl är det angeläget att ompröva varningsmärkningar för antibiotika som saknar grund.
Det är ovanligt med allergiska IgE-förmedlade reaktioner mot penicilliner och cefalosporiner. Risken är mindre hos barn och extremt ovanlig vid peroral behandling. Andra orsaker till reaktioner är bakomliggande infektion med virus eller bakterier, toxiska eller immunkomplexförmedlade reaktioner.
IgE-medierade allergiska reaktioner uppträder vanligen tidigt i behandlingen. Anafylaxi debuterar inom 60 minuter efter intag av antibiotika 96% av fallen och mycket sällan mer än 72 timmar efter given dos.
Bedömning av reaktioner vid behandling med penicillin:
- Ett småprickigt, rodnat utslag utan klåda är inte förenligt med IgE-medierad allergi. Patienten kan fortsätta sin kur och kan få behandling med penicillin även i framtiden. Ingen varningsmärkning, ingen allergiutredning.
- Vid utslag med klåda eller lindrig urtikaria som debuterar > 3 dygn efter påbörjad penicillinbehandling kan patienten utredas i primärvården med peroral endosprovokation med penicillin i ett senare skede. Om ingen reaktion uppstår då, kan penicillin ges fortsättningsvis.
- Om symtomen har debuterat under de tre första behandlingsdygnen, bör utredning inte göras i primärvården utan remitteras till hudkliniken i Sundsvall där en bedömning görs om patienten ska utredas av allergolog vid Universitetssjukhuset i Umeå.
Mer information
För mer information om peroral endosprovokation, se: Utredning av misstänkt penicillinallergi i primärvård, bilaga till styrdokument 806842 (rvn.se)