Våra yrkesroller

Vill du jobba inom tandvården finns det många vägar att gå. Vilket tandvårdsyrke passar dig?

Tandläkare

Tandläkarens roll innebär arbetsuppgifter såsom utredning, behandling och förebyggande av sjukdomar och skador i munnen. Du arbetar ofta i ett team tillsammans med tandhygienist och tandsköterska.

Tandsköterska

Du som väljer att bli tandsköterska arbetar nära tandläkaren med behandling och förebyggande tandvård. Arbetet bedrivs i team men även självständigt, då tandläkaren kan överlåta vissa arbetsmoment till tandsköterskan. Du följer patienten genom hela processen från att kalla till besök till dess att behandlingen är slutförd.

Tandhygienist

Du som väljer att arbeta som tandhygienist har stora möjligheter att påverka människors hälsa och beteende. Arbetet innebär främst förebyggande åtgärder för en frisk och ren mun och du utbildar och informerar både enskilda och större grupper.

Tandtekniker

Du som väljer att bli tandtekniker arbetar bland annat med att tillverka tandställningar och individuellt anpassade ersättningar för förlorade tänder. Till exempel kronor, broar och proteser. Yrket är ett hantverksyrke och det är bra att ha ett öga för färg och form. 


Tillbaka till toppen