Distriktstandläkare Anders Nilsson.
Distriktstandläkare Anders Nilsson

Anders Nilsson

Anders Nilsson är "superhandledare" på TAK – Tandakademin Västernorrland. Till vardags arbetar på Folktandvården i Ånge. Här får du veta mer om honom.

Därför är TAK ett lyckat koncept: “Utvecklingen går med raketfart”

Under våren har “superhandledaren” Anders Nilsson coachat fem nya tandläkare på TAK – Tandakademin Västernorrland som är Folktandvårdens skräddarsydda handledningssatsning. 

– Det har varit jättekul. Det känns verkligen som att vi gör en insats, säger en av superhandledarna Anders Nilsson.

Att Folktandvårdens koncept gör skillnad finns det redan bevis för.

– Jag tycker man ser stor skillnad redan nu. Det märks verkligen att utvecklingen går med raketfart. Det är roligt att se, säger Anders Nilsson. 

Vad får tandläkarna göra på TAK?

– Vi har gjort proteser, extraktioner, både svåra och enkla, lagningar, akutbehandling, tandblekning och kronor. Vi håller på med broar också, det är i stort sett hela behandlingsspektrat, säger Anders Nilsson.

Många av de patienter som tandläkarna på TAK möter, kanske inte har haft möjlighet att besöka en tandläkare på flera år. Det innebär ordentliga undersökningar och terapiplaneringar. Dessutom kortas köerna vid kliniken i Härnösand där tandläkarna träffas på TAK en gång i veckan.

– Jag tycker att det är ett lyckat koncept. Vi kan gå igenom fallen i lugn och ro, det finns tid att reflektera, både för adepterna och för oss, avslutar Anders Nilsson.

“Du får chansen lära dig mer inom ditt yrke i en lugn miljö. Kör du fast finns hjälp på nära håll som har tid att hjälpa dig”. Anders Nilsson beskriver varför man ska söka till TAK Tandakademin Västernorrland.

 

Anders Nilsson vill locka fler till Ånge och till nystartade Tandakademin Västernorrland: “Känner oss som en stor familj”

 

Distriktstandläkaren Anders Nilsson i Ånge har inga som helst problem att fylla sin fritid. Förutom att spela golf minst två gånger i veckan, sjunger han i kör och spelar online-spelet World of warcraft tillsammans med frun. Nu är han dessutom med i “superhandledar-teamet” i Tandakademin som Folktandvården startar.

– Superhandledare - att vi kallas det tror jag beror på att vi har jobbat med det mesta, allt från barntandvård till implantatkirurgi, säger Anders Nilsson. 

Det har Anders. I Ånge har han arbetat i snart 35 år, och hit flyttade paret Nilsson direkt efter studierna.

– När jag blev klar fanns det inte så gott om jobb. Min fru Kristina är också tandläkare och vi valde att bosätta oss någonstans där det fanns arbete. Vi trivs väldigt bra i Ånge så vi har blivit kvar, säger Anders som har sina rötter i Jokkmokk i Lappland.

På en mindre ort finns utmaningar som gör att tandläkare snabbt utvecklas och får ta ett större ansvar. Anders tycker att han tack vare det gjort honom kompetent vad gäller det mesta i yrket. 

– Jag har fått tackla många problem på kliniker som har långt till specialister. Vi måste lösa det mesta själva. Jag tycker att det har gett mig ett bra spektrum av tandvård som jag kan se tillbaka på, säger han.

För att dela med sig av de kunskaperna ville han bli handledare på Tandakademin Västernorrland, som Folktandvården Region Västernorrland ska starta i mars nästa år. Anders kommer tillsammans med två andra superhandledare att en gång i veckan träffa nyutexaminerade tandläkare på kliniken i Härnösand för att hjälpa dem med lite mer kluriga patientfall.

– Jag tyckte det lät spännande att både få hjälpa nya kollegor och själv också få chansen att lära mig något nytt av dem. Det gäller att hålla sig a jour inom tandvården, så att man inte blir alldeles akterseglad.

Vad gäller handledning har Anders gedigen erfarenhet av även det. Under årens lopp har det blivit ganska mycket handledning med tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor, dessutom har han varit lärare på tandläkarhögskolan i Umeå. 

– Jag hoppas att jag kan bidra med min erfarenhet. Jag har träffat väldigt många patienter av alla de slag. Jag tror att många unga kollegor tycker att det är tryggt att ha någon att fråga när det gäller lite mer omfattande behandlingar. De har fått lära sig terapiplanering men inte fått behandla så många patienter. Och man måste ju jobba med både enkla och svåra fall. Med Tandakademin hoppas vi kunna ge en bra grund att stå på inför framtiden. 

Tandakademin kommer att ge de unga tandläkarna grundsäkerhet i yrket, tror Anders, att höra med en erfaren kollega hur ett problem kan lösas. 

– Det är många tips och tricks som man kan få i en sådan här utbildning.

– En av fördelarna med att jobba inom just Folktandvården i Region Västernorrland är att vi känner oss som en stor familj, tycker jag. Jag har alltid trivts med kollegor och all personal hos oss. Det känns som att vi försöker dra åt samma håll allihop och det känns bra. 

Om Anders

Namn: Anders Nilsson

Bor: Ånge.

Ålder: 63 år.

Familj: Fru och två vuxna barn.

Arbetar som: Distriktstandläkare på Folktandvården i Ånge.

Bakgrund: Kommer från Jokkmokk i Lappland. Bott i Ånge i 35 år.

Kompetens: Har jobbat mycket med och är vidareutbildad inom implantatprotetik. Mycket stor kompetens då det gäller hel- och delproteser. Har jobbat som lärare i början av karriären på Tandläkarhögskolan i Umeå.

Intressen: Sjunger i manskör och spelar War of worldcraft tillsammans med sin fru Kristina. Spelar golf så ofta han har möjlighet, åtminstone två gånger i veckan. Ligger på omkring 30 i handikapp.

När Anders Nilsson inte är på golfbanan sjunger han i kör eller spelar World of warcraft med sin fru.


Tillbaka till toppen