Distriktstandläkare Tomas Niemelä
Distriktstandläkare Tomas Niemelä

Tomas Niemelä

Tomas Niemelä är superhandledare på TAK – Tandakademin Västernorrland. Han arbetar som distriktstandläkare på Folktandvården Kvissleby. Här får du veta mer om honom.

Superhandledaren Tomas: “Kul se unga växa in i tandläkarrollen”

I mars invigdes TAK - Tandakademin Västernorrland, sedan dess har fem nya, unga tandläkare fått skräddarsydd handledning på Folktandvårdens klinik i Härnösand. 

– Det är ett väldigt bra koncept. Starten tycker jag har varit bra, säger en av “superhandledarna” Tomas Niemelä.

Tomas Niemelä är en av tre “superhandledare” och han har över 30 års erfarenhet som tandläkare. Han menar att handledning verkligen behövs.

– Det är inte gott om handledare. Därför har vi skapat Tandakademin TAK. Som ny vill du ha handledning och här får du det på plats. Då kanske man vågar lite mer, när man vet att det finns en back-up. 

Vad är det mest positiva som hänt under TAK:s första del?

– Tryggheten. Till exempel hade vi en svår extraktion och tandläkarna funderade på om patienten behövde skickas till kirurgen i Sundsvall. Då gick en handledare in och löste problemet tillsammans med tandläkaren. 

Redan efter att bara första tredjedelen av Tandakademin avklarats, ser Tomas Niemelä att de fem adepterna utvecklats.

– De tar flera egna beslut som de sedan bollar med oss. Att se dem växa i tandläkarrollen tycker jag är kul, avslutar Tomas Niemelä.

Ett av syftena med Tandakademin är, att i lugn och ro och utan stress, få göra lite svårare fall som den nya tandläkaren kanske inte har möjlighet att göra på hemmakliniken. “Det ska vara en rolig dag att komma hit en gång i veckan”, säger handledaren Tomas Niemelä. 

 

 

Tomas är taggad för Tandakademin – uppmanar: “Sök!”

Han beskriver sig som sportnörd och älskar att spela tennis. Tomas Niemelä har arbetat som tandläkare i över 30 år, hela tiden inom Folktandvården i Region Västernorrland. Den långa erfarenhet gör honom som klippt och skuren för rollen som handledare på Tandakademin.

– Min största tillgång är jag att jag har varit med så pass länge, säger Tomas Niemelä.

Efter att ha bott i Sundsvall i decennier är det svårt att kalla Tomas Niemelä för Hälsing. Men han kommer från Sandviken och efter att ha gått ur Tandläkarhögskolan började han arbeta på Folktandvårdens klinik i Kvissleby utanför Sundsvall.

– Det är ett bra arbetsklimat och bra medarbetare. Gillar man natur och gillar att vara ute och idrotta finns det fina möjligheter. Höga kusten börjar ju vid Härnösand, säger Tomas.

Härnösand är också navet för Folktandvården i Region Västernorrlands satsning på Tandakademin. En dag i veckan får nya tandläkare åka åker från den klinik de anställts till kliniken i Härnösand. Där möter Tomas och de två andra “superhandledarna” upp för att ge skräddarsydda handledningar i mer komplexa fall.

– Vi ska vara som en ryggrad och hjälpa till. Vi har trots allt ganska lång erfarenhet och har sett en hel del. Förutom att du ska jobba med det dagliga är det tänkt att Akademin ska kunna ta sig an lite större fall, lite svårare fall och stötta - om det behövs.

Med det avser Tomas till exempel större brokonstruktioner, visdomstandsoperationer eller implantat. Han menar att en de som kommer direkt från skolan inte hunnit göra så mycket och en del har de bara sett eller läst om i teorin.

– Att våga höja ribban lite grann och spänna bågen lite extra. Vi finns där som stöd om det skulle vara något man funderar över, säger Tomas och fortsätter:

– Det här är ganska unikt.

Tomas berättar att när han var ny tandläkare hade han också en “superhandledare” som gjorde att han vågade lite mer.

– Jag gick ut på 80-talet och skulle gå mitt AT-år och det viktigaste under det året var min handledare. När jag behövde honom fanns han där och det var en trygghet. Det vill vi att ni ska få också, det ska vara en trygghet att ha handledarna.

Även om Tomas arbetat som tandläkare i över 30 år är han inte fullärd, han har mycket kvar att lära, säger han.

– Jag känner också kallet att hjälpa våra nya kollegor. Vi superhandledare, som vi är utnämnda till, är taggade. Det här ska bli jättekul! Hoppas vi ses, säger Tomas.

Om Tomas

Namn: Tomas Niemelä.

Ålder: 60 år.

Familj: Fru och två vuxna barn.

Arbetar som: Distriktstandläkare på Folktandvårdens klinik i Kvissleby utanför Sundsvall.

Bakgrund: Kommer från Söderhamn i Hälsingland.

Kompetens: Har jobbat inom allmäntandvården i över 30 år och har lång erfarenhet av att hjälpa tandvårdsrädda patienter med sedering i form av Midazolam och lustgas. Har arbetat mycket med implantat, större brokonstruktioner och är med i en jourkedja på käkkirurgen, det vill säga behandlar en hel del trauman, samt akuttandvård.

Intressen: Tomas är en sportnörd enligt honom själv och gillar all form av sport. Spelar tennis minst en gång i veckan. Har varit juniorbandymästare och hejar på Broberg.


Tillbaka till toppen