Skadade händer kan få ny kraft hos Anna Sillberg i Sollefteå

2022-08-08 09:00

Anna Sillberg arbetar som handterapeut vid sjukhuset i Sollefteå. Hon har bland annat patienter som ramlat och brutit handleden, klämt sig - eller i värsta fall råkat göra sig riktigt illa på vedmaskinen eller gräsklipparen.

- Alla behöver sina händer för att kunna utföra något. Det är nog därför jag fått så starkt intresse för dem, säger hon. 

Som arbetsterapeut har Anna Sillberg många metoder för att hjälpa sina patienter att återuppbygga funktionen i sina händer efter en skada eller handkirurgiskt ingrepp. Handledsbrott är en av de vanligaste skadorna, som många av hennes patienter har råkat ut för. 

Hon behandlar många äldre som har ramlat inomhus, men även andra frakturer och skador i händerna hos patienter i blandade åldrar. 

- Det förekommer en del årstidsbundna olyckor. Vintertid skador genom halkolyckor och fall vid skidåkning. Om somrarna kommer ibland patienter som blivit skadade av gräsklippare och vedmaskiner, även om det är mera sällan, säger hon. 

Motivera till träning 

Skärskador som drabbat senor i handen kan också vara svåra att hantera. Anna Sillberg förklarar att det då gäller att komma i gång tidigt med träning, samtidigt som det måste ske försiktigt. 

- Sådana skador kan hända i många situationer, som när någon snubblar med ett glas i handen eller slinter med kniven när den putsar köttet eller skär ut avokadokärnan, säger hon. 

Andra patientgrupper kan vara personer som har genomgått planerade handkirurgiska ingrepp och ibland bidrar hon med specifik hjälp vid handproblematik, efter till exempel en stroke. 

En utmaning är ibland att motivera patienter till handträningen. Det handlar till stor del om hjälp till självhjälp för att träna upp rörligheten, greppet och förmågan att använda handen. 

- Det gäller att hitta en ingångspunkt så patienten känner vikten av att träna. Jag fiskar efter vad personen ägnar sig åt och utifrån det locka och peppa, säger Anna Sillberg.  

Skapar individuella skenor 

När patienter behöver fixera en handled eller ett finger i rätt läge förser Anna Sillberg dem med handskenor. Det kan behövas för stöd och avlastning eller för behandling.  

Vissa skenor finns färdiga att prova ut. Andra specialanpassade skenor tillverkar Anna Sillberg själv genom att forma skenan direkt på patientens hand. Hon har ett varmvattenbad och en varmluftspistol i sitt arbetsrum för att värma plasten till skenorna med för att få den mjuk och formbar. 

- Det är en kreativ bit som jag gillar med jobbet. Att komma på lösningar för varje patient, säger hon. 


Tillbaka till toppen