Anne-Mari Lehtonen
Anne-Mari Lehtonen

Anne-Maris Lehtonens jobb är en del av demokratin

2022-07-25 08:00

Pappersperfektionist på kontoret. Kreativ hantverkare på fritiden. Så ser vardagen ut för Anne-Mari Lehtonen, som håller reda på regionens handlingar, reparerar hus och klär om möbler.

Efter över 30 år i landstingets, och sedermera regionens, tjänst står Anne-Mari Lehtonen inför att pensionera sig. Fast det är inte enkelt att lämna jobbet där hon trivs så bra. 

- Jag är inne på övertid och är fortfarande osäker på när jag ska sluta. Jag tycker verkligen om att jobba och känner aldrig att det är tungt att gå upp på morgonen, säger hon. 

Bytte bana 

Som 23-åring började Anne-Mari Lehtonen som sekreterare på dåvarande Landstiget Västernorrland. Hon stannade i över två decennier innan hon som 46-årig chefssekreterare lämnade myndigheten för en helt ny bana. 

- Det var 2002 och landstinget skulle minska antalet chefssekreterare. Jag riskerade inte att bli uppsagd, men valde ändå att sluta. Det var inte för att jag inte trivdes, utan för att jag fick ett infall att göra något nytt, säger hon. 

Det visade sig bli en utbildning till möbeltapetserare och därefter eget företag i yrket. 

- Fast egentligen var det mest en hobby där jag fick använda min kreativitet. Efter två år insåg jag att jag inte kunde leva på det, och gick tillbaka till kontorsarbete. 

Arbetade för Kustbevakningen 

Hon blev anställd av Kustbevakningen, som då hade kontor i Härnösand. När det skulle flyttas till Stockholm stannade Anne-Mari Lehtonen kvar i Härnösand. 

- Jag sökte fyra nya jobb och fick allihop. Jag valde en tjänst som registrator på landstinget och var tillbaka hos min gamla arbetsgivare. Det kändes kul att hålla reda på handlingar. Förutom att jag tycker om att vara kreativ är jag väldigt noggrann. Det har jag nytta av i det här jobbet. 

Mer jobb genom digitalisering  

Sedan dess har Anne-Mari Lehtonen varit en del av myndighetens diarium. Det kan kallas för regionens dagbok och ska vara öppet för alla att ta del av, eftersom allmänheten har rätt till information om statens, regionernas och kommunernas verksamhet. 

- Offentlighetsprincipen ingår i grundlagen och den jobbar vi för att upprätthålla. Det blir vanligare och vanligare att personer begär ut handlingar, troligtvis för att det går så enkelt när man gör det via mejl. Ofta är det journalister, men även vanliga medborgare, säger Anne-Mari Lehtonen. 

Den kraftiga ökningen syns i mängden diarieförda handlingar. Förra året var det 40 392 handlingar, att jämföra med 7 837 handlingar 2012. 

- Vårt jobb har blivit mycket stressigare, säger Anne-Mari Lehtonen.  

Ständiga renoveringsprojekt 

Nu är Anne-Mari Lehtonens plan att följa med sina kollegor när verksamheten flyttar tillbaka från kansliets tillfälliga lokaler på Närvården i Härnösand till Regionens Hus, som just nu renoveras.  

- Sen är det kanske dags att sluta. Det känns konstigt, men samtidigt har jag väldigt många andra projekt att syssla med, säger hon.  

Just nu är det främsta projektet att renovera hallen i bostaden.  

- Jag har redan rivit ut en vägg för att göra garderober med skjutdörrar, säger hon. 

Och när Anne-Mari Lehtonen säger rivit, så menar hon handgripligen. 

- Jag renoverar hela tiden och lär mig hur man gör allt eftersom. När jag skulle byta innertak i köket och vardagsrummet frågade jag i bygghandeln hur man gjorde och fick instruktioner, sedan gick det jättebra. Härnäst vill jag byta ut hela köket. 

  


Tillbaka till toppen