Man som får cytostatikabehandling

Bra resultat för länet i standardiserad vård för cancerpatienter

2023-04-03 11:01

Region Västernorrland ligger bra till i årsrapporten från Regionala cancercentrum i samverkan. För att nå alla mål i satsningen för standardiserade vårdförlopp (SVF) finns mer arbete kvar att göra här och i hela landet.

Standardiserade vårdförlopp (SVF) beskriver vilka utredningar och behandlingar som ska göras inom en viss cancerdiagnos, tillsammans med riktlinjer för den tid som ska gå mellan misstanke om sjukdom till start av första behandling. Vårdförloppen är nationellt framtagna arbetssätt för att minska onödig väntan och ovisshet för patienten.

I landet finns fem regionala cancercentrum, RCC, där Västernorrland ingår i det norra tillsammans med Norrbotten, Västerbotten och Jämtland/Härjedalen. Alla regionala cancercentrum samverkar även nationellt.

Inklusion och ledtider mäts

I den nya nationella rapporten redovisas de två övergripande målen inklusion och ledtider. Inklusionsmålet är ett mått på jämlikhet där minst 70 procent av nya cancerfall ska utredas i ett standardiserat vårdförlopp. Ledtidsmålet mäter väntetider och säger att minst 80 procent av patienterna ska få behandling inom angiven tid för respektive diagnos.

När det gäller inklusionsmålet har Region Västernorrland ökat andelen från 75 procent år 2021 till 87 procent år 2022 inom de diagnoser där det finns ett SVF.

- De standardiserade vårdförloppen har gett förbättringar för både vårdgivare och patienter. Det innebär en förbättrad och mer jämlik ingång i cancervården både nationellt och regionalt, säger Lars Beckman, onkolog och ordförande i Lokalt programområde cancer i RVN.

Över genomsnitt i länet

I hela landet förbättrades måluppfyllelsen för inklusion. För ledtidsmålet syns dock en märkbar försämring. För samtliga regioner utom två har uppfyllelsen av ledtidsmålet försämrats 2022 jämfört med 2021.

Under 2022 som helhet genomgick endast 42 procent av patienterna SVF inom de rekommenderade ledtiderna, jämfört med 47 procent föregående år. Bland dem som inte når målet är det framför allt gruppen av patienter som väntat längst på start av behandling som ökat.

- I länet låg vi över det nationella genomsnittet med en generell ledtid på 51 procent. Det är i sig positivt men en försämring mot 2021 då vi låg på 58 procent. Det här måste vi se över och ta reda på orsakerna till eftersom det påverkar många av regionens verksamheter, avslutar Lars Beckman.


Tillbaka till toppen