Joel Olsson och Antonio Moraitis
Joel Olsson och Antonio Moraitis

”Ett sätt att ge tillbaka”

2023-03-29 17:20

Om ett par veckor åker narkosläkarna Joel Olsson och Antonio Moraitis till Madagaskar för att operera barn med läpp-, käk- eller gomspalt. De bidrar med sin yrkesskicklighet i en av Operation smiles internationella uppdrag.

Till vardags arbetar de båda på sjukhuset i Sundsvall. Antonio Moraitis har just blivit färdig specialist i anestesi och Joel Olsson är överläkare på operationscentrum. Joel har arbetat för Operation smile under tre tidigare uppdrag. För Antonio blir det första gången.

- Barnen lever där den här typen av vård inte finns, i alla fall inte för de fattiga. Självklart känns det jättebra att kunna göra något för barn som har det svårt, säger Antonio Moraitis.

Joels tidigare uppdrag utfördes i Honduras, Egypten och Madagaskar.

- Jag har fått en läkarutbildning helt gratis av staten och nu har jag möjlighet att bidra till att människor som inte fötts till samma förmåner får hjälp, säger Joel Olsson. Det här är mitt sätt att ge tillbaka.

Hjälp som bygger kompetens

Totalt under hela insatsen ska det internationella teamet göra 150 operationer, och ungefär 30 av dem sker på Joel och Antonios bord där Joel är senior och Antonio får möjlighet att arbeta och samtidigt lära sig.

- Att söva små barn är något av det mest komplicerade en narkosläkare gör och undervisningsbiten under uppdraget är viktig, poängterar Joel. I Västernorrland har vi några enstaka barn om året med den här graden av problem så uppdraget erbjuder värdefull kunskap att ta med hem.

- De erfarenheter jag skaffar mig under de här dagarna på Madagaskar, av att söva barn under omfattande operationer, skulle ha tagit mig många år att få i Sundsvall, säger Antonio. På det sättet blir jag en bättre läkare även på hemmaplan när uppdraget är över.    

- Det här är därför en win-win-situation för alla. Barnen får en operation de annars inte skull ha fått. Vi utvecklas samtidigt professionellt som läkare och bygger kompetens i Region Västernorrland, säger Joel.

Operation smile står för kost, logi och merparten av resekostnaderna. Läkarna tar semester eller kompledigt och arbetar utan ersättning, förutom under fem dagar när Region Västernorrland betalar deras löner. Tidigare har Joel åkt helt på egen ledig tid men för att möjliggöra att en utbildningsläkare kan följa med så bidrar nu regionen till delar av Antonios medverkan.

Högt tempo på plats

Arbetsdagarna kommer att vara långa och intensiva under uppdraget.

- Vi startar klockan sju på morgonen och minst fem barn per dag ska opereras. Tempot är högt för att vi ska hinna hjälpa så många som möjligt, berättar Joel. 

Antonio som hittills arbetat bara i Sverige förbereder sig nu för att jobba under enklare förhållanden.

- Jag är van att arbeta i högteknologiska och välutrustade operationssalar med gott om resurser. Nu kommer inte samma maskiner för exempelvis övervakning att finnas och jag får lita mer på mina egna uträkningar och tabeller än på datorer, berättar Antonio. Vi kommer inte heller att kunna ha samma eftervård med smärtlindring och sådant för barnen, det blir en skillnad att ta hänsyn till. Jag ska förbereda mig på bästa sätt och ser verkligen fram emot att få göra en insats.

Fakta:

Läpp-, käk- och gomspalt

Läppspalt innebär en ofullständig slutning av överläppen. Den finns i olika grader, från en skåra i läppen, till fullständig delning av läpp- och näsgång på båda sidor. Spalten kan finnas på ena sidan av läppen eller båda sidor. Ovanligare former är spalter i medellinjen av överläpp eller i övriga delar av ansiktet.

Käkspalt uppstår när käken inte växer ihop, vilket leder till bett- och tandavvikelser samt en öppning mellan munhåla och näsa.

Gomspalt är resultatet av en ofullständig slutning av gommen under fosterstadiet. Ibland är det endast en öppning baktill, i mjuka gommen, men oftast också i den främre delen av gommen, hårda gommen. En gomspalt medför en öppning mellan mun och näshåla.

Läpp-, käk- och gomspalt medför stora problem för barnet att äta, eftersom det undertryck i munnen som krävs för att suga inte skapas. Talutvecklingen drabbas också och problem med tänder och hörsel är vanliga. Att se annorlunda ut innebär också ofta sociala och psykologiska problem. 

Operation Smile Sverige

Operation Smile Sverige är en politiskt och religiöst obunden hjälporganisation. Organisationen är en del av Operation Smile International som arbetar i över 40 länder, varav drygt 30 är låg- och medelinkomstländer i vilka de medicinska uppdragen genomförs. Sverige är ett av 11 resursländer och har som huvudsyfte att samla in medel till den internationella verksamheten samt rekrytera svensk sjukvårdspersonal som volontärer.

I majoriteten av länderna organisationen är verksam i saknas både personella och finansiella resurser. På Madagaskar, med 26 miljoner invånare, finns tre plastikkirurger.
 
Organisationen arbetar alltid tillsammans med lokal personal under uppdragen. Med stöd i form av utbildning, utrustning och finansiella resurser byggs över tid lokala kliniker upp.


Tillbaka till toppen