Operationsmedarbetare i Sollefteå
Operationsmedarbetare i Sollefteå

Fler protesoperationer på våra sjukhus

2023-02-09 09:58

Totalt gjordes 993 protesoperationer av höfter, axlar och knän på sjukhusen i Västernorrland under fjolåret och det är en ökning med 34 procent från året innan. Alla tre sjukhus ökande antalet när pandemin släppte sitt värsta grepp om resurserna.

Minna Mattson är länsverksamhetschef för ortopedi i Region Västernorrland. Hon berättar att de patienter som väntat längst prioriteras.

– Sjukhusens gemensamma arbete har gjort att vi kunnat minska andelen patienter som väntat på sin ortopediska operation i mer än sex månader. Vi klarar också vårdgarantins 90 dagar för fler patienter, säger Minna Mattsson.

Av de som nu i januari 2023 väntade på en protes- eller annan ortopedisk operation har 70,9 procent väntat kortare tid än vårdgarantins 90 dagar. Motsvarande siffra för januari 2021 var 47,5 procent.

Alla ökar

På sjukhuset i Örnsköldsvik gjordes 375 av de 993 protesoperationerna och det är mer än dubbelt så många som 2021. I Sundsvall görs relativt få planerade protesoperationer, ifjol 46 stycken, eftersom de i regel styrs till Örnsköldsvik och Sollefteå, men det finns en tydlig ambition att utöka antalet.

– Vi behöver göra fler protesoperationer i Sundsvall, både för att öka tillgängligheten till vård i länet och för att bibehålla och utveckla kompetensen hos såväl ortopeder som operationspersonal, säger Minna Mattsson.

572 patienter fick sin protesoperation gjord i Sollefteå 2022. Eva Hellman är enhetschef på operation där.

– Efter att den akuta kirurgin 2017 lades ned i Sollefteå så satsar vi mer på planerade operationer. Under pandemins intensiva år var vi så klart tvungna att prioritera covidvård så nu är vi mycket glada att vara i full gång igen, berättar Eva Hellman. Ifjol höjde vi livskvaliteten för 572 personer i och med att de fått en välbehövlig protes hos oss.

Flexibilitet och teamwork

Patienter från hela Västernorrland får proteser i axlar, höfter och knän i Sollefteå. Avdelningen skulle behöva fler specialistsjuksköterskor och ortopedansvarig operationssjuksköterska Maria Eriksson tror att det är lagarbete och flexibelt tänkande hos medarbetarna som gör att avdelningen trots bristen kommit upp i ett stort antal operationer.

– Vi jobbar gemensamt för att så sällan som möjligt behöva stryka några operationer. Alla medarbetare hjälps åt för att vi ska vara så effektiva som möjligt i planering och omplanering, säger Maria Eriksson. Vi har också under den här tiden haft ST-läkare som utbildats i proteskirurgi här. Nu är de färdiga specialister och kommer och arbetar hos oss vilket känns tryggt för framtiden.

Nytt år – nya mål

2023 betyder nya målsättningar som nu jobbas fram utifrån behov och resurser.

– Nu ska vi göra mer kirurgi som exempelvis planerade ljumskbråck- och öronoperationer. Dagvårdskirurgin fortsätter att utvecklas för patienternas bästa här i Sollefteå, avslutar Eva Hellman.

På bilden syns i bakre raden från vänster: Lisa Wenman, Carina Holm, Kristina Johansson, Maria Henriksson, Maja Vestling, Solveig Lindqvist, Linda Nordlander och Maria Eriksson.
I främre raden: Katharina Söderqvist, Solveig Rytky, Lotta Heidenfors, Anette Bodin och Annlouise Karlstedt.


Tillbaka till toppen