Bild1: Från vänster Matilda Alton barnmorska, Cita Lundin barnmorska och utbildare från Barnmorskeakademin, Catharina Åström barnmorska, Maria Berglöf undersköterska, Natalie Safrani barnmorska, Linda K Öberg barnmorska, Maria Nordin barnmorska och Magda Elfving barnmorska. Bild2: Maria Berglöf, Maria Nordin och Cita Lundin. Foto: Region Västernorrland

Erbjuder vattenfödsel - projekt initierat av barnmorskor i Sundsvall

2022-10-28 11:59

Efterfrågan på att få föda sitt barn i vatten ökar, därför inför Region Västernorrland nu denna förlossningsmetod med start i Sundsvall.

- Många kvinnor efterfrågar detta idag, så det känns jättebra att vi nu äntligen kan erbjuda våra invånare den här möjligheten, säger Magdalena Elfving barnmorska och en av initiativtagarna till projektet.

Populär förlossningsmetod

För fem år sedan var det bara ett sjukhus i landet som erbjöd vattenfödsel, sedan dess har fler och fler tillkommit. Först ut att erbjuda förlossningsformen i Region Västernorrland är sjukhuset i Sundsvall.

- Vattenfödsel är något som blir mer och mer populärt, införandet sprids i landet just nu. Jag blev inspirerad av vattenfödsel, delvis genom sociala medier och började undersöka mer kring det, berättar Magdalena Elfving.

Bidra, förändra och påverka

Tillsammans med några arbetskollegor kontaktades sedan ledningen - som var positiva. Under våren 2022 bildades en arbetsgrupp ”vattengruppen” bestående av fem barnmorskor, en undersköterska och en läkare och nyligen genomfördes en utbildning av barnmorskeakademin.

- Det har varit riktigt spännande och utvecklande att få jobba med det här. Det känns väldigt bra att vi medarbetare kan bidra, förändra och påverka vår egen arbetsvardag. Utbildningen gav oss en väldigt bra start, nu behövs praktisk kunskap och sådant kan ta lite tid, säger Magdalena Elfving.

Nytt arbetssätt

Planen är att ”vattengruppen” ska introducera kunskapen till övriga kollegor gradvis, så att alla på avdelningen i Sundsvall så småningom kan hantera denna förlossningsform. Även förlossningsavdelningen i Örnsköldsvik kommer att utbildas för att kunna erbjuda vattenfödsel till kvinnorna i deras område. En utmaning i projektet är att anpassa de befintliga lokalerna.

- Det är ett nytt arbetssätt så det handlar mycket om att vi får uppleva det här i praktiken med vägledning av någon som har stor erfarenhet av vattenfödslar. Till en början kommer vi att ha en uppblåsbar pool som är anpassad för vattenfödsel på ett förlossningsrum, säger Magdalena Elfving.

Varför vattenfödsel?

- Det ger många positiva fördelar, bland annat ger värmen i vattnet bra smärtlindring och det är ett naturligt sätt för bebisen, som kommer ifrån vatten i livmodern, att också födas ut i vatten. Man har även sett att det kan ge snabbare förlossningsförlopp och färre grad två-bristningar.

- En annan aspekt som framkommit i undersökningar är att kvinnorna får en upplevelse av större frihet och mer egenkontroll under födandet och att vattnet i sig bidrog till trygghet och tyngdlöshet, säger Magdalena Elfving.

Har någon hunnit föda i den nya poolen?

- Vi har inte haft någon vattenfödsel än. Men bad som smärtlindring använder vi mycket och det har vi även gjort långt tillbaka tidigare. Vi hoppas att vi snart får vara med på vår första vattenfödsel!

Fakta om vattenfödsel:

  • Även om vattenfödsel bedöms som säkert, är det inte en förlossningsmetod som erbjuds alla kvinnor, utan det finns vissa kriterier för att vattenfödsel ska vara aktuellt.
  • Det ska på förhand bedömas som en lågriskfödsel, till exempel ska barnet vara fullgånget, mamman ska vara frisk.
  • Det ska ha varit en normal graviditet, en spontan förlossningsstart och ett komplikationsfritt förlopp.
  • Kvinnan ska även känna sig okej att föda med vatten som smärtlindring, då man inte får ha ryggbedövning vid vattenfödsel. Däremot kan annan kompletterande smärtlindring som lustgas och kvaddlar användas i vattnet.

vattenfödsel mörkt rum1 intranät.jpg


Tillbaka till toppen