Vid konferensen för Regionala utvecklingsstrategin i december 2022 presenterade Lindsing sin innovation och då stod de inför att leta en fabrik som kunde tillverka sina flingor. Nu fem månader senare verkar de ha hittat sin tillverkare och jakten på finansiering kan starta.

Innovativt flingföretag hyllar stödet från BizMaker, Almi, EEN och Region Västernorrland

2023-05-03 14:18

När Lindsing AB nu närmar sig lansering av en växtbaserad och proteinrik frukostflinga finns en stor tacksamhet för det stöd de fått. ”Jag har bott i Peking i sex år och känner att det stöd vi fått i Västernorrland hade vi inte fått någon annanstans” säger Andrea Lindgren.

Oavsett i vilken fas ett bolag är så finns det alltid en historia om hur allt började och vägen till att ett företag lyckas. Vi har frågat startupen Lindsing AB om deras resa.

- Vi har fått jättemycket hjälp från BizMaker, EEN och även stöd från Almi Mitt och Region Västernorrland. Utan den hjälp vi har fått så hade vi aldrig kommit så här långt som vi har gjort nu på två år, säger Malin Helsing.

De har gjort marknadsundersökningar med hjälp av BizMaker, ansökt om patent via Almi Mitt och produktutvecklingen har de fått stöd till genom Region Västernorrlands innovationscheck bland annat.

Cirkulär produktion

Malin Helsing har eget företag inom hudvård och Andrea Lindgren driver ett gym. De båda har känt varandra sedan de var små och är födda och uppväxta i Sundsvall.

- Under pandemin var jag lite uttråkad på gymmet och började prata med Malin om det här med att skapa en proteinrik frukostflinga. Jag fick idén för att det är en proteinhype i samhället nu och det är viktigt att få i sig mycket protein för dem som tränar, säger Andrea Lindgren.

Tillsammans med ett forskningsinstitut i Finland kunde de utveckla idén och komma fram till vilken typ av proteinkälla de skulle använda i sina flingor.

- Den växt vi hittade tillsammans med forskningsinstitutet innehåller alla aminosyror, det är det inte alla växter som gör. Växtbaserade frukostflingor är bättre för miljön och ett hållbart alternativ för att det är en restprodukt av annan livsmedelsproduktion. Det här är innovativt och en del av en cirkulär produktion, förklarar Malin Helsing.

Började med BizMaker

- Lindsing AB är ett klockrent exempel på ett företag som vi kunnat göra gemensamma insatser för hos olika företagsfrämjare i länet, säger Tesere Nordqvist, projektledare Regional exportsamverkan.

Nu har Malin och Andrea sista steget framför sig för att lansera produkten, nämligen att hitta finansiering. Genom EEN och Almi har Lindsing kunnat ta fram prototyper på frukostflingan genom en fabrik i Tyskland. När det är gjort återstår finansiering och lansering.

- Efter snart tre år känner vi att vi är redo att börja stå på egna ben. Vi har gått ur inkubatorn på BizMaker nyligen och har nu bra nätverk inom regionen, säger Andrea och fortsätter: det är en härlig känsla att ha kontakterna, nätverken och vara redo att flyga själv!

Resan vidare

I maj ska Andrea och Malin träffa kungen och drottningen i Härnösand, tillsammans med fler utvalda startups som får presentera sina innovationer och startups. De ser också fram emot att leta finansiärer och inom kort lansera sin nya produkt – den hållbara frukostflingan!

Om Team Mid Sweden

Team Mid Sweden som ingår i Regional exportsamverkan gör det enklare för dig att tryggt ta steget ut på en exportmarknad. Vi hjälper dig hela vägen från planering till handling och satsning. Med den samlade kompetens om marknader och strategier, med de finansieringsmöjligheterna och med det breda globala nätverk vi har kan vi ge dig rätt och effektivt stöd i hela din internationaliseringsprocess.

Mer info om Team Mid Sweden och aktörerna som ingår


Tillbaka till toppen