Muriel Mae Nario Belviz och  Mikael Viklund framför en av bilarna.
Muriel Mae Nario Belviz har fått handledning av bland andra Mikael Viklund. Han har ryckt ut för att hjälpa sjuka och skadade personer i Kramfors i 35 års tid.

Muriel redo att vara först på plats

2022-07-18 08:00

Muriel Mae Nario Belviz är ny på ambulansen i Kramfors. Under våren har hon arbetat under handledning av en erfaren kollega.

Muriel Mae Nario Belviz var sjuksköterska redan i hemlandet Filippinerna, men inkomsterna är väldigt låga i Filippinerna och lönen räckte inte till. Hon började i stället jobba på ett kryssningsfartyg. Där mötte hon sin man – och valde att flytta med honom till Sollefteå.  

- Jag kommer från en storstad i Filippinerna. Det var en enorm omställning på många sätt att flytta hit, säger hon. 

Tränade hårt inför fystestet 

Efter en tid i skolbänken hade Muriel lärt sig svenska och läst till de kurser som behövdes för att få sin legitimation i Sverige. Hennes första jobb som sjuksköterska i Sverige blev på akuten i Sollefteå. 

- Jag trivdes mycket bra, men när jag såg ambulanserna kände jag att det var där jag ville jobba. Jag tycker om att vara först på plats och drivs av adrenalinkicken, säger hon.  

Muriel kände dock att kroppen inte räckte till. 

- Jag tränade väldigt mycket för att klara fystestet och sedan fick jag den här chansen, säger hon. 

Viktigt att kunna fatta beslut   

Under de första månaderna i Kramfors fick Muriel Mae Nario Belviz åka som tredje person bredvid andra ambulanssjuksköterskor med längre erfarenhet. 

Mikael Viklund, som har 35 års erfarenhet från arbetsplatsen, är en av dem. 

- Det främsta du måste lära dig som ny är nog att vara självständig och våga ta för dig. Det handlar om problemlösning och att ta egna beslut, säger han. 

I Kramfors, där det är relativt långt till alla sjukhus, är det ofta fråga om vilken patient som ska föras till hälsocentral eller något av sjukhusen i Sollefteå, Örnsköldsvik eller Sundsvall. 

- Mycket av vår tid går åt till att prata i telefon och rodda, säger Mikael Viklund. 

Välutrustade bilar 

Muriel Mae Nario Belviz jämför med ambulanssjukvården i Filippinerna. 

- Den största skillnaden är hur väl utrustade de svenska ambulanserna är, säger hon. 

- Ja, bilen är ju vår arbetsplats, här har vi allt vi behöver, säger Mikael Viklund.       

 


Tillbaka till toppen