Niklas Selin
Niklas Selin letar nya intressanta platser och kortare vandringsslingor längs leden.

Niklas lockar vandrare - främjar nära hundra företag i besöksnäringen

2022-07-15 08:00

Höga Kusten-leden är en stor tillgång för besöksnäringen i Västernorrland. Nu ska den utvecklas för att få ännu fler vandrare i rörelse – och för att skapa hållbarhet genom avlastning till de mest besökta platserna i Skuleskogens nationalpark.

Region Västernorrland har det strategiska ansvaret för besöksnäringen i länet, liksom ett uppdrag att främja hälsa och hållbarhet. 
 
I höstas utsågs Niklas Selin, som tidigare arbetade med landsbygdsutveckling, till projektledare för en ny satsning. Det handlar om att utveckla Höga Kusten-leden, vilket ska finansieras av Region Västernorrland och EU:s regionalfond under tre år. 
 
Vi räknar med att nå och stötta 95 företag som kan utvecklas tack vare besöksnäringen längs leden, säger Niklas Selin. 

Fler platser att besöka 

Höga Kusten-leden är 13 mil lång uppdelat i 13 etapper mellan Hornöberget, nära Höga Kusten-bron, och torget i Örnsköldsvik. Den har en total stigning på knappt 3500 höjdmeter och bjuder på relativt tuff, men vacker vandring. 
 
Niklas Selin har tagit sig an utvecklingen med hull och hår. Hans arbetsdagar omfattar ofta miltals löpning i terrängen. Han rör sig så snabbt han kan längs leden och inventerar var det finns utvecklingspotential. 
 
Det handlar delvis om att hitta nya så kallade ikoniska platser som kan intressera besökare. Det gynnar näringslivet, men är också en fråga om hållbarhet. I dag besöker majoriteten av turisterna exempelvis Slåttdalsskrevan, som kan avlastas genom att erbjuda fler attraktiva platser.  
 
Vi söker och märker ut intressanta platser. Vi håller också på att skapa rundslingor för dem som vill vandra i området, men en kortare sträcka där man kan utgå och komma tillbaka på samma ställe, säger Niklas Selin.  

Löpare och cyklist   

För Niklas Selin är arbetet med projektet förknippat med hans fritidsintressen. Han har bland annat deltagit i loppet High Coast Ultra, som går längs Höga Kusten-leden. Loppet har två distanser att välja på och omnämns ibland som ett av Sveriges vackraste terränglopp.  
 
Niklas Selin är dessutom en hängiven cyklist, som bland annat tävlat inom mountainbike. Också i cyklingen lyckades han tidigare finna ett sätt att kombinera arbetet med idrotten. 
 
Jag jobbade som cykelbud. Vi hade jättekul, alla älskade att cykla och cykelbuden tävlade mot varandra. Det finns stora tävlingar i cykling för cykelbud, till och med EM och VM, men det är svårt att hitta adresser i en ny stad, säger han. 


Cykelbudstiden var i Stockholm, före högskolestudier i statsvetenskap och nationalekonomi. Nu är Niklas Selin tillbaka i barndomsstaden Härnösand tillsammans med sin fru och två söner. 
 
Det var nog inte meningen att vi skulle stanna så länge, men nu har det gått sex år och alla trivs. Att jag dessutom fått det här uppdraget gör det ännu bättre. 


Tillbaka till toppen