Deltagare om praktiken

På kursen Allmän kurs Grundläggande vård blandas praktik med metodlektioner och teoretiska ämnen som svenska och matematik med mera. Här nedan kan du läsa om hur deltagare på kursen upplever praktiken och kursen i stort.

En person styr en äldre person som sitter i rullstol

Intervju med Hamid

"Det känns som ett 'heligt' arbete"

Hamid hade praktik på ett äldreboende via Arbetsförmedlingen förra året och det kändes naturligt för honom på en gång. Därför ville han få mer kunskap om vård och olika sjukdomar och sökte till Allmän kurs Grundläggande vård. Nu gör han sin praktik på vård- och omsorgsboendet Lejonbacken i centrala Örnsköldsvik.

- Jag tänkte att kursen på folkhögskolan var ett bra sätt att få grundkunskaper inom vård och att mina chanser till ett fast arbete i vården skulle bli bättre.

Han beskriver att han även i sitt hemland arbetat på ett äldreboende, men inte med vård och omsorg. Redan då kände han att det skulle vara ett yrke för honom.

- På något sätt så tror jag att vårdjobbet med äldre människor är som gjort för mig. När jag är tillsammans med dem känner jag så fina känslor. Det känns som ett ”heligt” arbete. Att komma de äldre riktigt nära är det som är det bästa. Att prata med dem om alla möjliga saker, säger Hamid.

På kursen har Hamid både haft teoretiska och praktiska lektioner. Mycket yrkessvenska blir det och det är han mycket tacksam över. Han känner sig nu säkrare än tidigare. Det finns många ord som han inte har förstått tidigare och speciella situationer på äldreboendet, som nu blivit tydligare för honom.

- Att få veta mer om den svenska sjukvården har varit så bra, men också om vårdens historia i Sverige.

Under den ettåriga kursen får deltagarna även kunskaper om hur kroppen fungerar och läser andra ämnen som ingår i Allmän kurs, så som svenska, matematik, NO och SO. Utöver det har deltagarna haft praktik inom äldreomsorgen både under hösten och våren.

- Som deltagare på kursen måste du läsa och repetera mycket också. När vi jobbar praktiskt på metodlektionerna måste man också kunna samarbeta bra, säger Hamid.

Arbete inom vård innebär mycket samarbete och det är en viktig del i bedömningen som deltagarna får ute på sina praktikplatser.

Framtiden ser Hamid positivt på:

- Jag hoppas att jag får en fast plats nu.

Kontaktuppgifter till kursansvarig

Gunilla Johansson

Telefon: 072-218 31 04

E-post: gunilla.johansson@rvn.se


Tillbaka till toppen