En grupp personer fotade bakifrån lyssnar på en man som pratar och en kvinna räcker upp handen

Frågor och svar

Har du en fråga om din ansökan? Eller något annat du vill få svar på? Här har vi samlat svar på de vanligaste frågorna vi får. Kanske hittar du ditt svar bland dessa frågor. Om du inte hittar ditt svar här kan du kontakta skolans personal.

Frågor om ansökan
Frågor om boende
Frågor om kostnader och studieekonomi
Frågor om Schoolsoft
Övriga frågor

Frågor om ansökan

När är sista ansökningsdag?

Sista ansökningsdag kan variera mellan olika kurser. Du hittar information om det på respektive kurssida.

Vad ska jag tänka på när jag fyller i ansökan?

Det viktigaste är att du fyller i alla uppgifter som efterfrågas i ansökningsformuläret för att din ansökan ska vara fullständig.

Vad är ett personligt brev?

Ett personligt brev är en text där du med egna ord beskriver vem du är och varför du vill gå kursen du ansöker till.

Vad är referenser?

En referens är en person som vi kan kontakta för att få mer information om dig som person, det kan exempelvis vara en studie- och yrkesvägledare, en tidigare chef eller liknande.

Vad är ett personbevis?

Ett personbevis är ett utdrag från folkbokföringsregistret som visar vilka uppgifter som finns om dig, till exempel namn, adress och civilstånd. Du laddar ner ditt personbevis på Skatteverkets hemsida och bifogar det sedan i din ansökan.

Hur hanteras min ansökan?

Kursansvarig för kursen går igenom alla ansökningar och beslutar vilka som ska bli antagna, vilka som eventuellt ska tilldelas en reservplats och vilka som inte ska bli antagna till kursen. Om du blir antagen till kursen får du därefter ditt antagningsbesked. Du kan komma att bli kontaktad av kursansvarig under antagningsarbetet för att svara på ytterligare frågor.

Hur/när får jag mitt antagningsbesked?

Du får ditt antagningsbesked skickat till dig antingen via brev eller e-post. Har du ansökt under våren får du vanligtvis ditt antagningsbesked innan den 30 juni, men söker du under sommaren, det vill säga efter den 30 juni, får du ditt besked tidigast den 8 augusti. I vissa fall kan du bli kontaktad tidigare under sommaren.

Hur gör jag när jag fått antagningsbeskedet?

När du har fått ditt antagningsbesked ska du tacka ja eller nej till din plats. Det gör du genom att logga in på Mina sidor på Schoolsoft. Därefter kontaktar kursansvarig dig med information om kursstarten.

Ska jag svara på antagningsbeskedet, även om jag bestämt mig för att inte gå kursen?

Ja du ska alltid svara på ditt antagningsbesked oavsett om du vill gå kursen eller inte.

Andra frågor kring din ansökan

Om du har övriga frågor kring din ansökan kan du kontakta kursansvarig för den kurs du har sökt. Under semesterperioden hänvisar vi dig att kontakta oss via e-post där du kan förvänta dig svar till dig från efter den 7 augusti.

Kontaktuppgifter till kursansvariga

Till toppen

Frågor om boende

Jag bor inte i Örnsköldsvik, finns det internatboende på skolan?

På skolan finns inget internatboende, men vi har bostadsgaranti i samarbete med det kommunala bostadsbolaget Övikshem. Ta kontakt med dem om du har vidare frågor om boendet.

Till mer information om boende

Om jag har boende via Övikshem, bor jag själv, i en korridor eller i par?

Det varierar. Vissa bor i par, andra i större lägenhet som man delar med flera personer och några bor själva. Du kan ange ett önskemål till Övikshem.

Hur får man studieintyg att lämna till Övikshem?

Du kan kontakta vår administratör på expeditionen så hjälper dig med ett studieintyg.

Kontaktuppgifter till expeditionen

Till toppen

Frågor om kostnader och studieekonomi

Vad är serviceavgift?

All undervisning på folkhögskolan är kostnadsfri. Du betalar en obligatorisk läsårsbaserad serviceavgift varje termin. Serviceavgiften avser bland annat förbrukningsmaterial, visst studiematerial, kopior samt försäkring.

Vad kostar det att gå de olika kurserna?

Serviceavgiften kan skilja sig åt mellan kurserna. Serviceavgiften för de olika kurserna finns specificerad på varje kurssida.

När får jag faktura för serviceavgiften? Kan jag delbetala?

Efter att den nya terminen startat får du fakturan på serviceavgiften postad till din hemadress. Du kan inte välja att delbetala fakturan.

Måste jag betala något om jag avbryter en kurs?

Om du inte påbörjat en kurs behöver du inte betala något. Hoppar du däremot av mitt i en termin måste du betala serviceavgiften för den terminen.

Får jag studiemedel när jag går på folkhögskola?

De flesta av våra kurser är berättigade till studiemedel från CSN. Detta specificeras på respektive kurssida. Via länken nedan kan du läsa mer om vilka ersättningar som du kan ha rätt till och hur du söker dessa.

Till Studiefinansiering och CSN

Till toppen

Frågor om Schoolsoft

Jag kan inte logga in i Schoolsoft

Kontrollera att du är på rätt sida för ansökan genom att gå in på kursen du vill söka och klicka på länken under rubriken "Ansökan". Om du vet att du har ett konto i Schoolsoft sedan innan, prova klicka på ”Glömt lösenordet?".

Schoolsoft säger att jag redan har ett konto

Då har du troligtvis skapat ett konto i Schoolsoft tidigare, kanske om du sökt till en kurs på en annan skola. Om du inte kommer ihåg dina inloggningsuppgifter så klicka på "Glömt lösenordet?" och återställ ditt konto.

Måste jag skapa ett konto i Schoolsoft?

Ja du behöver skapa ett konto i Schoolsoft för att kunna söka till någon av våra kurser. Vi tar inte emot ansökningar via papper, telefon eller e-post.

Vad gör jag om jag glömt mitt lösenord?

Leta efter texten ”Glömt lösenordet?” på sidan Schoolsoft, följ instruktionerna och begär ett nytt lösenord och prova därefter att logga in igen.

Till toppen

Övriga frågor

Hur fungerar det om jag behöver extra stöd för att klara undervisningen?

Vi erbjuder alla våra deltagare möjlighet att studera på lika villkor. Vi arbetar aktivt med att i möjligaste mån individanpassa undervisningen utifrån varje deltagares behov och förutsättningar. På en folkhögskola finns en plats för alla.

Till mer information om hur det är att studera på folkhögskola

Vilka ämnen ska jag studera/Hur lägger man upp studierna på kursen?

Vid frågor om studieupplägget kring din kurs kan du få hjälp av vår studie- och yrkesvägledare.

Kontaktuppgifter till studie- och yrkesvägledare

Är jag försäkrad under studietiden?

Alla studerande vid Örnsköldsviks folkhögskola är olycksfallsförsäkrade under hela studietiden och även vid lov via Region Västernorrlands gemensamma olycksfallsförsäkring för deltagare.

Finns det datorer att låna på skolan?

Ja det finns datorer att låna på skolan.

Hur fungerar det med lunch på skolan?

Skolan har ingen restaurang eller cafeteria. Om du har matlåda kan du värma och äta den i deltagarmatsalen där det även finns kylskåp. Då skolan ligger centralt är det nära att gå på stan och köpa lunch för den som vill. Även fika får du ta med själv.

Till toppen


Tillbaka till toppen