Osteoporos

Benspecifik behandling
zoledronsyra Zoledronsyra/
Zoledronic acid

4 mg/5ml infusion en gång per år (rekvisition, dos 5 mg, se beredningsföreskrift i behandlingslinje osteoporos)
alendronsyra +
kalciumkarbonat +
D-vitamin
Tridepos  (kombinationsförp, dag 1 alendronat 70 mg, dag 2-7 kalk + D-vitamin)
alendronsyra Alendronat Veckotablett *

(endast vid dosdispensering) 1 tablett per vecka tillsammans med kalk + D-vitamin 6 dagar/vecka p.g.a. interaktion.

Kalcium och D-vitamin  
kalciumkarbonat +
D-vitamin
Kalcipos-D forte *  Tablett / tuggtablett
(500 mg kalk + 800 IE D-vitamin)
D-vitamin Divisun 800 IE  * Tablett 
Benspecifik behandling
denosumab Prolia  Subkutan injektion, förfylld spruta var 6:e månad (+/- 3 veckor) (rekvisition)

Se behandlingslinje osteoporos  behandlingslinje osteoporos (pdf),för utredning och behandling. Ge patienten patientinformation för valt läkemedel. Kalk och D-vitamintsubstitution ges som tillägg till benspecifik behandling, såvida inte hyperkalcemi föreligger.

Vid hyperkalcemi (efter sedvanlig utredning) ges inget kalktillskott men Ca-värdet måste följas, individuellt anpassade intervall. Ge tillskott av D-vitamin.

Vanligtvis ska bentäthetsmätning (DXA) göras i samband med att benspecifik behandling sätts in. Men om patienten av någon anledning inte bedöms klara av undersökningen, exempelvis skörhet, hög ålder eller kognitiv nedsättning kan man avstå DXA.Sedvanlig tandhälsa med regelbunden tandvårdskontakt räcker i normalfallet men ev. tandutdragning/ /operation i munhålan bör göras innan benspecifik behandling inleds.

Zoeldronsyra och Prolia rekvireras, skrivs ej på recept.

Bisfosfonatbehandling

Bisfosfonatbehandling kan ges vid eGFR över 35 ml/min. Zoledronsyra är att föredra i första hand p.g.a. bättre följsamhet och mindre risk för GI-biverkningar. Behandlingstid för zoledronsyra är vanligen 3 år och för peroral bisfosfonat vanligen 5 år. Effekten kvarstår i ytterligare ett par år varför Kalcium + D-vitamin ska ges i ytterligare 1–2 år efter utsättning av bisfosfonat.

Denosumab

Denosumab ges till patienter med intolerans för bisfosfonat, eGFR under 35 ml/min eller med nedsatt allmäntillstånd där en influensalik reaktion bedöms medicinskt riskabel. Denosumab ges tills vidare, på grund av risk för reboundeffekt vid utsättning, med ökad risk för kotfraktur risk.

Icke-farmakologiska åtgärder

Vid osteoporos och osteopeni rekommenderas ledbelastande träning för att minska benförlust och eventuellt öka den. Styrke- och balansträning ökar funktion och minskar risk för fall och fraktur vid fall. Låg vikt och viktnedgång är riskfaktorer för fall och fraktur. Ge anpassade råd för att öka i vikt, särskilt fokus på ökat intag av energi och protein.Fråga om alkohol och rökning, rekommenderas rökstopp och alkohol bör intas med försiktighet.  

 

Mer information

eFyss (efyss.se)

Behandlingslinje osteoporos (pdf)

Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar (socialstyrelsen.se, pdf)

Osteoporos, behandlingsrekommendation (lakemedelsverket.se, pdf)

Läkemedelsbehandling av de mest sjuka och sköra äldre - osteoporos (lakemedel-gavleborg.infosynk.se)


Tillbaka till toppen