Gå direkt till textinnehållet Startsida Nyheter Webbkarta Kontakta oss Tillgänglighetsinformation
 

Kulturstrateg med inriktning kulturarv

Arbetsplatsbeskrivning

Region Västernorrland är en av länets största arbetsgivare med cirka 6500 medarbetare. Tillsammans arbetar vi för att utveckla regionen, hälso- och sjukvården och tandvården. Hos oss får du möjlighet till ett arbete där du gör skillnad för invånarna, i ett län som erbjuder både aktivitet och avkoppling.

Regionen arbetar sedan många år med att skapa förutsättningar för att bidra till friska och hälsosamma medarbetare. Du får tillgång till regionens friskvårdsanläggningar i Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik samt Sollefteå. Genom din anställning hos oss har du flera anställningsförmåner som exempelvis tillägg till föräldraförsäkringen, extra semesterdagar när du fyllt 40 år, möjlighet att löneväxla till tjänstepension. Att du mår bra och trivs är viktigt för oss. Region Västernorrlands arbetsplatser är rökfria och vi tillämpar rökfri arbetstid.

Vi har gjort vårt medieval för rekrytering och undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.
Regional utveckling utgör tillsammans med hälso- och sjukvård och tandvård regionens tre kärnverksamheter. Förvaltningen har en bred verksamhet som omfattar tillväxt, kollektivtrafik och infrastruktur, miljö och hållbarhet, folkhälsa, kultur och folkbildning samt internationellt samarbete.

Kulturenheten utgör tillsammans med Regionens tre folkhögskolor Kultur och bildningsverksamheten, som är en del av Regional utveckling. Här arbetar vi för tillgänglig kultur i hela regionen. I enheten ryms regional kultur- och kulturarvsutveckling, konstfrämjande, konstnärlig gestaltning och biblioteksverksamhet. Genom samfinansierade verksamheter ansvarar vi även för regional scenkonst, regional museiverksamhet samt film och- hemslöjdsfrämjande verksamhet.


Arbetsuppgifter

I rollen som Kulturstrateg med inriktning kulturarv arbetar du för kultur- och kulturarvsutveckling, för gemensamma målsättningar i strategiskt kulturarvsprogram, regional kulturplan och andra styrdokument genom kulturstöd, kunskapshöjande insatser och samverkan med kulturaktörer i regionen. Tillsammans främjar vi kulturens infrastruktur och tillgång till kultur. Arbetsgruppen för kultur och kulturarv består av en samordnare och två strateger.

Kulturarvsarbete är en viktig del i ett hållbart och demokratiskt samhälle. Vi vill möjliggöra ett kulturarvsarbete med starkare koppling till hållbar omställning, DIY-rörelsen och fokus på balanserad utveckling mellan stad och land. Strategiskt fokus för tjänsten ligger på kulturarvsutveckling i samverkan med aktörer inom kulturarvsområdet som museer, arkiv och hembygdsrörelse samt kommuner och Länsstyrelsen.

Hos oss får du arbeta för ett tillgängligt kulturarv och verka för ett hållbart och demokratiskt samhälle!

Så här vill vi beskriva arbetsuppgifter och ansvar i rollen
- Du arbetar tillsammans med andra medarbetare inom verksamheten kultur och bildning och nära andra strateger för gemensamma målsättningar i regionen.
- Som kulturstrateg omvärldsbevakar du, följer upp och rapporterar angelägna frågor och processer för verksamheten samt förbereder politiska ärenden inom ditt sakområde.
- Du arbetar i arbetsgruppen kultur/kulturarv med fördelning och uppföljning av kulturstöd utifrån regionala målsättningar samt framtagande och uppföljning av regionala styrdokument på kultur och kulturarvsområdet.
- Du arbetar med dialog, samverkan och nätverk med aktörer inom kultur- och kulturarvsområdet, som bland annat museer, hembygdsrörelse, hemslöjd och arkiv för att nå gemensamma målsättningar i regionen
- Du verkar för utveckling genom exempelvis kunskapshöjande insatser och gemensamma utvecklingsprojekt.
- Du deltar i dialoger och nätverk på nationell och interregional nivå med statliga nämnder och myndigheter inom kultur och kulturarvsområdet.

Kvalifikationer

För att kunna kliva in i det här uppdraget och ha goda förutsättningar att lyckas vill vi att du har relevant högskoleutbildning inom kultur- och kulturarvsområdet eller annan närliggande utbildning som arbetsgivaren bedömer som relevant. Därutöver är det meriterande om du har utbildning inom analys och uppföljning, landsbygdsutveckling och hållbarhet eller inkludering och jämlikhetsfrågor.

Vi behöver dig som har god erfarenhet av kvalificerat utvecklingsarbete, gärna på regional nivå. Erfarenhet av arbete inom offentligt styrd verksamhet är meriterande. Har du samlat på dig kunskap genom tidigare arbetslivserfarenhet inom landsbygdsutveckling, DIY, mångfald, jämställdhet och inkludering ser vi det som en stor tillgång för tjänsten.

Rollen innebär skriftlig och muntlig kommunikation i olika formella sammanhang och du behöver kunna uttrycka dig väl i både tal och skrift på svenska och engelska. Behärskar du dessutom någon av miniritersspråken, blir du en tillgång för hela verksamheten.

Vi söker en person som är initiativtagande och har förmåga att planera, genomföra och följa upp arbete mot tydliga målsättningar. Tar initiativ, sätter igång aktiviteter och uppnår resultat. En viktig del i denna roll är att skapa samverkan mellan aktörer inom området för att nå gemensamma mål. Därför behöver du vara utåtriktad och socialt aktiv i yrkesmässiga sammanhang och duktig på att skapa kontakter och underhåller relationer. Tjänsten innehåller en hel del administration och du behöver kunna planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt sätt. Liksom sätter upp och hålla de tidsramar som ges.

Tjänsten är placerad vid kulturenheten i Regionen hus, Härnösand. Resor förekommer, både i länet samt nationellt och därför är körkort ett krav.

Vi kommer att intervjua löpande under annonseringstiden så vänta inte med ansökan. Varmt välkommen med din ansökan!

Anställning

Tillsvidareanställn

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2020-11-01
Sök jobbet här

Upplysningar/fackliga kontaktpersoner

Maria Oldenmark
Regional Kulturchef
Telefon: +4661180263

Sofia Lundin
SACO
Telefon: +4661184031