Bild på en dataskärm som visar direktsändning på webben från fullmäktige. På bild syns regionfullmäktiges ordförande Jan-Olov Häggström (S).

Noterat från regionfullmäktige 23 september 2020

2020-09-23 16:30

Nu är den nya organisationen för Region Västernorrlands hälso- och sjukvård beslutad. Den omfattar sju områden varav tre är närsjukvårdsområden.

Ny hälso- och sjukvårdsorganisation

Regionfullmäktige beslutade att förändra regionens organisation för hälso-och sjukvård. Omorganisationen görs för att det behövs ett nytt sätt att arbeta med hälsa, vård och omsorg. Den nära vården ska utvecklas och genom att anpassa hälso- och sjukvårdens organisation kan den stödja arbetssätt som är mer anpassade utifrån olika patientgruppers behov, exempelvis multisjuka äldre. Syftet är också att åstadkomma en tydligare och effektivare ledning och styrning.

Hälso- och sjukvårdsorganisationen ska omfatta sju områden:

  • Västra närsjukvårdsområdet
  • Södra närsjukvårdsområdet
  • Norra närsjukvårdsområdet
  • Länssjukvård somatik
  • Länssjukvård psykiatri och habilitering
  • Rättspsykiatri
  • Folktandvård

Närsjukvårdsverksamheterna ansvarar för en uttalad del av vården, med dess olika specialiteter, inom ett geografiskt angivet område med sjukhus. Varje närsjukvårdsverksamhet innehåller en eller flera enheter som erbjuder vård. Varje närsjukvårdsverksamhet har en lokal verksamhetschef och på enhetsnivå finns en lokal enhetschef. Närsjukvårdsområdena ska ha utgångspunkt i primärvården och samordnas med det lokala sjukhusets verksamheter inom medicin, kardiologi, akutmottagning och geriatrik, neurologi och rehabilitering.

Processen med att ta fram organisationsförslaget har inneburit ett genomgripande och omfattande utvecklingsarbete som startade i januari 2018. Många medarbetare har gjort betydande insatser för att ta fram förslag och hämta in synpunkter. Dialog på olika sätt har genomförts kontinuerligt med medarbetare, ledningsgrupper, fackliga företrädare och politiker. Organisationsförändringen ska följas upp årligen.

Organisationen ska ledas av en hälso- och sjukvårdsdirektör som också är biträdande regiondirektör.

Interpellationer och enkla frågor

Flera frågor ställdes till majoritetens politiker, däribland om:

Stängningen av Nacksta hälsocentral

Isabell Mixter (V) ställde frågor till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande om vad som hänt efter stängningen av Nacksta hälsocentral. Mixter undrade bland annat om regionen säkerställt att vi fått behålla kompetensen hos personalen inom regionen och om regionen haft kontakt med Sundsvalls kommun för att utvärdera hur äldreboendet och socialtjänstens arbete i området påverkats.

Lena Asplund (M) svarade att alla medarbetare erbjudits anställning vid närliggande hälsocentraler. Hon sa vidare att verksamhetschefen varit i kontakt med berörda chefer i kommunen angående särskilt boende/hemsjukvård och socialtjänst och dess samverkan med nya vårdgivare. Det finns inget som talar för att det varit några problem med de nya vårdgivarna. Enligt verksamhetschefen på St Olof vårdcentral har det fungerat väl från första dagen.

Österåsen

Henrik Sendelbach (KD) frågade hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) vad majoriteten vill ge Österåsen för framtid. Asplund svarade att regionstyrelsen ska ge regiondirektören i uppdrag att göra en förstudie om Livsstilsmedicin Österåsen och att hon inte kan ge ett svar innan förstudien är klar.

Utbildningsnod i Sollefteå

Jonny Lundin (C) frågade regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) om regiondirektören fått i uppdrag att etablera en utbildningsnod vid sjukhuset i Sollefteå för att möjliggöra sjuksköterskeutbildning på distans, som regionstyrelsen tidigare beslutat. Det efter att Umeå universitet ska ha ställt sig positiva till att erbjuda sjuksköterskeutbildning på distans i Sollefteå.

Nordlund svarade att Region Västernorrlands arbete med frågan fortskrider, bland annat med att säkra lokaler på Sollefteå sjukhus. Verkställandet av noden är avhängt att Umeå universitet fattar beslut om att starta sjuksköterskeprogram med kursort Örnsköldsvik med den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU, i Sollefteå med omnejd. Flera delar kring VFU är fortfarande oklara och måste garanteras, av Region Västernorrland och de närliggande kommunerna, innan programmet kan li verklighet. I nuläget är Umeå universitet intresserade, men har alltså ännu inte fattat beslut.

Protokoll kommer

Texten ovan innehåller ett urval av punkterna på dagordningen. Du hittar fullständig dagordning under Alla sammanträdeshandlingar.

Hela protokollet publiceras på sidan protokoll från Regionfullmäktige  på rvn.se när det har justerats. 


Tillbaka till toppen