Agnes Lund, tandläkare Folktandvården Centrum

Tandläkare Agnes Lund

Tandläkaren Agnes Lund, 30, vet att man som ny tandläkare behöver mycket handledning i början. Därför tror hon att Tandakademin, som Folktandvården i Region Västernorrland startar till våren, kommer att göra stor nytta.

– Hela det här konceptet låter superbra, säger Agnes Lund.

I ungefär två och ett halvt år har hon jobbat som tandläkare på Folktandvården Centrum i Sundsvall. Det är inte allt för länge sedan hon var ny på jobbet och om Tandakademin funnits då, hade hon inte tvekat att hoppa på.

– Det hade jag jättegärna velat.

Tandakademin startar våren 2022 och innebär att nyutexaminerade tandläkare en gång i veckan reser till kliniken i Härnösand och får specialiserad handledning. Under ett års tid får tandläkarna gedigen hjälp med svårare patientfall.

– Av erfarenhet vet jag att man behöver mycket hjälp och stöd i början. Det kan vara allt möjligt, både praktiska råd och tips på behandlingar, större terapiplaneringar eller bara veta hur saker och ting går till ute i den verkliga världen. Tandakademin tror jag både kommer bli ett stort dragplåster och en väldig nytta för de nya tandläkarna som kommer att börja där.

Agnes tror att Tanakademin kan locka fler unga tandläkare.

– Som ny tandläkare är det en väldigt stor vinst med ett ställe, där man får hjälp och träffar andra tandläkare.

Att arbeta i Folktandvården Region Västernorrland har många fördelar, tycker Agnes Lund. Bland annat bra handledning, många kliniker av olika storlekar där det också finns mycket erfarenhet.

– Jag tycker att det finns närhet till specialisterna inom alla kategorier. Det är aldrig svårt att fråga eller ta hjälp och de är väldigt hjälpsamma. Internutbildningarna är också ett mycket bra sätt att få kunskap, säger Agnes Lund.

Efter tre år som anställd inom Folktandvården Region Västernorrland får tandläkare en bonus. Det tycker Agnes Lund också är bra.

– Nu skulle jag väl inte säga att jag jobbar här för att få den bonusen, men det är klart att det är positivt. Om man stannar kvar och känner att man trivs får man en bonus sedan. Det är verkligen en fördel.

– Jag trivs jättebra, avslutar hon.


Tillbaka till toppen