Tandläkare Elias Carlqvist

Närheten till naturen lockade Elias till Region Västernorrland – tror på Tandakademin: “Vilken start!”

Flugfiske är en av Elias Carlqvists, 25, favoritsysselsättningar och det var bland annat närheten till som gjorde att han valde att flytta till Sundsvall och arbeta på Folktandvården Region Västernorrland.

– Jag älskar att vara ute i naturen. Det är nära och enkelt att åka hit direkt från jobbet och komma ut, säger Elias Carlqvist.

För två år sedan flyttade Elias Carlqvist från Stockholm till Sundsvall. Nu arbetar han som tandläkare på Folktandvården i Kvissleby. 

 – Det bästa med det här stället är att det är väldigt mycket natur. Man hör inte bilvägen utan bara det forsande vattnet. 

Att flyttlasset styrdes till just Västernorrland och Sundsvall berodde inte bara på närheten till naturen.

– Alla tandläkare får luppar och det gjorde att det vägde över för mig. Det är också ett tecken på att man prioriterar och satsar på sina tandläkare här, säger Elias Carlqvist.

– På ett litet mindre ställe är det lättare att ta sig in i gemenskapen. Man utmanas på ett annat sätt och får ta ett större ansvar helt enkelt. Det gör att man utvecklas väldigt snabbt.

Nu hoppas Elias Carlqvist att fler ska upptäcka fördelarna med att arbeta på Folktandvården i regionen, men också med Tandakademin som startar till våren. En dag i veckan kommer nyutexaminerade tandläkare att åka till Folktandvårdens klinik i Härnösand. Där ska erfarna handledare med gedigna kunskaper hjälpa tandläkarna med de lite svårare patientfallen.

– Jag tänker att man som ny tandläkare får det bästa av två världar. Dels är man på sin egen klinik, dels träffar man dedikerade handledare som bara är där för att handleda en. Vilken start! Om man hade haft det! säger Elias Carlqvist.

Även socialt tror Elias att Tandakademin kommer att spela en viktig roll.

– Ja. Det är ju jättebra, speciellt om man flyttar någon annanstans ifrån. Att få träffas på ett ställe där man får lära känna andra i samma situation, som också har flyttat in. 

Från jobbet är det bara en kvarts bilresa till Viforsen, Elias favoritfiskeställe.

Det blev inget napp i Viforsen den här gången. Istället blev det en stunds avkoppling.

– Att få komma bort ett tag från vardagen, koppla bort allting annat och bara fokusera på var jag är just nu. Samtidigt som man alltid har den här lilla spänningen i magen – snart hugger det, säger Elias Carlqvist.


Tillbaka till toppen