Här och nu – så kan Energikontoret bidra till den gröna omställningen
2023-04-03 13:32
Energikontoret Västernorrland arrangerade i fredags seminariet Här och nu under temat ”Energikontoret Västernorrland - en faktor för den gröna omställningen”. Omställningen är viktig för att säkerställa att vi når de globala hållbarhetsmålen. Men vad är grön omställning och hur jobbar Energikontoret Västernorrland med frågan?
Stort intresse hos Västernorrlands företag
David Tengerström och Emma-Lee Björk, projektledare vid Energikontoret Västernorrland inledde seminariet med att berätta om sin roll i det regionala utvecklingsarbetet samt hur de bidrar till en grön omställning i Västernorrland. Bland annat berättade de om projektet Green där företag i länet kartlagts gällande vad de behöver för att komma vidare i arbetet med energieffektivisering.
- Många företag är intresserade av att lära sig mer om vilka investeringar som är lämpliga och hur de kan öka hastigheten i omställningsarbetet. Ofta är det kunskapshöjande insatser som behövs, sa David Tengerström.
Emma-Lee Björk berättade om den aktuella satsningen Omställningslyftet, där företag erbjuds individuell rådgivning inom energieffektivisering, fördjupande nätverksträffar och inbjuds till nationella kunskapshöjande seminarier.
- Det är en satsning där flera aktörer är inblandade, bland andra Tillväxtverket och forskningsinstitutet RISE. Det är verkligen ett högaktuellt ämne och ett flertal företag har anmält sig och börjat sitt arbete med energieffektivisering, sa Emma-Lee.
Veckefjärdens golfbana energieffektiviserar
Mikael Nordin och Kent Forsberg från Veckefjärdens golfklubb i Örnsköldsvik berättade om sin verksamhet och hur energikontoret hjälper dem att arbeta med energieffektivisering. De gick nyligen med i satsningen Omställningslyftet och det har inledningsvis varit lyckat.
- Vi nappade på erbjudandet att gå med i Omställningslyftet och det har hittills varit en ögonöppnare för oss. Vi har fått väldigt konkreta uppslag på åtgärder för att spara energi och vi ser positivt på detta framöver, inledde Mikael Nordin.
Kärnan i Omställningslyftet är företagsnära, affärsdriven energivägledning med målet att skapa hållbara och konkurrenskraftiga företag. Man gör företagsbesök och går igenom verksamhetens energiförbrukning på plats.
- Det finns nu ett antal energislukare som vi vill förbättra i verksamheten, bland annat klippning och bevattning av grönytorna, fordonsel och så vidare. Vi är även intresserade av att installera solceller, sa Kent Forsberg.
Kommunerna erbjuder omfattande rådgivning i energifrågor
Sundsvall kommuns energi- och klimatrådgivare Robin Bergström berättade hur kommunen kan erbjuda stöd till invånare, föreningar och företag i kommunen.
- Vi ger råd kring allt från installation av solceller eller konvertering från direktverkande el som uppvärmning till allmänna energiråd för nyblivna eller blivande husägare. Det är även en del frågor om elbilsladdning som kommer till oss, sa Robin.
Energi- och klimatrådgivare finns i samtliga kommuner i Västernorrland och erbjuder kostnadsfri rådgivning inom energiområdet till privatpersoner, föreningar samt små- och medelstora företag.
- Har du frågor kring din energiförbrukning, energikällor, dina energikostnader eller lämpliga energilösningar för just för din verksamhet så tveka inte. Kontakta din kommunala energi- och klimatrådgivare, avslutade Robin.
Region Västernorrland - Energirådgivning (rvn.se)
Region Västernorrland - Omställningslyftet (rvn.se)
Region Västernorrland - Här och nu – digitala samtal (rvn.se)
Kontakt
Emma-Lee Björk, Energikontoret Västernorrland
Telefon: 0611-80457
E-post: emma-lee.bjork@rvn.se
David Tengerström, Energikontoret Västernorrland
Telefon: 0611 – 803 23
E-post: david.tengerstrom@rvn.se