Illustration som symboliserar Västernorrlands regionala utvecklingsstrategi

Här och nu – digitala samtal om hur vi utvecklar vårt län tillsammans

Här och nu - september

Delta i digitalt samtal 27 september, kl. 09.30-10.30

Klicka här för att ansluta till mötet

Hur kan vi tillsammans skapa platsen där människor och företag väljer att bo och etablera sig? Utifrån var vi står, här och nu, lyfter vi olika teman och tittar på hur länet kan utvecklas till 2030.

Här och nu, september 2024 - Vilken roll spelar kulturen i samhällsomställningen?

Kulturen spelar en viktig roll för samhällsomställningen i norra Sverige. Mycket forskning pekar på att konst och kultur kan bidra positivt till sådant som platsers ekonomiska utveckling, samhällets sociala tillit och utveckling, men också till förändrade beteendemönster i enskilda sakfrågor. Även konstens och kulturens positiva hälsoeffekter och att konst och kultur kan användas som behandlingsmetod inom sjukvården lyfts fram tydligt i forskningen. Så vad kan vi i Västernorrland lära oss om kulturens betydelse? Och vad kan vi utveckla ytterligare? Om det handlar september månads Här och nu-seminarium.

Kulturens plats i Luleå

I förstudien ”Kulturens plats i framtidens Luleå”, utförd på uppdrag av Luleå kommun, föreslås bland annat att den kommunala organisationen behöver öka förutsättningarna för den fria konsten. Den understryker också behov av att inventera och säkerställa kulturmiljöer för kulturproduktion och scener, både i staden och på landsbygden. Vi får höra mer om hur Luleå arbetar för att stärka kulturen och dess roll i omställningen.

Litteraturfestivalen Mittlitt

Mittlitt är en regional satsning och arena för litteratur och bildning i bred bemärkelse och bjuder in till samtal, möten och eget skapande - att uppleva litteratur på olika sätt. Årets tema är förändring. Festivalpubliken kan möta såväl etablerade författare som lokala skrivare. Festivalen är öppen för alla och utnyttjar den digitala teknikens möjligheter för att göra arrangemanget mer tillgängligt. Cecilia Dahlbäck berättar mer om tankarna bakom satsningen och årets festival.

Naturscen Skuleberget

Naturscen Skuleberget fyller 40 år 2024. Visfestivalen arrangerades första gången 1984 av Höga Kusten Kommittén, med hjälp av Docksta Bordtennisklubb. Sen dess har publiken fått se fantastiska artister framträda på scenen, och det har bjudits på otroliga musikupplevelser och minnen. Platsen har gått från en föreningsdriven, lokal scen till att bli en del av ett av Sveriges största nöjes och eventbolag. Hur behåller man den lokala förankringen i en sådan tillväxtresa?

Vi ser fram emot att ses via Teams. Välkommen!

Klicka här för att ansluta till mötet

Presentationer från seminariet 31 maj

BizMaker.pdf

Nya vägar för folkbildning och företagande.pdf

Ung Företagsamhet.pdf

Datum för höstens seminarier:

  • 27 september
  • 25 oktober
  • 29 november

 

 


Tillbaka till toppen