Intervju med Hanae Aboud
”Här får jag bra erfarenhet”
Hanae läser samma kurs och har praktik på Höglidenskolan två dagar i veckan under vårterminen.
På sin praktikplats får hon göra alla möjliga saker. Hon får lära sig att förbereda sallader, kalla såser och laga mat som går att göra i ugn, men exempelvis soppor och grytor får de levererat från Parkskolan. Specialkost är en stor del av matlagningen på skolan och den hanterar de på en speciell plats i köket. Utöver att laga mat får hon även stå i matkön och servera, städa, diska och en annan viktig del är att hålla ett öga på vad som saknas och fylla på.
- Jag tycker det är roligt på praktiken och jag trivs bra med mina kollegor. Det bästa är att få lära sig mer svenska, träffa människor varje dag och att jag får bra erfarenhet, säger Hanae.
Hon berättar att hon under höstterminen hade praktik på restaurang Höjdpunkten på sjukhuset. Där trivdes hon också, men hon känner att praktiken på Höglidenskolan passar henne lite bättre. Skolan är mindre, hon får vara mer ute på golvet bland barnen och det är lite mer socialt. På skolan vet man också hur många besökare man kommer ha i matsalen, vilket hon tycker är skönt.
- Man tror att det är svårt till en början, men man behöver inte vara orolig. Det går bra och man lär sig eftersom, säger Hanae.
Hon har jobbat i ett mindre skolkök tidigare och inför praktiken trodde hon att det skulle vara svårt att vara i ett större kök. Men hon upptäckte snabbt att det var lättare än hon trodde. Hon får bra stöd och hjälp från kollegor och handledare. Hennes tips till andra är att fråga mycket, det är så man lär sig. Hanae säger slutligen att hon gärna skulle vilja fortsätta jobba på sin praktikplats om hon fick möjligheten. Oavsett så känner hon att hon får med sig gott om erfarenhet, vilket krävs för att söka sig vidare till jobb eller andra utbildningar.