Lindgården satsar på validering
2023-12-20 13:57
Möt Mervi och Christina, två erfarna vårdhandledare på Lindgårdens korttidsboende i Sundsvall. Tillsammans med fler på arbetsplatsen handleder de tjugo validander som går från vårdbiträde till undersköterska i höst.
Mervi och Christina delar sina intryck om det dynamiska arbetet på korttidsboendet, där varje dag ger en ny möjlighet att växa och lära. På Lindgården vårdas de som är för friska för att vara på sjukhus men inte heller kan gå hem. De har en somatisk avdelning och en för demenssjuka. Mervi inleder samtalet med att berätta om sin bakgrund inom vården.
- Jag har jobbat på äldreboenden och inom personlig assistans och tidigare har jag validerat upp mig till en "riktig undersköterska”, berättar Mervi.
Christina är inflyttad Sundsvallsbo och trivs väldigt bra med att arbeta på Lindgården.
- 2020 kom jag hit. Jag flyttade till Sundsvall från Göteborg. Min validering gjorde jag i Göteborg innan jag flyttade hit. Nu känns det som att cirkeln är sluten då jag hittat hit och jobbar på korttidsboende igen, säger Christina.
Papper på sitt kunnande
Mervi berättar om skillnaderna mellan att handleda de som kommer direkt från gymnasiet och de som har många års arbetslivserfarenhet. Hon understryker vikten av att anpassa handledningen efter individens behov och erfarenhet.
- De vi handleder nu har jobbat flera år och kan jobbet och ska få ner sina kunskaper på papper och få ett betyg på det som de kan. Det är jättestor skillnad. Det blir liksom ett helt annat samspel, säger hon och fortsätter: det gäller att balansera kraven för att skapa en effektiv och trygg lärandemiljö.
- Jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig när jag tackade ja till att vara handledare. Det är betydligt enklare än vad jag trodde, säger Christina.
Samarbete med vuxenutbildningen
Oftast är validanderna två till tre dagar på Lindgården tillsammans med dem. Enligt riktlinjerna kan en validand få handledning i tre till fem dagar. Efter det rapporterar Mervi och Christina till läraren på yrkesvux hur det har gått för dem i de olika momenten i ett slutsamtal.
- Första dagen får de en introduktionsrunda, sedan tilldelas de två brukare att ta hand om. Förhoppningsvis ökar kvaliteten och patientsäkerheten när vi gör detta, det tycker jag är det bästa. Det blir mer patientsäkert med fler undersköterskor på plats, säger Mervi.
Tror ni det blir mer efterfrågan efter valideringsarbetplatser på grund av skyddad yrkestitel och att man måste ha bevis?
- Jag hoppas det, för att det ska bli mer patientsäkert, säger Mervi, det behövs på vår avdelning.
Bakgrund till valideringsarbetsplatsen
Som en delinsats i regionala projektet Lärkraft har Lindgården i Sundsvall fungerat som en pilot i att testa att skapa en ”valideringsarbetsplats”. Utifrån utvärderingar är deltagare och handledare nöjda med satsningen som pågått under hösten 2023.