representanter från kommun, region, kommunförbundet och Arbetsförmedlingen träffades  16 januari
Ann-Katrin Hallberg, Unit People & Culture Manager, IKEA Sundsvall och Mika Vurestedt, områdeschef, Systembolaget. 16 januari deltog de vid en regional inspirationsdag och beskrev hur de hittat nya lösningar för kompetensförsörjningen vid IKEA och Systembolaget, tillsammans med Timrå kommun och Arbetsförmedlingen.

Mer samarbete får fler i arbete

2024-01-22 16:20

För att lösa kompetensbristen och skapa bättre arbetsmöjligheter träffades representanter från kommun, region, kommunförbundet och Arbetsförmedlingen 16 januari. Målet är att främja samarbete mellan olika sektorer och organisationer för att tillgodose näringslivets stora behov av kompetens. Deltagare inkluderade både näringslivs- och arbetsmarknadsenheter.

- Idag ska vi se hur vi kan jobba tillsammans i hela regionen, inledde Hampus Lindqvist, verksamhetsstrateg vid Härnösands kommun.

Tillgänglig arbetskraft och utmaningar

Arbetsförmedlingens Erik Borg, nybliven företagsrådgivare för hela Västernorrland, delade insikter om den nuvarande situationen på arbetsmarknaden. Med 7 151 personer tillgängliga som inskrivet arbetslösa i länet konstaterade han att det finns två huvudsakliga grupper att rekrytera ifrån: de som redan har anställning och de som inte har det. Utmaningen ligger i att se potentialen i de 7 151 personerna som är tillgängliga för arbetsmarknaden. En tredjedel av dem saknar gymnasiekompetens.

- Samtidigt ser vi att 95 procent av annonserna på platsbanken kräver just gymnasiekompetens. Kanske kan det vara så att företagen behöver ompröva sina krav. Det syns i Västerbotten nu där arbetslösheten nått ned till 3,5 procent. Plötsligt duger gruppen som är inskriven på Arbetsförmedlingen, säger Erik Borg.

Samverkan näringslivskontor och arbetsmarknadsenhet

Under dagen presenterade Timrå kommun sitt arbete med fokus på att hjälpa individer "hitta hållbar egen försörjning". Samarbetet mellan Tillväxt Timrå och arbetsmarknadssidan har varit framgångsrikt och nära.

- I början var jag lite nervös när vår arbetsmarknadshandledare skulle ut och träffa våra företag. Den gången följde jag med men insåg sen att vi måste göra det här tillsammans och det har gått hur bra som helst, säger Christina Eriksson, näringslivskoordinator vid Timrå kommun.

Annelie Ringbro, enhetschef Timrå kommun, delade insikter om deras strategi för att underlätta samverkan mellan arbetsmarknad och företag. Genom att sätta individens behov i centrum och skapa ett kompetensnav har de lyckats underlätta övergången från arbetslöshet till anställning.

Dialogen en framtidsfråga

Det verkar uppstå något i mötet med företagen när de pratar om vikten av att testa att bredda sin rekrytering, att ta in en praktikant med målet att erbjuda den en anställning. Dialogen med arbetsgivarna för att skapa ett samhälle med ökad mångfald och inkludering är A och O enligt Timrå kommun.

- Vi jobbar väldigt mycket med Arbetsförmedlingens jobbspår. Vi började kolla vilka företag vi har där vi kan lotsa ut individer och sedan 2021 har vi haft över 150 st i Timrå som vi jobbat ut i anställning, ofta med hjälp av Arbetsförmedlingens anställningsstöd. Sedan finns vi arbetsmarknadshandledare där för att se att det går bra och driver på det mot en anställning, säger Marissa Lonnakko, arbetsmarknadshandledare Timrå kommun.

Systembolaget är ett av företagen som samarbetat med Timrå kommun och Arbetsförmedlingen kring jobbspår.

- Vårt mål med jobbspåret är alltid att det ska leda till en anställning. Jobbspår är en win win! Vi ska ändå anställa och introduktion kostar, här bjuder Arbetsförmedlingen på tre månader, det kan jag verkligen rekommendera, säger Mika och fortsätter: Det har också gett oss effekter i hur vi ser på rekrytering efter jobbspåret. Vi har blivit bättre att se att en ny kompetens kan komma in men lära sig saker på arbetet och inte kunna allt innan, alla gånger berikar det gruppen.

Arbetet framåt

Under dagen hölls en workshop med deltagarna. Där kom det fram att viljan att samarbeta är en styrka, att goda exempel kring att hitta kompetens är värdefullt, att regionala projekt kan vara en väg att gå och att de etableringar som är på väg till länet är en stor möjlighet för oss. Den 15 mars fortsätter dialogen, med en andra workshop och fler inbjudna. Mer information kommer inom kort.

- Vikten av en tät dialog mellan kommunala näringslivskontor, arbetsmarknadsenheter och Arbetsförmedlingen är tydlig. Vi är fulla av möjligheter individuellt och tillsammans. Lärkraft projektet är baserat på potential och talang, ni är här för att ni kan ta tillvara på potential och talang som finns i Västernorrland idag. Det är unikt att verksamheter kan frigöra potentialen som finns, att vi kan hjälpa näringslivet att växa genom att se individers potential och en del av lösningen på kompetensbristen finns där, säger Rolf Bäckman, projektledare Lärkraft Västernorrland och valideringskoordinator.

Håll utkik efter nästa inbjudan med rubriken ”Tillgång till kompetens: näringslivets största behov”.

Kontakt för mer information:

Rolf Bäckman, projektledare Lärkraft och valideringskoordinator Regional utveckling, Region Västernorrland

Om projektet Lärkraft 

I projektet Lärkraft arbetar vi gemensamt för livslångt lärande och validering i Västernorrland. Aktörerna som deltar har som mål att utveckla effektiva regionala samverkansstrukturer för validering. Allt för att värna varje persons lärande- och arbetslivsresa.


Tillbaka till toppen