Riksdagsledamöterna Peder Björk (S) och Sten Bergheden (M) stod för inbjudan till samtalet i Sveriges riksdag.
Riksdagsledamöterna Peder Björk (S) och Sten Bergheden (M) stod för inbjudan till samtalet i Sveriges riksdag.

Nationell nivå måste ta sitt ansvar i den gröna omställningen

2023-12-20 10:54

I en rapport sätter Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ljuset på obalansen när det kommer till ansvaret för den gröna omställningen. I ett försök att belysa ämnet arrangerade de fyra nordligaste regionerna ett seminarium i Sveriges riksdag 19 december.

Frågan som ställs är om det är rimligt att kommunerna ensamma ska bära risken för de betydande industriinvesteringarna som präglar regionerna i norr.

- Vi står inför stora förändringar som är avgörande för Sveriges och EU:s gröna omställning. I Västernorrland beräknas investeringar ske till ett värde av omkring 100–120 miljarder fram till 2030. Exempelvis har vi vätgassatsningar i Ånge kommun, anodfabriken i Timrå kommun och tillverkning av grönt flygbränsle i Sollefteå kommun. Här står kommunerna med stora risker, säger Jonny Lundin (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden.

Effekter av den gröna omställningen

Annika Wallenskog, chefsekonom vid SKR var den som initierade rapporten.

- Jag fick frågan om vi på SKR hade tittat på effekterna av den gröna omställningen. Vi hade inte gjort någon samlad bedömning av de ekonomiska effekterna så därför började jag gräva i frågan och ju mer jag satte mig in i den desto viktigare insåg jag att den är, säger Annika Wallenskog.

Frågan gäller flera kommuner och regioner

Wallenskog betonar att långsiktiga beräkningar och en genomtänkt plan för att hantera riskerna är avgörande. Hon uttrycker oro över den begränsade diskussionen på nationell nivå om kommunernas ekonomiska utmaningar kopplat till den gröna omställningen:

- Många ser det som något som bara sker i Norrbotten och norra Västerbotten, men frågan är betydligt större än så och handlar både om hur Sverige kan klara klimatmålen och hur vi ska kunna ligga i framkant industriellt. Mycket av vår framtid helt enkelt, säger Annika Wallenskog.

Hon tror att mycket ljus faller på Norrbotten och Västerbotten eftersom det var där den gröna omställningen av industrin började. Men hon understryker att investeringar sker även i andra regioner och fortsätter:

- Dessa frågor är centrala i rapporten och påpekar att det innebär en orimlig börda för invånarna i dessa kommuner att bära hela risken för dessa nysatsningar inom industriomställningen.

Den gröna omställningen gagnar hela Sverige och staten behöver bära en mycket större del av ansvaret i den samhällsomvandling som sker.

Ta del av rapporten ”Vem ska stå för risken? Om omvandlingen till grön industri i Sverige”

På bilden från vänster: Roger Wetterstrand, Norra Sveriges Stockholmskontor, Annika Wallenskog, chefsekonom, Sveriges kommuner och regioner, Jonny Lundin (C), ordförande regionala utvecklingsnämnden, Stefan Dalin (S), Kommunstyrelsens ordförande i Timrå kommun, Klas Ericson, samordnare nationellt, Peder Björk (S) riksdagsledamot, Frida Bergman, strateg regionala utvecklingsfrågor, Region Västernorrland, bakre raden: Dan Wergelius, Norra Sveriges Stockholmskontor.


Tillbaka till toppen