Pågående utvecklingsprojekt och utvecklingsarbeten
Här kan du läsa om de utvecklingsarbeten som finns i program God och nära vård i Västernorrlands utvecklingsportfölj.
Projekt i utvecklingsportföljen
- Barn och unga i Ånge
- Barn som lever med föräldrar som dör
- BarnSäkert - en god och nära vård för barn 0-6 år i Västernorrland
- Multidiciplinärt demensteam
- Nära vård på landsbygd 2.0
- Samverkan för påverkbar slutenvård
-
Barn och unga i Ånge
UppOmfattande samverkan för att utforska arbetssätt utifrån ett kommunalt helhetsgrepp för att främja och öka barn och ungas välbefinnande i Ånge kommun. Flera olika utvecklingsarbeten sker parallellt.
En samverkan mellan Ånge kommun och Region Västernorrlands Närsjukvårdsområde söder, psykiatri och habilitering.
Projektledare
Jennie Näslund
jennie.naslund@ange.se -
Barn som lever med föräldrar som dör
Ett projekt om barn, ungdomar och föräldrar och hur vården kan bli bättre på att följa med en liten stund på vägen tillbaka till vardagen.UppProjektet sker i samverkan mellan Sundsvalls kommun och Region Västernorrland.
På Sundsvalls kommuns sida för god och nära vård finns mer information om projektet.
-
BarnSäkert - en god och nära vård för barn 0-6 år i Västernorrland
BarnSäkert är en arbetsmodell med syfte att upptäcka psykosociala riskfaktorer i små barns uppväxtmiljö för att barnhälsovården och socialtjänsten snabbt kunna erbjuda hjälp och stöd.UppFöräldrar erbjuds delta i BarnSäkert och får vid ett antal ordinarie besök på barnavårdscentralen besvara ett frågeformulär som berör barnsäkerhet, ekonomisk oro, nedstämdhet, föräldrastress, våldsutsatthet och alkoholvanor.
Arbetet sker huvudsakligen i samverkan mellan barnhälsovårdens sjuksköterskor och socialtjänstens familjebehandlare. Målet är att uppmärksamma behov för att tidigt ge stöd till familjer, för barnens bästa.
Målsättning är att senast 2025 ska alla 30 barnavårdscentraler och sju kommuner i länet omfattas av BarnSäkert. Vi startade arbetet med ett pilotprojekt 2022 och under 2023 har implementering fortsatt inom socialtjänsten Sundsvalls kommun men även Timrå och Ånge kommun. Arbetsgruppen för BarnSäkert fortsätter i februari 2024 implementeringsprojektet med basutbildning i Härnösand, Kramfors och Sollefteå kommun med tillhörande barnavårdscentraler (BVC). Därefter planeras rätt tidpunkt för implementering på alla BVC i Örnsköldsviks kommun.
Muntlig och skriftlig enkätuppföljning visar att samarbetet mellan barnhälsovården och socialtjänsten fungerar i hög grad och uppskattas av sjuksköterskor och familjebehandlare/socialsekreterare. Man beskriver vikten av gemensamma mötestider och värdet av gemensamma hembesök hos familjer. Syftet med BarnSäkert är att uppmärksamma de barn som har extra behov och tidigt erbjuda ett stöd som föräldrar önskar. Föräldrar har i enkät uttryckt att frågorna och metoden BarnSäkert är lämpligt att använda inom barnhälsovården. Arbetsgruppen för BarnSäkert anser att det finns behov av och planerar för fortlöpande uppföljande undersökningar och enkätsvar.
Kontaktperson: Anette Sjöstedt, anette.sjostedt@rvn.se
Filmad föreläsning om BarnSäkert producerad av Uppsala universitet med flera
Om BarnSäkert på Sundsvalls kommuns sida för nära vård
Om BarnSäkert på Timrå kommuns sida för nära vård
Om BarnSäkert på Ånge kommuns sida för nära vård
Om BarnSäkert på Kramfors kommuns sida för nära vård
Om BarnSäkert på Härnösand kommuns sida för nära vård
Om BarnSäkert på Sollefteå kommuns sida för nära vård -
Multidiciplinärt demensteam
UppMultidisciplinärt demensteam är ett samarbete mellan Örnsköldsviks kommun och regiondriven primärvård för att förbättra vården för personer med demenssjukdom. Teamet består av olika yrkesgrupper som arbetar tillsammans för att erbjuda rätt stöd och vård till personer med demenssjukdom och deras anhöriga.
Projektet som startade hösten 2023 och fortsätter under 2024 och framåt, med ett nytt arbetssätt för att säkerställa en personcentrerad och gränsöverskridande demensvård. Målet är att förbättra hela vårdprocessen från utredning till behandling och stöd efter diagnos. Genom att involvera hälsocentraler, specialistvård och kommunal hälso- och sjukvård, strävar projektet även att förbättra förutsättningarna för personalen som arbetar inom demensvård, genom att säkerställa att rätt åtgärder vidtas.
Det multidisciplinära teamet hjälper att fylla luckorna i demensvården genom att implementera nya arbetsmetoder, samt att nå ut till invånarna för att säkerställa att behoven hos målgruppen möts på bästa möjliga sätt.
Nyhetsbrev - Multidisciplinärt demensteam • Februari 2024.pdf
Nyhetsbrev - Multidisciplinärt demensteam • Maj 2024.pdf
ProjektledareAnn-Marie Westerlund
ann-marie.westerlund@rvn.se -
Nära vård på landsbygd 2.0
UppVi fortsätter att förbättra vården på landsbygden i Region Västernorrland, med fokus på Sollefteå och Kramfors kommuner. Efter det framgångsrika projektet "God och nära vård på landsbygd" 2019-2022, tar vi nu nästa steg med nya medel och tydliga mål.
Under det tidigare projektet lyckades vi flytta medicinska bedömningar närmare invånarna och etablera samverkande team för att stötta barn och unga. Nu siktar vi på att förbättra samarbetet ännu mer, skapa en gemensam organisation för primärvården och involvera invånarna i utvecklingsprocessen.
Med fokus på teamarbete, samverkan och samskapande med invånarna kommer vi att fortsätta arbetet fram till 2026. Detta är en del av vår strävan efter en mer tillgänglig och personcentrerad vård på landsbygden.
Nära vård på landsbygd 2.0Projektledare
Sara Hjalmarsson
sara.hjalmarsson@rvn.se -
Samverkan för påverkbar slutenvård
Upp
Källa: Länka Consulting
Länka Consulting (lankaconsulting.se)
Samverkan för påverkbar slutenvård handlar om att utforska och förbättra samarbetet mellan olika huvudmän och verksamheter inom hälso- och sjukvården. Målet är att främja personcentrerade vårdlösningar för att öka självständighet och livskvalité. Genom att arbeta med förebyggande åtgärder, trygg hemgång kan omsorgs- och vårdbehov minskas vilket i sin tur kan förhindra vårdtillfällen på sjukhuset.Inom Sundsvalls geografiska område samarbetar medarbetare, chefer från kommunal hälso- och sjukvård, hälso- och vårdcentraler samt specialistvård för att utveckla samverkan och utforska nya arbetssätt.
Hur kan vi underlätta för varandra och stärka individens egna förmågor? Kan vi minska dubbelarbete, öka arbetsglädjen för personal samt förbättra livskvaliteten och självständigheten för individer och anhöriga?
Projektledare
Åsa Pellikka
asa.sjostedt.pellikka@rvn.se