CNC-operatör vid CNC-maskin på en industri.
Arkivbild: CNC-operatör. Mattias Edin, Produktionsledare Bearbetning CNC, Dept. Manager CNC, på Indexator AB i Vindeln presenterade företagets inspirerande arbete med validering inom industrin under det digitala samtalet Här och nu.

Här och nu - främja lärande på arbetsplatsen

2024-01-31 11:52

Kompetensförsörjningen behöver möta den samhällsomvandling vi befinner oss i. Kompetensrekrytering och inflyttning pratar vi mycket om men vi behöver också göra insatser för de som redan bor och verkar här. Där är validering en viktig pusselbit. Vad kan kommuner, regioner och branscher göra inom detta område? Det var temat för årets första digitala samtal i serien "Här och nu".

Validering har kommit att beteckna olika insatser inom olika verksamheter vilket inte sällan leder till förvirring och en otydlighet om vad olika uppdrag om att genomföra eller utveckla validering avser. Det kan bland annat innebära att värdet av en validering blir otydligt, både för individer och för arbetsgivare, och att kvaliteten i den validering som genomförs varierar mellan olika områden och utförare.

- 1997 hörde jag om validering första gången. Det är ett begrepp som väcker många frågor. Egentligen handlar det om att se vad varje enskild individ har för kunskapsbank i eget lärande, egna studier och se det som är icke formellt och erkänna det, säger Maria Modin, utvecklingsledare kompetensförsörjning inom Sollefteå kommun.

Ny fart och fokus

Maria Modin menar att valideringen har tagit ny kraft och att det pågår ett intensivt arbete för att hitta strukturerade former för att göra validering möjligt för individer och företag.

- Vi hoppas att det ska bära frukt nu, lagkravet från kommunal vuxenutbildning sätter fart och vi behöver hjälpas åt i länet. Det är inte alla som kan validera en kock eller en fastighetsskötare utan det behöver vi göra tillsammans. Så här mycket rörelse har vi inte haft tidigare och det är kul, säger Maria Modin, utvecklingsledare Sollefteå kommun.

Validering inom industrin

Mattias Edin, Produktionsledare Bearbetning CNC, Dept. Manager CNC, på Indexator AB i Vindeln fortsatte seminariet med att presentera företaget Indexators arbete med utveckling och validering. De har väldigt låg personalomsättning och trots att industrin präglas av brist på CNC-operatörer så har de lyckats hitta kompetens som de får behålla.

- Vi har en jättebrist på teknisk kompetens i hela Sverige och förmodligen i hela världen med tanke på hur snabbt utvecklingen går. Vi behöver vända tänket och bli en attraktiv arbetsgivare, det handlar om att prata med människor, bekanta och ungdomar om vad som krävs för att vara en optimal arbetsgivare. Sen jag började på Indexator 2017 framhåller vi mycket möjligheter, utveckling, delaktighet och befogenheter, säger Mattias.

Indexator hade tidigare två grader av CNC-operatörer, men nu kan du vara allt från junior, till senior och expert inom området. Något som också valideras att du kan inom viss tidsintervall på företaget. Det ökade fokuset på kompetensutveckling och validering har varit väldigt lyckat för arbetsplatsen.

- Nu har vi en utvecklingsplan som följs steg för steg. Vi jobbar med validering och det är en fantastisk investering för oss. Vi validerar alla i industri bas, och har en ny utbildning tillsammans med T2 i Skellefteå. Vi på Indexator hjälper till att utveckla utbildningarna tillsammans med andra aktörer, säger Mattias Edin.

Kommunal valideringsarbetsplats

Ett annat gott exempel på hur validering kan korta studietid och utveckla individer stod Sundsvalls kommun tillsammans med det regionala projektet Lärkraft för. Hösten 2023 sjösattes nämligen en så kallad valideringsarbetsplats på korttidsboendet Lindgården i Sundsvall. Att de valde just äldreomsorgen var för att det finns många som arbetat där, men kanske inte har all den kunskap som behövs för att få titeln undersköterska. Genom att validera det praktiskt på en arbetsplats, i samarbete med lärare från yrkesvux i kommunen, kunde studietiden kortas och personalen få betyg på sitt kunnande.

- Vi är duktig på validering inom vård och omsorg, vi har validerat många under många år. Den här lösningen vi hittat nu funkar trots att produktionen ska hållas igång på en arbetsplats också. Det ska bli så lite produktionsbortfall som möjligt, säger Peder Berg, processledare vid Vård och omsorgscollege Västernorrland.

Tillsammans med yrkeslärarna deltog han i seminariet och berättade om Lindgårdens framgångsrecept. De har validerat tjugo personer mot undersköterska under hösten 2023. Nu kan de läsa vidare för att bli undersköterska.

- För att det här ska lyckas måste alla måste vara med på tåget. Det är handledare, studie- och yrkesvägledare, rektorer och så vidare. Vi har kortat tiden till tre dagar istället för 2-4 veckor, det är en otroligt stor skillnad och då måste vi ha en bra plan, att handledarna ska se och ge ett bra omdöme till oss. Handledare på arbetsplatsen, validanden och läraren på vux går igenom det här tillsammans för att kunna sätta betyg, säger Ulrika Sjölén, yrkeslärare Sundsvalls kommun.

Just nu funderar Sundsvalls vuixenutbildning på om det går att utöka praktisk validering till fler områden inom vård och omsorg, förutom äldreomsorgen.

Om Här och nu 

Nästa digitala samtal äger rum 23 februari.

Läs mer om seminarieserien Här och nu och ladda ned presentationer

 

Vad är validering?

Validering innebär att du får din kompetens och dina kunskaper bedömda. Det gäller både kunskaper som du har skaffat dig genom studier, i arbetslivet och i vardagen. Det är en strukturerad bedömning och värdering av dina kunskaper och kompetenser. Dina yrkeskunskaper bedöms genom praktiska och teoretiska prov. Efter bedömningen får du ett intyg eller betyg som gör att dina kunskaper blir formellt erkända på den svenska arbetsmarknaden.


Tillbaka till toppen