Alkoholabstinens
Svårare abstinenssymtom där risk för delirium föreligger behandlas i slutenvård. Lindrig till måttlig alkoholabstinens kan som regel behandlas i öppenvård.
Grad av alkoholabstinens bedöms med hjälp av CIWA-Ar-formuläret (pdf)
Lindrig till måttlig alkoholabstinens motsvarar CIWA-ar < 15p respektive 15-24p. Vid tveksamhet om den abstinens du vill behandla kan skötas i öppenvård, diskutera med psykiatribakjour!
Farmakologisk behandling vid lindrig/måttlig alkoholabstinens
Tidig behandling minskar risk för Wernicke-Korsakoffs syndrom, epileptiska kramper, delirium tremens och andra komplikationer. Kan ofta ske polikliniskt.
- Vid behandling av alkoholberoende med lindrig till måttlig abstinens med risk för tiaminbrist i öppenvård kan Beviplex forte 2x2 ges. Dosen överskrider rekommendationen i FASS, men vid en kortare tids behandling bedöms den som säker och nödvändig för att uppnå adekvat dygnsdos av tiamin.
Vid långtidsbehandling (mer än en månad) kan dosen minskas för att inte riskera biverkningar av de relativt höga halterna pyridoxin som Beviplex forte innehåller. Minska då till 2x1 alt 1x3, denna behandling kan pågå tillsvidare så länge alkoholberoendet fortgår och minst i 3 månader, behandlingstidens längd avgörs i förhållande till återfallsrisk. - Tablett oxazepam (Oxascand) 15-25 mg x 3-4, dosen halveras varje dygn. Kräver dagliga besök på mottagningen för klinisk bedömning och läkemedelsutdelning efter nyktert utandningsprov. Kombineras med samtidig Antabus-behandling. OBS! Långtidsbehandling med bensodiazepiner är kontraindicerad.
Äldre, beakta vid alkoholproblem
Tänk på att alkoholmissbruk också förekommer bland äldre. Var mer frikostig med provtagning vid depressions- och demenssymtom.
Mer information
Behandlingslinje, alkohol riskbruk/skadligt bruk/beroende hos vuxna (pdf)