Anna-Karin Nordling Widén
Anna-Karin Nordling Widén har många års erfarenhet inom sjukvården i Västernorrland.

Anna-Karin - prisad medarbetare inom palliativ vård

2025-01-29 10:52

Anna-Karin Nordling Widén har utsetts till årets palliatrice för sitt arbete i ÄlSa-teamet. Själv säger hon att det viktigaste är att lyssna på patienterna och skapa trygghet.

Distriktssköterskan Anna-Karin Nordling Widén var med och startade Region Västernorrlands första ÄlSa-team för tio år sedan.

Många inskrivna patienter vårdas palliativt, vilket innebär att de inte kan botas, men Anna-Karin Nordling Widén ser att teamets arbete har stor betydelse för att lindra och ge trygghet i en svår situation.

- Jag känner en tillfredställelse i att vara närvarande och få möjlighet att se personen jag möter. Vårt arbete handlar om mer än mediciner. Med många vårdkontakter, sviktande hälsa och ibland även kognition, kan tillvaron bli övermäktig och otrygg. Då kan ÄlSa-teamet vara till stor hjälp för både patienter och anhöriga.

Patienterna äldre och multisjuka

ÄlSa står för "äldre med sammansatta vårdbehov" och teamen består av geriatriker, distriktssköterskor och sjuksköterskor med specialistkompetens. Nu finns ÄlSa-team även i Örnsköldsvik och Sollefteå, men det Anna-Karin Nordling Widén och geriatriker Eva Oskarsson introducerade vårdformen i Sundsvall 2015. Teamen är en del av specialistvården, men samverkar tätt med exempelvis hemsjukvården som drivs inom kommunen.

- Ofta uppmärksammar hemsjukvården oss på patienter som kan ha behov av att bli inskrivna i teamet, säger Anna-Karin Nordling Widén.

Möter levnadsöden

Tack vare att teamet gör regelbundna hembesök hos de inskrivna patienterna kan akuta sjukhusinläggningar ofta undvikas då teamet fångar upp tidiga tecken på försämring av hälsan. ÄlSasköterskorna har direktkontakt med läkare på telefon och vid behov gör även teamets läkare hembesök.

- Med teamets kontinuitet för patient, anhörig och övriga vårdgivare blir det betydligt lättare att samarbeta och vi lär känna patienterna, får förtroenden och får vara med när patienter reflekterar över sitt liv och sina val. När man blir skör av sjukdom och ålder, och inte längre kan agera som tidigare kan det vara väldigt värdefullt att ha någon man känner sig trygg med, som lyssnar till ens funderingar.                                           

Fakta om priset ”ÅRETS PALLIATRICE”:

  • Priset delas ut av Insamlingsstiftelsen Mellannorrlands Hospice för första gången för att uppmärksamma en person eller en vårdenhet i Västernorrland som gör eller har gjort något speciellt i eller för den allmänna palliativa vården i länet.
  • Förutom äran att bli utnämnd får Anna-Karin 10 000 kronor samt en dag på Mellannorrlands Hospice. 

Prismotiveringen lyder:

”Allmän palliativ vård utgör en central del av ÄlSa-teamet där Anna-Karin Nordling Widén utmärker sig särskilt väl.

Genom att kombinera sin långa yrkeserfarenhet med ett genuint engagemang, en aldrig sinande nyfikenhet på människorna bakom sjukdom och lidande skapar Anna-Karin en atmosfär som inbjuder patienterna att öppna upp  de tankar och känslor som uppstår när livet börjar närma sig sitt slut.

Anna-Karin har därtill ett unikt och prestigelöst sätt att skapa en trygg, professionell och inkluderande miljö inte bara för patienter och närstående, utan även för olika personalgrupper.” 


Tillbaka till toppen