
Anne-Lie Fahlén: ”En otrolig utveckling jag har fått vara med om”
2024-12-16 10:00
En ny utbildning på Alléskolan i Sundsvall som krävde goda betyg gjorde Anne-Lie Fahlén intresserad. Det blev början på en 50 år lång karriär vid sjukhuset i Sundsvall.
- Det var en slump som gjorde att jag fick upp intresset för den nya vårdlinjen som skulle starta upp. Jag hade bra betyg och tänkte egentligen gå natur, men när detta blev ett alternativ sökte jag och kom in som reserv. Det har jag aldrig ångrat, säger Anne-Lie Fahlén, verksamhetschef Onkologkliniken.
Gillar att resa
Efter ett helt yrkesliv i först Landstinget och sedermera Region Västernorrland avrundar 67 åringen nu sin långa bana inom hälso- och sjukvården efter nyår, men först ska hon ha lite välförtjänad semester.
- Vi gillar att resa min man och jag, så vi har redan bokat in tre resor under våren. Formellt lämnar jag min tjänst först i mitten av februari. Om jag summerar tiden i regionen har det onekligen varit en otrolig utveckling jag har fått vara med om. Jag är nöjd med mitt yrkesliv och känner mig glad att kunna kliva av i detta läge, berättar Anne-Lie Fahlén.
Pulsen och gemenskapen
Vi kan väl ta det från början, vilka faktorer var avgörande för ditt val av yrke och arbetsplats?
- Parallellt med studierna hade jag praktik vid det gamla sjukhuset, det som numera är kommunhuset i Sundsvall. Det var väldigt lärorikt och man var runt på alla avdelningar och fick göra många olika sysslor. Ingen dag var den andra lik. Jag gick ut vårdskolan som undersköterska våren 1975, då skulle man precis flytta hela det gamla sjukhuset in till det nya på Baldershov - där vi är i dag. Där fick jag först börja jobba i den så kallade personalpoolen, då skulle man infinna sig dagligen och så blev man utplacerad där det behövdes personal just då. Efter ett tag fick jag ett vikariat på akuten och kände direkt att jag trivdes med pulsen och gemenskapen där. Det var en härlig tid i livet.
Ett inre driv
Anne-Lie berättar om ett inre driv som under hela yrkeslivet har fått henne att vilja utvecklas och söka nya utmaningar.
- Tiden på akuten var oerhört rolig och stimulerande. Dels på grund av arbetsuppgifterna och den härliga jargongen som rådde, men också för att jag utbildade mig till sjuksköterska och sedan gick olika vidareutbildningar, bland annat i medicin- och kirurgi.
Efter 18 år på akuten med skiftgång kvällar, nätter och helger kände Anne-Lie, som då var trebarnsmamma, att det var läge att börja jobba dagtid. Då utbildade hon sig till stomisjuksköterska.
- Jag var ensam specialistsjuksköterska i länet och arbetade med detta i 12 år innan jag blev nyfiken på chefsrollen och läste hälso- och sjukvårdsadministration. 2006 började jag som enhetschef på Barnmottagningen för att hoppa över till onkologimottagningen 2009 och där har jag varit sedan dess. Först som enhetschef, sedan verksamhetsutvecklare och från 2018 har jag varit verksamhetschef med ansvar för hela onkologkliniken. Onkologen är en bred verksamhet som innefattar strålenheten, mammografi, onkologisk mottagning och dagvård, sjukhusfysik, vårdavdelning samt palliativ medicin.
Vad kommer du att se tillbaka på mest tror du?
- Invigningen av Onkologicentrum i februari 2023. Att jag kämpade för och drev igenom byggnationen av Onkologicentrum är det jag är absolut mest stolt över. Det var en lång och jobbig process som startade redan 2016. Jag gjorde det naturligtvis inte själv, vi var många som var inblandade och djupt engagerade, jag är väldigt tacksam för att politikerna vågade ta beslutet.
Är det någonting du önskar att du hade gjort?
- Jag är lite rädd att något annat sjukhus ska hinna före oss att köpa in en PET-DT. Positronemissionstomografi, är en diagnostisk metod som används för att undersöka fysiologiska processer i kroppens olika organ, bedöma sjukdomstillstånd eller följa effekterna av en behandling. Idag är det bara Umeå här i norr som kan göra dessa undersökningar och det är och har varit min hjärtefråga att få till ett beslut om att köpa in en sådan maskin - det skulle vara ett stort plus för hela länets sjukvård.
Hur har jobbet förändrats sedan du började?
- Tekniken har utvecklats något enormt, på gott och ont. Idag litar vi kanske mer på tekniken än på oss själva och vår egen kunskap. Vi lärde oss bedöma patienternas tillstånd på ett annat sätt när jag började, genom att se, känna efter och tolka. Man lärde sig att våga lita på sitt eget omdöme och av sina erfarenheter. Vi var nog lite modigare förut.
Vad är ditt bästa tips för att trivas på arbetsplatsen?
- Jag är nog positiv i min personlighet och undviker att fastna i sånt som är negativt och som jag inte kan påverka. Att göra nytta för andra och pusha mig själv att utvecklas tror jag har bidragit till att det alltid har varit kul att gå till jobbet.
Några sista tips?
- Som chef är jag väldigt närvarande. Jag är på jobbet varje dag och sitter tillsammans med mina medarbetare på lunchen. Jag tycker att det är viktigt att man syns som chef och lyssnar på feedback man får av patienter eller personal. Ett tips till ledningen är att satsa på att få lokala chefer som är förankrade i länet och så borde man undvika att omorganisera så mycket - låt oss få lite lugn och ro.
Faktaruta
Namn: Anne-Lie Fahlén
Ålder: 67
Familj: Man, samt tre döttrar med barnbarn
Fritidsintressen: Sjunger i kör, just nu är det mycket julkonserter. Hästar har alltid varit en passion och jag har ridit sedan jag var liten, numera helst på islandshästar. Jag och min man gillar att resa, helst till olika större städer.
Det visste du inte om mig: När två av barnen var små dansade vi magdans tillsammans