
Nobeldagen – en dag om forskning
2024-12-11 13:25
Efter ett års uppehåll, var det äntligen dags för Region Västernorrland att åter hylla forskningen med en egen dag - Nobeldagen. Under fredagen hölls konferensen, precis som under pandemin, digitalt.
Forskning är en grundbult
En av gästerna var Jonas Appelberg biträdande forsknings- och utbildningschef i Region Örebro län. Han gjorde comeback på Nobeldagen, något som han var med att införa tillsammans med FoU-enheten för 14 år sedan när han var forskningschef i Västernorrland.
- Jätteroligt att vara tillbaka och viktigt att den här dagen fortsatt lever vidare. Fokus på forskning blev särskilt viktigt med anledning av att Umeå universitet regionaliserade sin läkarutbildning och satte ökade krav på akademisk utveckling i hela Norrland och jag är stolt över den resa som Region Västernorrland har gjort inom forskningsområdet. Det har skett en stor utveckling och det behövs, inte minst ur ett kompetensförsörjningsperspektiv.
Jonas Appelberg sitter även med som ledamot i Nationella vårdkompetensrådet och han gjorde en kort reflektion från den aktuella rapporten: ”Nationell plan för kompetensförsörjningen i hälso-och sjukvården”.
- Forskning är en grundbult för kompetensförsörjning, därför är det väldigt viktigt och angeläget att lyfta fram den kliniska forskningen.
Läs mer om nationella vårdkompetensrådet och det arbete som görs där: Startsida - Nationella vårdkompetensrådet (nationellavardkompetensradet.se)
Disputerade forskare
Hanna Karlsson, Emma Björk, Frida Welander, Ulrika Rönningås och Annelie Thorén har alla disputerat under de senaste åren och presenterade sina olika forskningsarbeten. Flera avhandlingar som presenterades kan du läsa mer om här: Region Västernorrland - Forskning (rvn.se)
Anneli har disputerat om obesitas hos barn och unga. Nu deltar hon i ett nytt gemensamt forskningsprojekt där målsättningen är att utveckla och studera arbetssätt för att kunna erbjuda barn och unga med obesitas ett strukturerat omhändertagande med en likvärdig, tillgänglig och effektiv behandling i hela norra sjukvårdsregionen.
- Vi har aldrig haft så många barn med obesitas. Det kommer att bli en av de vanligaste diagnoserna bland barn så det är angeläget att hitta gemensamma och effektiva behandlingsplaner.
Forskare som beviljats anslag för 2025
Robin Sundqvist, Ivan Ejdemyr beskrev hur de forskar kring behandling av ätstörning. David Renman forskar om fysisk aktivitet vid tjock- och ändtarmstarmscancer, Johan Blixt Dackhammar berättade om sin forskning om bråck. Isak Stenudd forskar med hjälp av ultraljud på halskärl för att upptäcka risker för åderförkalkning och Björn Knutsson, en av våra ”nyblivna” docenter 2022, presenterade sitt arbete med registerforskning för patienter med ryggsjukdom.
The big little problem
Jakob Walldén – Universitetslektor, ny docent 2022 och överläkare i anestesi- och intensivvård, presenterade sitt arbete med illamående och kräkning efter operation.
- Många mår pyton efter att ha blivit opererad och för många är det illamående det minne patienterna har efter sin operation. Min forskning handlar om vad vi kan göra för att minska illamåendet hos patienterna, berättade Jakob.
I avslutningsorden som hölls av Göran Larsson, Forsknings och Utbildningsdirektör i Region Västerbotten, påpekades att Region Västernorrland är den region i norr som har ökat sin andel av forskning mest de senaste 10 åren.
- Det är något ni ska vara väldigt stolta över samt att ni har fått uppdraget med nationell högspecialiserad vård NHV, menade han.
Göran passade även på att informera om en stor konferens som hålls i Umeå under två dagar i maj: Nationell konferens om kliniska studier (kliniskastudier.se)