Ung kvinna vid skrivbord
Alexandra Sundberg utvecklar arbetet med AI i Region Västernorrland

Hon driver AI-utvecklingen i Region Västernorrland – med människan i fokus

2025-07-21 08:00

Efter många år boende på annan ort valde Alexandra Sundberg att flytta hem till Höga Kusten. I dag arbetar hon som regionövergripande verksamhetsutvecklare inom Område digitalisering i Region Västernorrland – ett jobb som rymmer både komplexitet och variation.

 – Det bästa med mitt jobb är bredden. Jag får arbeta med allt från intern utvärdering och utbildning till metodstöd och samordning av AI-teamet. Det är roligt, lärorikt och ger mig möjlighet att vara med och forma utvecklingen i regionen, säger Alexandra.

Efter studier i bland annat nationalekonomi, socialantropologi och policyanalys i Göteborg och flera år som konsult i offentlig sektor, ville hon se vad det innebar att arbeta inom en organisation, inte bara för den. Fyra år senare har hon blivit en viktig kugge i regionens digitala omställning.

Digitalisering med människan i fokus

För Alexandra är digitalisering inte ett självändamål. Hon ser det som ett verktyg för att förändra arbetssätt, alltid med utgångspunkt i användarens behov.

– Vi måste börja i problemet, inte i lösningen. Att jobba användardrivet och med nyttorealisering som metod är avgörande om digitala satsningar ska bli hållbara och ge verklig effekt.

Ett exempel är det verksamhetsöverskridande AI-team som bildades 2024 och som Alexandra nu samordnar. Gruppen arbetar med allt från riktlinjer och strategier till utbildningar och pilotprojekt. Fokus ligger på att skapa förutsättningar för AI-användning som är trygg, ansvarsfull, och värdeskapande.

AI - en möjliggörare för bättre vård

Generativ AI, som kan skriva, sammanfatta och analysera stora mängder information, har stor potential att effektivisera administrativa uppgifter och frigöra tid i vården.

– AI kan göra skillnad både för medarbetare och invånare. Det kan ge snabbare diagnoser, bättre beslutsstöd och mer individanpassad vård. Men det kräver också att vi hanterar vår data på ett strukturerat och säkert sätt.

Alexandra drivs av att lära nytt och att hela tiden vara i rörelse. Och framtiden? Den ser hon som både spännande och utmanande.

– Om fem till tio år kommer AI vara en självklar del av vårdens arbetssätt. Vår uppgift nu är att bygga trygghet och kompetens så att vi kan ta tillvara möjligheterna, med både mod och eftertanke.

Faktaruta

Ålder: Fyller 35 år i sommar

Familj: Man och två barn

Fritidsintressen: Vandra i berg, läsa böcker, resa och uppleva världen, dricka gott med vänner, umgås med min familj och ta hand om vårt hus

Det visste du inte om mig: Har bott i London och Indien, haft bröllop i Iran och rest på egen hand i bland annat Sydamerika 


Tillbaka till toppen