Peter Neuman
Peter Neuman, länsverksamhetschef för ambulansen i Region Västernorrland.

Ambulansverksamheten öppnar för att anställa undersköterskor

2024-01-31 10:59

För att klara av att bemanna sina ambulanser undersöker nu Region Västernorrland möjligheten att anställa undersköterskor. Tillsammans med redan anställda ambulanssjuksköterskor kan de säkerställa tillgången på ambulanser i länet.

Region Västernorrlands ambulanssjukvård har sedan 2015 uteslutande medarbetare som är utbildade sjuksköterskor. I de flesta andra regioner arbetar även undersköterskor inom ambulanssjukvården.

- Ambulanssjukvården har strävat efter att bemanna med sjuksköterskor så långt det går. Det är även inriktningen fortsättningsvis. I förändringen som nu planeras ska undersköterskekompetens ses som ett viktigt komplement men det kommer alltid att vara minst en sjuksköterska i varje ambulans, säger Peter Neuman, länsverksamhetschef för ambulanssjukvården.

Nödvändigt med fler medarbetare

Bakgrunden till förändringen är de skärpta kraven på dygnsvila i Arbetstidslagen som infördes i oktober förra året.

- Kraven på dygnsvila medförde mycket stora utmaningar för ambulanssjukvården. För att få schemat att gå ihop enligt det nya regelverket krävs mer personal, samtidigt som ett stort antal medarbetare har valt att avsluta sina anställningar, säger Peter Neuman.

Ambulanssjukvården har lyckats anställa många nya medarbetare efter uppsägningarna men inte till alla stationer. På totalen är de nya medarbetarna inte tillräckligt många för att svara mot det samlade behovet.

- Vi har genomfört flera åtgärder för att upprätthålla tillgängligheten. Vi ser att medianväntetiderna för akuta uppdrag upprätthålls i alla kommuner men med betydligt mindre marginaler. Det ökar risken för att det kan uppstå situationer där inte tillgänglighet kan hållas. Det finns även en risk för en ohållbar arbetsmiljö för medarbetare och chefer. Vi måste därför vidta fler åtgärder, säger Peter Neuman.

En långsiktig plan

Verksamheten har ansökt om undantag gällande elva timmars dygnsvila och inväntar svar, det bedöms kunna lösa en del av problemen med schemaläggning och skapa förutsättningar för en bättre arbetsmiljö. Men situationen kräver fler initiativ, som kan skapa en bättre beredskap.

Att undersköterskor kan ingå i bemanningen av ambulanser är del i en mer långtgående kompetensväxling. Förändringen är ett led i det uppdrag som verksamheten har fått från hälso- och sjukvårdsnämnden när det gäller att ta fram en långsiktig plan för ambulanssjukvården.

- Rekrytering av utbildade sjuksköterskor är en nationell utmaning. En kompetensväxling blir mot den här bakgrunden nödvändig för att bygga en stark ambulanssjukvård. Förändringen är främst aktuell på orter där det råder en mer omfattande brist på utbildade sjuksköterskor, säger Peter Neuman.

Analys ska göras

Nu vidtar en process med dialog med medarbetarna och förberedelser. Riskanalyser och närmare omvärldsbevakning av andra regioner som använder undersköterskor inom ambulanssjukvården ska genomföras. En mer omfattande analys inom ramen för framtagande av en långsiktig plan kommer att föreläggas hälso- och sjukvårdsnämnden i mars, där verksamheten kommer redovisa mer av sina långsiktiga bedömningar.

 


Tillbaka till toppen