Ambulans på väg

Dygnsvila, förtydligande kring undantag och dispens

2023-09-05 09:33

Den 1 oktober skärps det nationellt avtalade regelverket kring dygnsvila. Undantag och dispens kan sökas men inga av dessa medger någon form av dygnstjänstgöring.

Huvudregeln som gäller är att arbete och vila ska förläggas alternerande under en 24 timmars period. Dygnsvilan ska vara minst 11 timmar under en 24-timmarsperiod. Det finns vissa mycket begränsade möjligheter att söka undantag från huvudregeln:

  • Undantag gällande avsteg från 11 timmars dygnsvila ner till 9 timmar
  • Undantag gällande avsteg att förlägga arbetspass och jour i kombination till högst 20 timmar

Inget av dessa undantag medger någon form av dygnstjänstgöring.

Från den 1 februari 2024 kommer det finns en möjlighet att – i särskilda fall – söka dispens och förlägga arbete och jour som längst 24 timmar. En sådan dispens kan gälla i max 12 månader. Det ska understrykas att inga lokala avvikelser inom Region Västernorrland i förhållande till det centrala avtalet är tillåtna.

Utmaningar för ambulansverksamheten

Regelverket innebär umaningar för ambulansverksamheten i Region Västernorrland. För närvarande arbetas det intensivt med att hitta lösningar så att en fullgod bemanning och beredskap kan upprätthållas. Regionens invånare ska känna sig trygga i att regionen tillhandahåller en tillgänglig och patientsäker vård. Den handlingsplan som nu tas fram för ambulansverksamheten har ett fokus på patientsäkerheten, med utgångspunkt i hälso- och sjukvårdslagens och patientsäkerhetslagens krav.


Tillbaka till toppen