Del av Regionens hus där skylt syns med texten: "Region Västernorrland".

Avgift efter skrivarköp

2023-08-30 16:07

Region Västernorrland behöver betala 210 000 kronor i upphandlingsskadeavgift efter ett köp av tekniskt avancerade kassettskrivare. Förvaltningsrätten bedömer att Konkurrensverket har rätt i att upphandlingen borde gjorts på annat sätt.

Ärendet gäller köp av tre kassettskrivare med laserteknik och 2D-kod, som används när vävnadsmaterial ska prepareras inför diagnostik, samt serviceavtal för dessa. Inköpsvärdet för de tre skrivarna var 1 427 700 kr och det uppskattade värdet på serviceavtalet för förebyggande underhåll är 99 000 kr.

Inför köpet hösten 2022 gjorde regionen en marknadsanalys som pekade på att det bara fanns en leverantör som uppfyllde de tekniska kraven. Regionen annonserade också en förhandsinsyn inom EU för att undersöka om det ändå fanns fler aktörer som var intresserade av att delta i en upphandling. Då inga svar kom in köpte regionen skrivarna utan annonsering. 

- Vi ansåg att vi kunde göra undantag från annonsskyldighet enligt lagen om offentlig upphandling, eftersom det av tekniska skäl inte fanns någon konkurrens. Tyvärr var våra analyser inte tillräckliga och därför måste vi nu betala avgiften, säger Sofia Viklund, verksamhetschef inköp och upphandling. Vi har sett över våra rutiner för att minimera risken att liknande situationer ska uppstå.

I domen skriver förvaltningsrätten bland annat att det inte fanns tillräckligt stöd för att endast en leverantör kunde leverera enligt kraven och att regionen därmed gjort en otillåten direktupphandling.


Tillbaka till toppen