Collage över länets tre sjukhus

Bättre beredskap på länets sjukhus inför sommaren-23

2023-06-14 15:54

Varje sommar är en utmaning för hälso- och sjukvården i länet. I år har förberedelserna inför sommaren dock varit flera och arbetet startade tidigt. Det har gett bättre förutsättningar för att kunna hålla vårdplatser öppna samtidigt som medarbetarna kan få sin semester.

Utifrån beräknat behov är målbilden för antalet vårdplatser i sommar 294, varav 46 inom psykiatrin. En gemensam rutin för hantering av vårdplatsbrist har tagits fram med syfte att underlätta internt och externt samarbete.

- På sjukhuset i Sundsvall hoppas vi kunna hålla 203 vårdplatser öppna, i Örnsköldsvik 66 och i Sollefteå 18. Örnsköldsvik klarar sina vårdplatser, men vi har fortfarande arbete kvar att göra på övriga orter innan vi är helt i mål. Antalet vårdplatser är helt beroende av den bemanning vi har att tillgå, säger Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Ökat samarbete

Förberedelserna som vidtagits inför den här sommaren handlar främst om ett förbättrat samarbete med övriga vårdgivare, både inom och utom den egna organisationen.

- Det handlar till exempel om att se i vilken omfattning primärvårdsjouren kan hålla öppet, hur vi kan arbeta nära kommunens äldreboenden för att minska onödiga inläggningar på sjukhus och att ha vårdplatskoordinatorer i tjänst på sjukhusen, fortsätter Magnus Johansson.

Förändrad verksamhet

Barnkliniken i Örnsköldsvik kommer inte att ha några specialister i neonatalvård tillgängliga under några veckor under sommaren vilket innebär att förlossningen måste hållas stängd. Ambulansverksamheten ser över sina arbetssätt då de skärpta kraven i arbetstidslagen ställer krav på förändring. Hälsocentralerna i länet kommer att fokusera på akut- och nödvändig vård under högsommaren.

- Vi arbetar intensivt för att minimera påverkan för patienterna men lyckas ju inte till hundra procent. För barn och förlossning i Örnsköldsvik var det initialt sagt sju veckors stängning, nu är vi nere i fem. Tidigare anställda kontaktas, semesterveckor flyttas och hyrpersonal eftersöks där och till andra verksamheter. Sjukvårdsområdena för alla sjukhus och hälsocentraler arbetar nära varandra och nära kommunerna. Sammanfattningsvis kan vi ändå säga att situationen i år ser bättre ut än den gjorde i fjol sommar, avslutar Magnus Johansson.


Tillbaka till toppen