Jesper Agrell, gynekolog på kvinnokliniken ser fram emot att börja använda det nya bildsystemet vid ultraljudsundersökningar.
Jesper Agrell, gynekolog på kvinnokliniken ser fram emot att börja använda det nya bildsystemet vid ultraljudsundersökningar.

Billigare, patientsäkrare och smidigare ultraljud med nytt system

2023-09-26 08:00

Under hösten får kvinnosjukvårdens tre ultraljudsmottagningar i Västernorrland ett nytt system för bildlagring. Det nya systemet är smidigare för personalen, ökar patientsäkerheten och är dessutom billigare än det gamla systemet.

Region Västernorrland använder sig av ultraljudssystem av olika fabrikat och efter en jämförelse kunde systemförvaltningen konstatera att ultraljudsmottagningarna hade mycket att vinna på att byta bildhanteringssystem.

6000 undersökningar per år

- Trots investeringar på 1-2 miljoner kronor så kommer vi att betala tillbaka investeringen på något år i och med att den nya lösningen är så mycket billigare, säger Magnus Lundberg, enhetschef vid verksamheten för medicinsk teknik kliniska mätningar.

Ultraljudsmottagningarna i Sollefteå, Örnsköldsvik och Sundsvall gör cirka 6 000 undersökningar per år, framför allt rutinkontroller av gravida kvinnor där man kontrollerar att allt ser bra ut och att barnet ligger bra i magen. I det gamla systemet har man behövt föra in patientens identitetsuppgifter manuellt i systemet. I det nya systemet plockas de upp på digital väg.

Ökar patientsäkerheten

Den nya tekniska lösningen gör det möjligt för kvinnokliniken att lagra bilderna i bildsystemet på ett enkelt sätt via uthopp från journalsystemet till webbportal som används för att boka ultraljudsmaskinen. Det gör att all bilddata som sen skickas ner till bildsystemet från ultraljudmaskinen innehåller rätt information för att kunna lagras ner till rätt patient. 

- Patientsäkerheten ökar när vi inte behöver skriva in uppgifterna för hand. Dessutom sparar det tid både för oss och för patienten, säger Jesper Agrell, gynekolog på kvinnokliniken.

Höjer kvaliteten

Bildvisningssystemet kommer också att ha mer avancerade funktioner än det gamla. Medarbetarna kommer ha möjlighet att spara mätdata i systemet och vid behov gå tillbaka i efterhand och titta på gamla bilder.

- Om vi upptäcker avvikelser hos fostret går vi tillbaka och tittar på bilder från tidigare ultraljud för att jämföra. Det nya systemet ger oss ännu större möjligheter till detta vilket kommer att höja kvaliteten på våra bedömningar, säger Jesper Agrell. 

Systemet kommer också att vara en del av arbetssättet i det nya patientjournalsystemet, vilket ger verksamheten ett försprång inför det kommande bytet av journalsystem.

Sparar upp till en miljon per år

Bytet av bildsystem vid ultraljudsmottagningarna i Västernorrland har skett i samarbete mellan verksamheten för medicinsk teknik, förvaltningen för bildhantering, enheten för sjukhusfysik och kvinnokliniken.

Förutom att arbetet i det nya systemet blir smidigare för medarbetarna och säkrare för patienterna kommer det också att leda till att ultraljudsmottagningen kan spara en halv till en miljon kronor per år.

- Det här är ett exempel på hur stor effektiviseringspotentialen är i och med de stora belopp som IT och MT omsätter. Det visar också på hur bra det kan bli när systemförvaltningen och verksamheten samverkar i utvecklingen av ny teknik, säger Martin Bylund, verksamhetschef medicinsk teknik.


Tillbaka till toppen