Ingela Johansson och Sara Danielsson, båda röntgensjuksköterskor, är två av elva sköterskor vid mammografienheten.
Ingela Johansson och Sara Danielsson, båda röntgensjuksköterskor, är två av elva sköterskor vid mammografienheten.

Bröstcancerscreening är en billig livförsäkring

2023-10-01 08:00

Närmare 8000 kvinnor får bröstcancer i Sverige varje år. För att hitta eventuell bröstcancer kallas alla kvinnor mellan 40 och 74 år, vartannat år, till mammografiundersökning i Västernorrland.

Ingela Johansson och Sara Danielsson, båda röntgensjuksköterskor, är två av elva sköterskor vid mammografienheten som turas om att arbeta på Sundsvalls sjukhus och i de två mammografivagnar som växelvis ställs upp i Sollefteå, Ramsele, Junsele, Kramfors, Örnsköldsvik, Härnösand, Timrå och Ånge.

25 000 kvinnor kallas till mammografin varje år

Totalt kallas cirka 25 000 kvinnor till bröstcancerscreening i Västernorrland varje år varav cirka 85 procent också nyttjar möjligheten att få sina bröst kontrollerade för cancer.

- Totalt brukar vi ha ungefär 170 besök om dagen, säger Sara Danielsson.

Sköterskorna tar röntgenbilder i röntgenapparaten. Bilderna analyseras av läkarna för att se om det finns några avvikelser och om det skett några förändringar i brösten sedan den förra screeningen. Därefter beslutar läkarna om personerna ska friskskrivas eller om de behöver kallas tillbaka för ytterligare undersökning.

Nio av tio blir friska från bröstcancer

3,3 procent av alla undersökta kvinnor kallas tillbaka för ytterligare kontroll och hos sex av tusen undersökta kvinnor hittas cancer. Genom tidig upptäckt, tidig behandling och förbättrade behandlingsmetoder kan nio av tio kvinnor friskförklaras från bröstcancer efter fem år.

- Det är viktigt att gå på sin screening varje gång, så vi kan upptäcka eventuell bröstcancer så tidigt som möjligt, säger Ingela Johansson.

- Det är en billig livförsäkring, tillägger Sara Danielsson.

Undersök dina bröst

Vi rekommenderar att alla kvinnor känner igenom sina bröst en gång i månaden. 

Internationell bröstcancermånad

Oktober är internationell bröstcancermånad med syftet att öka medvetenheten och kunskapen om bröstcancer. Bröstcancerförbundet har utlyst 1 oktober till nationell bröstcancerdag.


Tillbaka till toppen