Anders Sylvan

Den 1 februari förändras arbetstidslagen för läkare

2024-01-08 11:48

Den 1 februari träder förändringen i arbetstidslagen (ATL) i kraft för läkare. För de flesta andra personalgrupper skedde lagändringen den 1 oktober. Sjukvårdsdirektör Anders Sylvan svarar på frågor om vad som sker i Region Västernorrland.

Vad kommer det att innebära?

Omställningen innebär en förändring av dygnsvilan där den i normalfallet ska uppgå till minst elva timmar under en period om 24 timmar. Rent praktiskt innebär det att arbete och vila ska vara alternerande, alltså arbete-vila-arbete. Vart dygnet börjar/slutar utgår från verksamhetens behov och det behöver inte följa klockdygnet.

Varför sker det?

EU-kommissionen har granskat kollektivavtalet Allmänna Bestämmelser (AB) som gäller samtliga avtalsområden i alla kommuner och regioner i Sverige. EU-kommissionen riktade efter granskningen kritik mot Sverige, eftersom det ansågs finnas möjlighet till dygnslånga arbetspass och att bestämmelserna om kompenserande vila var oklara. EU-kommissionen krävde att Sverige omedelbart skulle vidta åtgärder annars riskerade Sverige en prövning i EU-domstolen. Det resulterade i att Arbetsmarknadsdepartementet gav Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), arbetsgivarorganisationen Sobona och de fackliga organisationerna inom kommuner och regioner uppdraget att ändra arbetstidsreglerna i enlighet med EU:s arbetstidsdirektiv.

Vilka blir de största skillnaderna från tidigare?

Det blir inte möjligt att schemalägga arbetspass som är längre än 13 timmar då dygnsvilan måste vara elva timmar på en 24 timmars period. Enligt läkarnas avtal kan de schemaläggas helgfri måndag till fredag mellan klockan 07.00 och 21.00. Övrig tid är jour eller beredskap, vilket får till följd att schemaläggningen blir mer komplicerad och behöver beredas under något längre tid i jämfört med tidigare.

Fördelar för medarbetarna?

Återhämtningen mellan arbetspassen blir längre och det blir en jämnare fördelning under schemaperioderna mellan arbete och inte arbete. Arbetstidslagen syftar ytterst till att värna om medarbetarnas rätt till återhämtning.

Farhågor från medarbetarna?

Det har uttryckts oro för hur arbetstiden kommer att förläggas, att det ska bli mer arbete på obekväm arbetstid och vad som ska prioriteras, ATL eller patientsäkerhet. Här är det viktigt att tänka på att båda är skyddslagar där ATL värnar medarbetarnas rätt till återhämtning och patientsäkerhetslagen värnar våra patienter.

Hur arbetar Region Västernorrland?

Vi har en regional arbetsgrupp med läkarchefer från samtliga områden där deltagarna är utsedda av respektive områdesdirektör. I arbetsgruppen deltar även chefsläkare för att bevaka patientsäkerhetsperspektivet. Vi har en projektledare som stöd för chefer i frågor som rör förändringarna och de kan, förutom att ställa frågor via en funktionsbrevlåda, boka möten med projektledaren för att testa om de tänkta arbetspassen följer regelverket.

Vad gör vi konkret just nu?

Det pågår ett intensivt arbete ute i verksamheterna med fokus på schemaläggning och i vissa fall kan det bli aktuellt med förändringar i jour-/beredskapslinjer för att säkerställa bemanningen på kort och lång sikt.

Vad är svårast?

Den största utmaningen är att tänka på ett nytt sätt kring schemaläggning och att nå ut med kommunikation till alla medarbetare. Vi är styrda i vår schemaläggning av de nya reglerna vilket får till följd att vi får tänka till en och två gånger hur vi ska säkerställa bemanningen över helger och samtidigt tillgodose medarbetarnas rättighet till återhämtning.

Vilken är regionens målsättning?

Eftersom det i grunden handlar om en skyddslagstiftning för arbetstagarna är målsättningen att skapa ett hållbart arbetsliv som ger alla medarbetare tid för återhämtning och en jämn fördelning av vila över en schemaperiod. Vi behöver skapa tydlighet i schemaläggningen och utifrån det nya lagkravet hitta nya sätt att arbeta med scheman som passar våra medarbetare.


Tillbaka till toppen