Från vänster på bilden, sjuksköterskorna Cecilia Lindmark, Nathalie Wessman och Ann-Charlotte Edholm ordnar logistiken så att patienterna kan få sin dialysbehandling, tillsammans med enhetschef Åsa Andersson längst till höger på bilden.
Teamwork, sjuksköterskorna Cecilia Lindmark, Nathalie Wessman och Ann-Charlotte Edholm ordnar logistiken så att patienterna kan få sin dialysbehandling på annan ort, tillsammans med enhetschef Åsa Andersson längst till höger.

Dialyspatienter behöver åka till andra orter

2023-11-10 13:41

På grund av en vattenläcka i Örnsköldsvik tidigare i veckan är dialysmottagningen stängd så länge det inte finns godkänt vattenprov. Under fredagen har man fått låna lokaler på andra orter.

- Vi kommer att åka till Sollefteå med sju av våra patienter tillsammans med personal under dagen. Där får vi låna dialysmottagningens lokaler i eftermiddag och i kväll, säger Åsa Andersson enhetschef för dialysmottagningen i Örnsköldsvik.

Några patienter har även åkt till Sundsvall för att få sin behandling.

- Vi har en regionövergripande rutin för händelser som det här, så allt sker i ordnade former. Personalen gör ett jättejobb och ställer upp till hundra procent för våra patienter. Sedan har vi ett väldigt fint samarbete mellan våra dialysmottagningar också, säger Åsa Andersson.

Hur länge dialysen i Örnsköldsvik behöver hålla stängt vet man inte i nuläget, utan inväntar provsvar från det kommunala bolaget MIVA, Miljö och vatten, under helgen. Är vattenprovet godkänt kommer patienterna att få sin dialys på sjukhuset i Örnsköldsvik igen på måndag, annars kan det eventuellt bli aktuellt med nya resor till Sollefteå och Sundsvall.

  • Som en säkerhetsåtgärd efter den åtgärdade läckan på huvudvattenledningen i Själevad ska vatten som används till mat, dryck och tandborstning kokas upp.
  • För att en kokningsrekommendation ska upphöra krävs godkända provresultat. MIVA informerar när proverna visar att vattnet har en fullgod kvalitet och vattnet kan användas som vanligt utan att kokas.

Tillbaka till toppen