Operationssal med fyra medarbetare i arbete
I dagens operationslag ingår anestesisjuksköterska Magnus Asplund, undersköterska Linda Nordlander, opererande läkare Göran Blomquist och operationssjuksköterska Britt Inger Forsgren samt narkosläkare Tobias Hult som inte syns i bild.

Du kallas dit vi bäst kan vårda dig just nu

2023-06-16 09:37

Ibland när du som patient behöver bedömning, behandling, röntgen eller operation så kan du bli kallad till ett annat sjukhus än det som ligger närmast dig. Det sker för att du som patient ska få vård så fort som möjligt och för att sjukhusens resurser ska nyttjas effektivt.

– Sjukhusvården i Region Västernorrland leds och planeras gemensamt för Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik. Du får vård där vi bäst kan ta hand om dig och beslut om att just du behöver resa sker alltid efter medicinskt övervägande, säger Göran Blomquist, överläkare ortopedi.

Göran Blomquist arbetar på länsverksamhet ortopedi som utför operationer på samtliga tre sjukhus i regionen, men av olika slag. Exempelvis görs axelproteser endast i Sollefteå, ryggoperationer i Sundsvall och det som kallas halv knäprotes i Örnsköldsvik.

Göran Blomquist opererar både i Örnsköldsvik och i Sollefteå. Den här dagen får en patient hjälp med sin snedställda stortå, hallux valgus, i en av tre operationssalar i Sollefteå.

– Det tar oss ungefär två timmar att göra en sådan här fotoperation. Snedställda tår är ett vanligt problem.

Ett sjukhus på tre orter

De medarbetare som planerar vårdinsatserna ser hela tiden över var läkare, sjuk- och undersköterskor, operationssalar och utrustning finns tillgängliga och anpassar planeringen för att länets patienter ska få vård så snart det går. Du kan som patient inte välja sjukhus.

– Bor du exempelvis i Sundsvall kan du bli kallad till mig i Örnsköldsvik för en bedömning inför en eventuell operation. Vi strävar efter att ge dig vård på ditt närmaste sjukhus men regionen kan hantera fler remisser genom att sprida ut patienterna dit rätt och tillgängliga resurser finns, förklarar Göran Blomquist. Din resa bidrar därmed till att du och andra patienter får era operationer snabbare.

Liksom Göran Blomquist reser också en del medarbetare inom regionen för att operationslag ska få rätt sammansättning.

– Vi bygger och breddar kompetens bland medarbetarna inom de olika områdena. Operationslagen blir experter på det de utför och kan hjälpa patienterna på bästa sätt, säger Göran Blomquist.

Flytt för bättre flöde

Patienter som tidigare fått besked om att de ska opereras eller bedömas på en ort kan senare få sin remiss överflyttad till ett annat sjukhus.

– Vi arbetar ikapp en mängd uppskjutna operationer till följd av pandemin, vilket gör läget speciellt. Med tiden tror jag att färre patienter och medarbetare behöver resa, säger Göran Blomquist. Vi vill också att patienten ska få samma läkare inför, under och efter en operation men ibland gör omständigheter att vi behöver byta. Vi prioriterar att patienterna får sin operation och att vi kan korta väntetiderna.

Kort tid i sjukhussängen

I och med att operationsmetoder utvecklas och rehabiliteringsträning kan starta snabbare så blir vårdtiderna inne på sjukhusen kortare.

– Ofta kliver patienterna upp ur sjukhussängen samma dag som operationen och startar sin träning. Nästan alla patienter går hem redan dagen efter en knä- eller höftoperation, så när allt går enligt plan behöver du inte vara borta från din hemort mer än något dygn, säger Göran Blomquist.

Resa till och från vård

Patienter reser kostnadsfritt med kollektivtrafik. Busshållplatser finns utanför sjukhusens huvudentréer. Om du av medicinska skäl inte kan resa kollektivt kan du få sjukresa med taxi. Du kan läsa mer om sjukresor i Västernorrland på www.1177.se.


Tillbaka till toppen