Människor som pratar med varandra i en konferenslokal

EU-val, geopolitisk oro och grön omställning – hur påverkas norra Sverige?

2024-04-15 15:23

17–18 april träffas politiker, beslutsfattare, näringslivsrepresentanter och tjänstepersoner från Sveriges fyra nordligaste län i Sundsvall för att, bland annat, ta del av nya lagförslag från EU samt diskutera hur dessa påverkar norra Sverige.

Region Västernorrland är i år värd för det politiska nätverket Europaforum Norra Sveriges årliga forum. Årets tema för konferensen är: EU-val, geopolitisk oro och grön omställning – hur påverkas norra Sverige?

- Det är viktigt att vi i de fyra nordligaste regionerna i Sverige får fram våra ståndpunkter med en enad röst. Vi regionala och lokala politiker kan genom vårt etablerade nätverk Europaforum Norra Sverige föra samtal och ha utbyte med beslutsfattare och tjänstepersoner från både EU och nationell nivå. Genom diskussioner, erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande kring aktuella EU-frågor främjas en ömsesidig förståelse för de nordliga regionernas speciella förutsättningar, utveckling och intressen, säger Jonny Lundin (C), ordförande i Regionala utvecklingsnämnden och tillika rapportör i Europaforum Norra Sverige.

EU-lagstiftning, geopolitik, EU:s regionalpolitik och valår 2024

Några av de aktuella frågorna som kommer att diskuteras under konferensen i Sundsvall är:

  • Vad betyder EU:s hållbarhetsinitiativ och lagstiftning Green Deal och Fit for 55 för norra Sverige? Vilka effekter får de på näringslivet?
  • Det förändrade geopolitiska läget som gör att EU ser på norra Europa utifrån ett annat perspektiv. Kopplingarna mellan norra Sverige, Norge och Finland blir allt viktigare och EU:s transportstråk och självförsörjning av bland annat råvaror har hamnat i blickfånget.
  • Regionernas roll i det framtida EU, efter 2027. EU:s regionalpolitik, sammanhållningspolitiken, står inför ett stort omvandlingstryck. Det är viktiga utvecklingsmedel för norra Sverige som står på spel.
  • Valet till Europaparlamentet den 9 juni. Vad är på agendan och varför är det så viktigt att vi röstar? Det blir även samtal om hur norra Sveriges intressen kan tillvaratas kopplat till EU-valet.

Under konferensen kan deltagarna lyssna på dialoger mellan beslutsfattare och högre tjänstepersoner från EU- och nationell nivå samt regionala och lokala politiker från norra Sverige. Det ges också tillfällen att delta i diskussioner, ställa frågor och få nya perspektiv på aktuella EU-frågor.

Några av talarna under dagarna:
Anders Ahnlid, generaldirektör, Kommerskollegium
Sofia Alves, direktör, EU-kommissionens generaldirektorat för regional- och stadspolitik (DG REGIO)
Magnus Nilsson, klimatpolitisk analytiker
Mattias Moberg, enhetschef, Infrastruktur och landsbygdsdepartementet
Annika Wäppling Korzinek, Head of representation, EU-kommissionen Sverige
Ebbe Deraas, försvarskoordinator, Mid-Norway

För fullständigt program, gå in på:

EUROPAFORUM 2024 I SUNDSVALL | Europaforum

 

Europaforum Norra Sverige

Europaforum Norra Sverige (EFNS) är ett politiskt nätverk som samlar Sveriges fyra nordligaste regioner för att tillvarata norra Sveriges intressen i frågor med en tydlig EU-dimension. Forumet har i mer än 20 år fört fram norra Sveriges ståndpunkter med en gemensam röst. Det som gör nätverket unikt är EFNS förmåga att samverka över partigränser mellan aktörer på lokal, regional, nationell och EU-nivå och i syfte att gynna norra Sveriges intressen i EU-politiken.

Europaforum Norra Sverige


Tillbaka till toppen