Malin Karlström och Sofia Engblom på infektionsavdelningen i Sundsvall.

Fler vårdplatser gav en bättre sommar - "vi har legat på grönt eller gult läge"

2023-09-07 16:42

Den här sommaren har varit den bästa på länge vittnar medarbetare om på sjukhusen i länet. Direkt avgörande har varit det betydligt högre antalet vårdplatser på sjukhuset i Sundsvall, vilket har minimerat antalet överbeläggningar. Även hälsocentralerna rapporterar om en sommar som fungerat relativt väl.

Sofia Engblom, undersköterska på infektionsavdelningen vid sjukhuset i Sundsvall, jämför arbetet den här sommaren med hur det var i fjol.

- I år har vi haft mycket mer personal och det var inte så trångt som förra året. Då var vi tvungna att lägga två patienter i varje rum och hela tiden flytta runt patienter för att alla skulle få plats.

Hennes kollega, specialistsjuksköterskan Malin Karlström, berättar:

- I fjol var alla verkligen trötta, vissa helt slutkörda. I år är alla piggare och mindre stressade efter sommaren. Alla verkade dela den bilden när vi pratade om det på APT den här veckan.

Väldigt få överbeläggningar

Hanna Thuvesson är vårdplatskoordinator för länets tre sjukhus.

- Att vi haft så många vårdplatser att tillgå är det som varit direkt avgörande. Under hela sommaren har vi legat på grönt eller gult läge vad gäller beläggningen. Det kan man jämföra med sommaren 2022 då vi hade många överbeläggningar vilket gav ett rött och svart läge större delen av tiden. Betydligt färre avdelningar har slagits ihop under sommaren vilket har möjliggjort större flexibilitet.

Färre förflyttningar mellan sjukhus

Att överbeläggningarna varit betydligt lägre på sjukhuset i Sundsvall har fått positiva följdeffekter för de andra sjukhusen i länet.

- Ett exempel är att vi inte en enda gång behövt nyttja ambulansbuss för att köra patienter till länets andra sjukhus. Något vi i princip gjorde dagligen i fjol, säger Hanna Tuvesson.

Enligt vårdplatskoordinatorerna har det i år varit en betydligt lägre förekomst av satellitpatienter inom specialistvården jämfört med föregående år, det vill säg patienter som vårdats på andra avdelningar än där de egentligen hör hemma.

- Jag upplever att samarbetet inom och mellan sjukhusen varit betydligt bättre i år. Jag tror det blir så när arbetssituationen är under kontroll och man känner att man hinner med sig – då orkar man också samarbeta bättre, säger Hanna Thuvesson.

Samarbete mellan professioner

Caroline Herlin, områdesdirektör för länssjukvårdsområde somatik berättar:

- Arbetet inför sommaren har i hög grad utgått från de förbättringsförslag vi fick i utvärderingarna efter sommaren 2022. Den viktigaste framgångsfaktorn har varit det gemensamma och proaktiva arbete som skett i olika chefs- och medarbetargrupper. Vi har stärkt upp med stödresurser, arbetat med gemensam planering för att klara vårt uppdrag och vi har tillsammans utvecklat rutiner och arbetssätt. Vi har också hittat bra former för samverkan och ett bättre samarbete mellan kommunerna, specialistvården och primärvården.

Väl förberedda hälsocentraler

Inom primärvården, som omfattar hälsocentralerna, är bilden också övervägande positiv även om söktrycket varit högt.

Camilla Ulander, rehabiliteringskoordinator, var tillförordnad enhetschef på Gillebergets Hälsocentral i Sundsvall under den första semesterperioden:

- Telefonmässigt var det samma tryck som förra året, men det var hanterbart. Vi hade förberett oss bättre än i fjol genom att boka in väntelistpatienter, som våra kroniker, före och efter semesterveckorna. Det gjorde att det fanns tider att boka under sommaren, säger hon.

”Fantastiska medarbetare”

Helena Rödén är verksamhetschef i närsjukvårdsområde väster, som omfattar hälsocentralerna i Sollefteå- och Kramforsområdet.

- På vissa platser har det märkts av att orten fyllts av många turister och sommargäster som behövt oss på hälsocentralen. Men tack vare gott samarbete och fantastiska medarbetare har sommaren som helhet fungerat relativt bra, säger hon.


Tillbaka till toppen