Vaccin och spruta

Spridning av flera virus - hög tid att vaccinera sig mot covid och influensa

2023-12-21 15:42

För närvarande sprids covid-19, influensa, RS-virus och vinterkräksjuka samtidigt i Västernorrland. Smittskyddsläkaren Maria Tempé vill uppmuntra alla som tillhör en riskgrupp samt de som är 65 år eller äldre att vaccinera sig mot influensa och covid-19.

- Vi har gott om vaccin och det finns tider att boka i hela länet. Om du vaccinerar dig nu har du hunnit utveckla skydd inför nyårshelgen.

De grupper som Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinera sig är de som är 65 år eller äldre, samt de som ingår i en riskgrupp. Även den som är yngre än 65 år eller inte ingår i en riskgrupp har möjlighet att vaccinera sig. Läs mer om vaccination mot influensa och covid-19 på 1177.se: Vaccination mot covid-19 och influensa - 1177

Influensan ökar

Förutom vaccination är smittskyddsläkarens tips till invånarna i Västernorrland att stanna hemma om man är sjuk, undvika att träffa spädbarn och äldre när man är förkyld och att tvätta händerna noga med tvål och vatten. Det kan bidra till att smittspridningen minskar och trycket på sjukvården lättar. 

- Belastningen av covid-19 på sjukhus fortsätter, men har minskat jämfört med hur det såg ut i november. Antalet patienter som sjukhusvårdas för influensa ökar däremot för närvarande och vi har även haft flera inlagda barn med RS-virus den senaste månaden, säger Maria Tempé.

Ring 1177 för kontakt med vården

Region Västernorrland rekommenderar invånare som vill komma i kontakt med vården att inleda med att ringa 1177 om tillståndet inte är livshotande. På 1177.se finns mer information om sökvägar till vården: Region Västernorrland - Så här hittar du rätt väg till vården i Västernorrland (rvn.se)


Tillbaka till toppen